hamburger-icon

Kliker.info

Serge Brammertz : “ICTY i Međunarodni sud pravde u Den Haagu (ICJ), potvrdile su da je ono što se dogodilo u Srebrenici genocid. I tačka”

Serge Brammertz : “ICTY i Međunarodni sud pravde u Den Haagu (ICJ), potvrdile su da je ono što se dogodilo u Srebrenici genocid. I tačka”

10 Jula
16:04 2015

Serge321Genocid što su ga u julu 1995. godine nad Bošnjacima Srebrenice počinile vojska i policija bosanskih Srba je sudski dokazana činjenica koju ne može promijeniti bilo kakvo subjektivno viđenje karaktera tog zločina, kazao je glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Serge Brammertz.U intervjuu kojega je u petak objavio sarajevski “Dnevni avaz” u posebnom izdanju posvećenom 20.godišnjice srebreničke tragedije, Brammertz je kazao kako se uvijek iznenadi kada čuje da netko niječe genocid u Srebrenici.

“Dvije međunarodne pravne institucije koje imaju pravni autoritet odlučiti o tome je li se negdje dogodio genocid ili ne, a to su ICTY i Međunarodni sud pravde u Den Haagu (ICJ), potvrdile su da je ono što se dogodilo u Srebrenici genocid. I točka”, kazao je Brammertz.Glavni haaški tužitelj, koji će u subotu biti na komemoraciji u Srebrenici zajedno s predsjednikom ICTY-a Theodorom Meronom, kazao je kako je taj sud u svim procesima koji su vođeni imao neutralni pristup svjestan kako sve žrtve zaslužuju jednako poštovanje.

“Mi ne optužujemo narode, ne optužujemo nacije, ne optužujemo zemlje. Mi kazneno progonimo pojedince”, kazao je Brammertz.

Dodao je kako je upravo stoga neshvatljivo da oni koji niječu počinjeni genocid to ne promatraju kao pitanje odgovornosti pojedinaca koji su počinili zločine i za što trebaju odgovarati, nego to pretvaraju u kolektivnu krivnju kroz poruke tipa “oni protiv nas”.

“Čineći to oni ne samo da vrijeđaju žrtve i totalno ignoriraju međunarodnu pravdu, nego igraju i ekstremno negativnu ulogu u odnosu na budućnost zemlje i proces pomirenja”, kazao je Brammertz.

Komentirajući slučaj Vojislava Šešelja Brammertz je potvrdio kako postoje “bitna neslaganja” njegova ureda i sudskog vijeća koje je donijelo odluku o privremenom puštanju na slobodu tog optuženika za ratne zločine, a kazao je i kako je samo u rukama sudaca to hoće li se njega vratiti u pritvor.

“No ono što je doista važno u slučaju Šešelja je da njemu presuda treba biti donesena što je prije moguće”, kazao je Brammartz dodajući kako vjeruje da će se to i dogoditi do kraja ove godine.

(Kliker.info-Hina)

Podijeli

2 0 komentara

 1. harun
  harun 10 Jula, 19:48

  Nas uvazeni novinar i publicista
  Fatmir Alispahic borac za ljuska prava
  bori se danonocno da ukaze da nam ovi na vlasti a i srbi u rs rade o glavi svih ovih godina.
  Pogledajte na ovom videu a ima ih na desetine trebamo se trgnuti zadnji je mimenat…!

  .
  .https://www.youtube.com/watch?v=oh-wG8pcJzg

  .
  https://www.youtube.com/watch?v=0gTy6O5DlZM

  Odgovori
 2. harun
  harun 10 Jula, 19:50

  Pogledajte VIDEO Fatmira Alispahica.!

  .
  .
  https://www.youtube.com/watch?v=oh-wG8pcJzg

  Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku