hamburger-icon

Kliker.info

Senad Hadžifejzović : Rat je ovo, nego šta!

Senad Hadžifejzović : Rat je ovo, nego šta!

21 Januara
20:52 2011

 Bosnom i Hercegovinom bjesni pravi medijski rat između entitetskih javnih servisa i pojedinih dnevnih listova u Republici Srpskoj. O aktuelnoj situaciji na medijskom nebu BiH, ali i slučaju Duške Jurišić razgovarali smo sa Senadom Hadžifejzovićem, urednikom i voditeljem Face TV-a.

1. G-dine Hadžifejzoviću, medijski analitičari napominju da je eskalirao pravi medijski rat između Federalne televizije na jednoj te RTRS, Glasa Srpske i Nezavisnih novina na drugoj strani. Kako se Vama čini trenutna medijska situacija u BiH?
-Rat, nego šta. Ne volim rat, ne volim kada novinari ratuju u ime politike, zbog politike, odnosno svojih političkih šefova.
2. Ono što najviše pogađa jeste ponovno korištenje jednog agresivnog govora mržnje, nismo li ovu fazu već jednom prošli u devedesetim?
– Imam dojam da ovi koji danas ratuju žale što nisu ratovali u onom pravom ratu devedesetih. Ali i vidim da narod sada razumije u čije ime novinari ratuju, pa zato narod miruje. Narod zna!
3. Imaju li javni servisi u BiH ikakav legitimitet nakon recentnih događaja?
– Izgubili su legitimitet, mada je i do sada on bio upitan, ali sada su se razgolitili, nisu ni sposobni ni vješti da prikriju za koga rade. Zamislite samo da se HRT ili RTS otvoreno stavi na stranu jedne političke opcije! Nezamislivo!
4. Kakvo je Vaše mišljenje o slučaju "Slobodan Vasković"?
– Principijelno, braniću svakog novinara i branim. Iskreno, mislim da se previše zapetljao u trokutu SDS-SNSD-SDP, pogotovo od kada SDS i SNSD nisu protivnici, već koalicioni partneri.
5. Nakon što je Sud u Sarajevu naložio da se Duška Jurišić vrati na mjesto urednice informativnog programa FTV, odlučeno je da se isti ukine te podijeli po segmentima. Kako Vam se čini epilog ovog slučaja?
– Nezabilježen u analima svih svjetskih televizija. Ukineš informativni program?! Morali su smisliti nešto pametno da Dušku spriječe da se vrati na posao, a ovo je dokaz da više ne znaju ništa da rade.
6. Kakvu poruku mediji trenutno šalju društvu u kojem egzistiraju i rade?
– Slušajte našeg političkog gazdu, on je najpametniji! Elvir Padalović (buka)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku