hamburger-icon

Kliker.info

SDA zaključila,sudije odlučile : Tigar je nevin, jer general Šantić nije mrtav!

SDA zaključila,sudije odlučile : Tigar je nevin, jer general Šantić nije mrtav!

13 Decembra
15:46 2017

Hamdija Abdić Tigar ujedinio je sve. I Faktor i Avaz, i SBB i SDA, i Radončića i Izetbegovića, i lijeve i desne i opoziciju i poziciju, i osumnjičene i sudije.

Pa, tako, predsjednica Kantonalnog suda Bihać, Fata Nadarević, po struci sudija parničar, i prije konačne odluke o prijedlogu za određivanje pritvora Hamdiji Abdiću  i ostalim osumnjičenim za ubistvo generala Vlade Šantića kaže da “nema dokaza da su Tigar i ostali odgovorni za ubistvo Vlade Šantića”.

GENERAL JE ŽIV

Procedura, predviđena Zakonom o krivičnom postupku FBiH, nalaže da se nakon sudije za prethodni postupak, o prijedlogu za pritvor, u slučaju da bude žalbi, izjašnjava krivično vijeće. Iako još nije ni formirano, predsjednica Kantonalnog suda već zna ishod odluke – bit će potvrđena odluka koju je donio sudija za prethodni postupak – Reuf Kapić. A ona, pojednostavljeno, glasi – general Vlado Šantić je živ!

Jer sudija Kantonalnog suda, podređeni sutkinji Nadarević, dakle, tvrdi da Tigar i ostali nisu krivi za ubistvo Šantića, jer tijelo nikad nije pronađeno. No, to što su u hotelu Sedra i na tavanu stare željezničke stanice pronađeni tragovi njegove krvi – sudiji Kapiću ne znači ništa.

On živi u strahu od još uvijek  “nepoznatih napadača” koji su u aprilu 2006. godine podmetnuli bombu pod njegov automobil, dok je sudio u procesu protiv Ismeta Čavkića koji je bio optužen za ubistvo Safeta Vardića, svjedoka pokajnika u predmetu “Paviljon”. Nakon eksplozije ispod Kapićevog auta – Ismet Čavkić je oslobođen za ubistvo Safeta Vardića koji je želio svjedočiti da su u julu 1993. godine kod bihaćkog ugostiteljskog objekta Paviljon Emin Pivić i ostali počinili četvorostruko ubistvo. Nedavno presuđeni ubica iz Paviljona, Emin Pivić godinama je bio najbliži suradnik Hamdije Abdića Tigra s kojim je 2007. godine osuđen na ukupno pet godina zatvora zbog premlaćivanja i reketiranja Nedžada Bajrića. Tigar je, godinama kasnije, izbjegavao izdržavanje svoje dvogodišnje kazne.

POBJEDNIK I GAZIJA

Da Hamdija Abdić Tigar i njegovi saradnici godinama imaju političku zaštitu u Krajini dokazuje i sveopći politički konsenzus nakon njegovoh hapšenja. Prvo je, nakon obnove istrage, zajedničku konferenciju za medije sa Hamdijom Abdićem napravio tadašnji premijer USK-a i SDP-ov kadar Hamdija Lipovača. Istakao je da je ubijeđen da Tigar nije kriv za ubistvo Vlade Šantića. Istog dana kada je, po nalogu Kantonalnog tužilaštva Bihać uhapšen Hamdija Abdić Tigar reagirao je i Savez za bolju budućnost.

“Vjerujemo u nevinost komadanta Abdića i drugih uhapšenih”, saopćeno je iz Kantonalnog odbora SBB-a Fahrudin Radončić.

SDA je, ubrzo, izrazila uvjerenje da je Tigar uhapšen po političkom nalogu, dovodeći sve u vezu sa presudama u Hagu?!

“GO SDA Bihać vjeruje u nevinost gospodina Abdića te da će i iz ove bitke, kao i iz onih ratnih, izaći kao pobjednik i ponosni bosanski gazija. Vjerujemo u pravnu državu i nezavisno i profesionalno pravosuđe u ovom ali i svakom drugom slučaju te očekujemo da će biti omogućen pravičan postupak uz puno poštivanje svih međunarodnih instrumenata za zaštitu ljudskih prava”, zaključuju iz SDA.

SDA je zaključila – sutkinja Nadarević odlučila. I, sve, naravno, podijelila sa Faktorom.

“Razlog što je sud odbio prijedlog za određivanja mjere pritvora prema Hamdiji Abdiću i cijeloj grupi, njih ukupno pet, je zbog toga što Tužilaštvo nije uspjelo uvjeriti sud da postoji dovoljno dokaza da se može staviti na teret osumnjičenom postojanje osnovane sumnje da su počinili krivično djelo koje im se stavlja na teret”, saopćit će Fata Nadarević, predsjednica Kantonalnog suda u Bihaću neposredno nakon što je Hamdija Abdić Tigar izašao na slobodu.

ŽIV I ZDRAV BIO

Uslijedilo je, potom, sveopće veselje. Premijer USK-a Husein Rošić, direktno iz bolničkog vešeraja, “lajkao” je   Tigrovu slobodu, a sve je svojim postom začinio presuđivani nasilnik i bivši državni zastupnik prof. dr. Sadik Bahtić

“Živ i zdrav bio legendo bosanska”, poručio je Bahtić kolegi “osuđivanom nasilniku” Hamdiju Abdiću Tigru. Bosanskom gaziji, osumnjičenom da je sa svojim pratiocima, prije dvadeset i dvije godine u nepoznato odveo generala HVO-a Vladu Šantića. Koji, po usaglašenom mišljenju SDA, SBB-a i Kantonalnog suda Bihać, nije mrtav.

Avdo Avdić (Žurnal)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku