hamburger-icon

Kliker.info

Šemsudin Gegić : KARTOGRAFI/Kartaroši krvavih djeljenja

Šemsudin Gegić : KARTOGRAFI/Kartaroši krvavih djeljenja

Novembar 22
06:02 2017

Pojavom novih kartografa/kartaroša, a da ne bude kako nas nisam još davno upozorio, osjećam silnu potrebu da nas sve podsjetim: 27. 04. ratne 1992. godine, 3 god. prije parafiranja Dejtonskog sporazuma na danasnji dan 1995. god, sam za BHTV Dnevnik u 19,30 sati snimio prilog/komentar o pojavi ratno-političkih kartografa koji, zaštićeni vojnom silom na zemlji, pod zemljom, u naslijeđenim specijalno opremljenim bunkerima bivše JNA, crtaju karte novog izgleda svjetskog i bh. političko-teritorijalnog poretka. (Prilog:stop-kadar te ratne karte)

Piše : Šemsudin Gegić

Prikazavši kartu/crtež, između ostalog, rekao sam u off-u: ”Vidite, primjera radi, Amerika je sad na tlu Azije, Dunav se ulijeva u Atlantski okean, Evropa je sad indijanski rezervat, Foča je glavni grad Južnoafričke republike, a Sarajevo je Indijska kolonija i to na mjestu gdje je nekada bio New York.”

Kada sam, kao kartograf, uznesen idejom, u jednom neprekidnom kadru, izašao na zemlju, u kameru sam rekao još i ovo: “Pozivam vas da, sada kada je projekat završen, ovo objelodanimo javnosti, s tim da je vaša medijska obaveza da ovu moju izjavu o uspostavljanju novog poretka, odmah pošaljete u evro-intervizijsku i kosmičku tv-razmjenu.”.

U tom trenutku je progrijalo sunce i na kameri se ništa nije vidjelo od “djela koje u namanju ruku zaslužuje Nobela”. Uznemiren pojavom, uzviknuo sam: ”Diverzija! Moje djelo-moj poluvijekovni naučni rad, nije moglo tako lako izblijediti na suncu, ne, to su, po starom običaju, Rusi, Amerikanci i Arapi umiješali svoje krvave prste!..”.

Po komandi, započelo je novo granatiranje što je kamera snimila!

No automatic alt text available.
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *