hamburger-icon

Kliker.info

Šef iranske diplomatije u Sarajevu : “Ni jedna osoba u Iranu nije stradala u pucnjavi snaga sigurnosti”

Šef iranske diplomatije u Sarajevu : “Ni jedna osoba u Iranu nije stradala u pucnjavi snaga sigurnosti”

06 Decembra
14:19 2022

Ministar  vanjskih poslova Irana Hossein Amir-Abdollahian odbacio je kritike na račun svoje zemlje zbog represije nad prosvjednicima koji na ulicama već sedmicama  iskazuju nezadovoljstvo stanjem u toj teokratskoj državi, optuživši SAD da potiče nerede ne bi li srušio sadašnju vlast u Teheranu.

Šef iranske diplomacije je tokom dana boravio u službenom posjetu Sarajevu, gdje je o bilateralnim odnosima razgovarao s dužnosnicima BiH, a nakon sastanka s ministricom vanjskih poslova Biserom Turković je izjavio kako Iran odbacuje kritike država poput SAD-a zbog pitanja povezanih s ljudskim pravima.

Odgovarajući na pitanje novinara o stanju u Iranu, protestima  koji traju od septembra i njihovu nasilnom gušenju, kazao je kako je proteklih osam sedmica predstavljalo “vrhunac stranog uplitanja, uz poticanje nereda i terora”, a za sve je optužio SAD.

“Ni jedna osoba u Iranu nije stradala u pucnjavi snaga sigurnosti”

“Ni jedna osoba u Iranu nije stradala u pucnjavi snaga sigurnosti”, ustvrdio je šef iranske diplomacije koji tvrdi kako je 67 policajaca ubijeno tokom suzbijanja protesta , za što je optužio “ekstremiste koje potiču Sjedinjene Države” jer žele kontrolu nad iranskom naftom i drugim energentima.

Kazao je i kako je Iran zabrinut zbog rata u Ukrajini te se tom ratu protivi na isti način na koji se protivi oružanim sukobima u drugim dijelovima svijeta.

BiH je bila među rijetkim državama koje su bile suzdržane kada se u novembru  na Trećem odboru Opće skupštine UN-a glasalo o rezoluciji kojom je trebalo osuditi kršenje ljudskih prava u Iranu, uključujući tu nasilno gušenje protesta  koji su izbili nakon što je u septembru zbog policijske torture u zatvoru umrla 22-godišnja studentica Mahsa Amini.

U sukobima prosvjednika i policije koji su nakon toga izbili ubijeno je između 200 i 470 osoba, ovisno o tome dolaze li takve informacije iz provladinih izvora ili od prodemokratskih aktivista.

Rezolucijom koju je podržala ogromna većina članica UN-a Iranu je, uz ostalo, upućen poziv da prekine upotrebljavati prekomjernu silu protiv mirnih demonstranata, uključujući žene i djecu.

Svoju je suzdržanost tokom glasanja o osudi režima u Teheranu, nakon dobivenih kritika, veleposlanik BiH pri UN-u Sven Alkalaj objasnio instrukcijama koje je za to dobio iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Šefica diplomacije Turković je, komentirajući raspravu Abdollahiana s novinarima, neizravno stala na njegovu stranu kazavši kako ona podupire izvještavanje medija, ali smatra opasnim “stvaranje stereotipa” dodajući kako se malo govori o ljudskim pravima u Afganistanu i palestinskim područjima, a da osobno vjeruje kako bi svi trebali imati pravo na odijevanje kakvo žele.

Hrvatski dužnosnici u tijelima vlasti BiH izbjegli su susrete s Abdollahainom.

Sarajevski advokat  i bivši novinar Senad Pećanin na društvenim mrežama je organizaciju njegovog posjeta BiH opisao kao “idiotsku”. “Zahvaljujući Bakirovoj (Izetbegović) ministrici Turković, BiH je jedna od rijetkih država koja ugošćava ministra iranskog zločinačkog režima, režima koji krvnički ubija građane željne slobode i koji je saveznik u ruskom zločinu nad Ukrajinom. Čestitam, idioti”, napisao je Pećanin.

(Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku