hamburger-icon

Kliker.info

Šemsudin Gegić: Fejze Bokora zid, humoreska

Šemsudin Gegić: Fejze Bokora zid, humoreska

24 Marta
00:57 2020

Kad je Fejzov davni predak “primio” novu vjersku vakcinaciju, dobio je i tapiju na veliko imanje, koje se protezalo od planine, pa sve do mora.

Šumarci, livade, rodne i njive jalovuše, tri potoka, utoke u rijeku, koja se, protičući kroz njegovo imanje, na kraju svog toka, jadnica, davila u moru, sunce, hladovina, kamen, dva izvora vode (iz jednog je vrila slankasta voda), vinograd, divlje ptice i domaće životinje, vila u austrijskom stilu i bokori (po njima su dobili prezime) ruža su činili krajolik, sad sletio s platna iskusnog slikara naivca.

Još bi se tu štošta moglo pobrojati, ma kako Fejzovo imanje ne možeš obići bez dva rasna konja ili džipa terenca od, Bog ti sami zna koliko motornih konja, bolje i ne opisivati, jer u tu priču niko zavidan neće povjerovati.

Fejzo Bokor, ovovremeni vlasnik austrijske vile, koju je svojevremeno, dogradnjom jednog kraljevskog i dva krila u socijalističkom arhitektonskom stilu, izdužilo po dužini i po kaskadama uvisilo, živio je sam kao ubodenik.

U februaru je Fejzo napunio 50 godina života: ni mlad da “pokupi” kakvu domicilnu starku- udovu, ni dovoljno star da ga učlane u kakvu muškobanjastu sektu.Još uvijek je bio sprijeda izgledan sa šeširom i “lenonkama”, a sa stomakom spuštenim do pola kupaćih gaća, ružan iz profila, kad se na njega preko oka gleda.

Kao nijedan njegov predak, Fejzo je najviše ličio na naslijeđenu austrijsku vilu sa svoja dva neprirodna krila. Uprkos svemu i svakome, živeći svoj život, Fejzo Bokur se, sve donedavno, mogao nazvati zadovoljnim kontinetalno – morskim gazdom, koji nikada, baš nikada, se nije bavio turizmom.

Kada mu je mogla započeti golgota?

Onda, kad su, prvo divlje životinje, pa za njima lovci, iza njih čergari, pa svatovi, izletnici, pa zaraćene vojske, turisti i najzad migranti, na južnoj strani njegovog imanja, iz pravca istoka prema zapadu, sve više počeli koristiti utabani put – prečicu. Kolac po kolac, letvu po letvu, ekser po ekser, kamen po kamen, uzo po uzo debelog konopca, sam od sebe, duž cijele putne prečice, Fejzo Bokur sagradi tzv. FB zid.

Da zaustavi izležavanje, mokrenje i govnanje, valjanje i seksanje, opijanje i povraćanje, jednom rječju, zagađivanje njegovog imanja, sagradio je FB svoj zid koji je duži od Berlinskog i znatno kraći od Kineskog zida. I mirna bosansko-hercegovačka zemljica, mislila je već posjedjela glava u F.B.

Kad, šta će ti se zbiti? Nije bilo od podizanja zida prošlo ni tri mjeseca, gazda Fejzo Bokur je uzjahao jednog, a za njim poveo i drugog konja, te krenuo u obhodnju svog zida sa one druge njegove strane. Nema šta sve nije bilo okačeno o i zakačeno za njegov zid!

Šest je jutara rano izjahivao na jednom, a s ponoći se u vilu vraćao na drugom konju gazda FB, a da za to vrijeme nije stigao vidjeti ni manji dio onoga čime su prolaznici prečicom ukrasili i unakazili njegov zid: bračne, seksualne i poslovne ponude na svim mogućim svjetskim jezicima, fotke obnaženih ženskih i muških udova, literarni i slikarski uradci, recepti, monitori sa zvučnicima na kojima se kao na traci smjenjuju audio-video radovi, nacionalistički i fašistički pozivi na rat (te bi, uočivši ih, odmah zgulio sa zida), porodične i fotografije sa ljetovanja, srcolike ljubavne poruke i ponude, smrtovnice i pozivnice na vjenčanja, odbrane dokorata, premijere, porođaje…

Sedmo se jutro, Fejzo Bokur, odluči da postavi još jedan manji poprečni zid, kako se objave s vanjske, ne bi preselile na njegovu unutrašnju stranu. Potom će hitno smisliti način kako da tim samovoljnicima naplati korištenje njegovog-FB zida i tako ih zaustavi u napasti.

Umjesto konja, ovoga puta se odlučio za džip-terenac s prikolicom. Stigavši na odredište, još kroz šoferšajbnu džipa je pročitao veliki natpis koji je stajao razapet iznad zida: PANDEMIJA !!! KARANTIN/IZOLACIJA ZA ONE KOJI SU ZARAŽENI CORONA-VIRUSOM, A KREĆU SA ISTOKA NA ZAPAD I SA ZAPADA NA ISTOK !!!

Fejzo Bokur pripali cigaretu i, nakon što ispuhnu dim, naglas izusti – E, jebiga, Fejzalija, sad budi solidaran i odgovoran, pa dok traje samoizolacija, ti kači šta sve znaš i umiješ po ovoj drugoj, unutrašnjoj, strani tvog FB zida. Kad nekad neko bude istraživao i prekopavao teren oko austrijske vile, možda iskopa i tvoje umotvorine. Nikad se ne zna.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku