hamburger-icon

Kliker.info

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost u Kijevu : ‘Podrška Ukrajini ostaje nepokolebljiva i nakon izbora‘

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost u Kijevu : ‘Podrška Ukrajini ostaje nepokolebljiva i nakon izbora‘

05 Novembra
03:54 2022

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan u petak je tokom posjeta Kijevu rekao da će američka podrška Ukrajini ostati „čvrsta i nepokolebljiva” i nakon izbora za Kongres na sredini mandata koji se održavaju u utorak.

“Planiramo u potpunosti osigurati da potrebni resursi budu dostupni i da dobijemo glasove s obje strane da se to ostvari”, rekao je Sullivan novinarima tijekom brifinga u ukrajinskoj sjedištu ukrajinskog predsjednika.

Dio republikanaca pozvao je da se američka pomoć Kijevu smanji ako ta stranka osvoji kontrolu nad američkim Kongresom na izborima 8. studenoga. Prošli mjesec vodeći republikanac u Zastupničkom domu Kevin McCarthy rekao je da Amerikanci ne bi trebali “pisati bjanko ček” Ukrajini.

No Sullivan, koji se sastao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem i šefom njegovog stožera Andrijem Jermakom, kazao je da je predsjednik Joe Biden predan dvostranačkoj suradnji “u bilo kojem scenariju” kako bi se nastavila ekonomska, humanitarna i sigurnosna pomoć.

“Uvjeren sam da će američka podrška  Ukrajini biti čvrsta i nepokolebljiva, a to ne govorim olako”, naglasio je Sullivan.

Nekoliko sati kasnije Pentagon je najavio još 400 miliona dolara vrijednu vojnu pomoć Kijevu.

Vojna i financijska potpora SAD-a i drugih zapadnih zemalja ključna je za Ukrajinu dok se brani od ruske invazije.

Sullivanov posjet uslijedio je dan nakon što su demokratski senator Chris Coons i njegov republikanski kolega Rob Portman otputovali u ukrajinsku prijestolnicu u pokušaju da signaliziraju dvostranačku podršku SAD-u.

Jermak je rekao da je sastanak sa Sullivanom u petak bio “vrlo važan” i da ukrajinski partneri “u potpunosti razumiju njihovu situaciju”.

(Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku