hamburger-icon

Kliker.info

SDA odgovara na kritike : Hrvatima više i novca i fotelja u Mostaru

SDA odgovara na kritike : Hrvatima više i novca i fotelja u Mostaru

02 Decembra
08:49 2012

Duže vrijeme kako u printanim, tako i u elektronskim medijima politički predstavnici Hrvata iznose neistinite podatke i sebi daju za pravo da kažu da su Bošnjaci u Mostaru, prema broju zaposlenih u gradskoj administraciji i u iznosu sredstava koja se preko budžeta troše u gradskim područjima, u povoljnijem položaju od Hrvata. Navedeno je to u reagiranju upućenom Oslobođenju, a koje potpisuje tajnik mostarskog Gradskog odbora SDA Salem Marić.

Samo argumenti                Naime, Oslobođenje je nedavno objavilo izjavu predsjednika GO HDZ-a 1990 Mostar Slavena Raguža, koji je pozvao mostarske Bošnjake da predoče činjenice i dokaze o ugroženosti Bošnjaka u Mostaru.- Ako se zna da veći dio javnog novca iz gradskog proračuna, kao i proračuna s drugih razina vlasti, ide na tri gradske jedinice s bošnjačkom većinom, ako se zna da je u gradskoj administraciji uposleno više Bošnjaka nego Hrvata, onda bih volio znati u čemu se ogleda ugroženost Bošnjaka u Mostaru? Nitko konkrento, argumentiranim činjenicama i brojkama, ne odgovara na to pitanje, rekao je Raguž.No, iz mostarske SDA su iznijeli podatke o zaposlenima u mostarskoj Gradskoj upravi, kao i o utrošku budžetskog novca u gradu.

– Na 28. februar 2011. u Gradskoj upravi bilo je uposleno 95 Hrvata, 85 Bošnjaka, 19 Srba i jedan ostali (državni službenici, op.a.). Ovo su rezultati analize radne grupe Kluba Bošnjaka u Gradskom vijeću Mostara, na osnovu dostavljenih podataka od načelnika odjela Gradske uprave, stoji u reagiranju.Navodi se i kako je, prema izvještaju gradonačelnika od 17. decembra 2010. godine, nakon provedenog konkursa i raspoređivanja namještenika, u Gradskoj upravi bilo uposleno 128 Hrvata, 98 Bošnjaka, šest Srba i sedam ostalih.- Prema dostupnim informacijama o nacionalnoj zastupljenosti i zaposlenosti u organima, agencijama i institucijama sa nivoa Federacije BiH, koje imaju svoja sjedišta ili ispostave u Mostaru, stanje je sljedeće: Hrvata 265, Bošnjaka 126 i tri Srbina. Slična je situacija nacionalne zastupljenosti i u organima, agencijama i institucijama sa nivoa BiH u Mostaru – Hrvata 300, Bošnjaka 130, osam Srba i dva iz reda ostalih, stoji u reagiranju.

Pokazatelji                           Iz SDA su iznijeli i podatke o stanju prihoda po gradskim područjima, a time i mogućih rashoda u 2011, prema izvještaju o izvršenju budžeta za tu godinu. Većinski bošnjačka područja Mostara imala su prihode od ukupno 1.133.000 KM (Sjever 375.000, Stari Grad 590.000 i Jugoistok 168.000 maraka). Većinski hrvatska područja, navedeno je, imaju ukupno 1.962.000 KM prihoda, a time i rashoda (Jug 338.000, Jugozapad 1.522.000, Zapad 102.000).- Prema pokazateljima iz izvještaja o izvršenju budžeta, također je vidljiva disproporcija sredstava uloženih u gradska područja Zapad, Jugozapad i Jug, gdje je od grantova Vlade FBiH i iz sredstava od GSM Licence sa nivoa Federacije u posljednje dvije godine utrošeno oko 5,5 miliona KM, dok je na gradskim područjima Stari Grad, Sjever i Jugoistok utrošeno oko 400.000 KM. Poslije ovih pokazatelja ostavljamo čitaocima da sami ocijene ravnopravnost naroda u Mostaru, a iznijet ćemo za one koji ne znaju i strukturu stanovništva po zadnjem popisu iz 1991. godine. Tada smo imali 34,63 posto Bošnjaka, 33,98 Hrvata, Srba 18,83 te ostalih 12,56 posto. Napominjemo i da se po Ustavu BiH i FBiH kod zapošljavanja mora voditi balans u nacionalnoj zastupljenosti po posljednjem popisu stanovništva, poručili su iz SDA.

Inače, predsjednik mostarskog SDA Zijad Hadžiomerović  je u razgovoru za mostarski Dnevni list  kazaoe da se predstavnici ove stranke nisu pojavili na pregovorima oko Mostara u OHR-u Sarajevu jer se OHR postavlja neprincipijelno te stoga SDA ne želi služiti kao paravan za nametanje rješenja koja bi bila na štetu Bošnjaka Mostara.Hadžiomerović navodi kako OHR razbija jedinstvo mostarskih Bošnjaka te da se razmišlja o osnivanju bošnjačkog nacionalnog vijeća koje bi bilo tijelo koje će predstavljati bošnjačke stavove u Mostaru.-Koji treći entitet, mi pričamo o uređenju lokalne samouprave. Ti koji pričaju o trećem entitetu moraju shvatiti da je to novi rat. To mogu izjavljivati samo politički idioti,rekao je Hadžiomerović. (Kliker.info-Oslobođenje)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku