hamburger-icon

Kliker.info

Satko Bitanga : DVA MUŠKARCA I JEDNA DAMA – ČUDNA JADA OD MOSTARA GRADA

Satko Bitanga : DVA MUŠKARCA I JEDNA DAMA – ČUDNA JADA OD MOSTARA GRADA

27 Januara
15:58 2021

U gradu Mostaru su nakon 12 godina 20.12.2020. godine održani lokalni izbori. Obilježilo ih je niz nepravilnosti, izbornih prevara, manipulacija, podnošenje krivičnih prijava, međusobnih stranačkih optužbi, postizbornih svađa, naknadnih prebrojavanja glasova itd. CIK-u je trebalo skoro mjesec dana da utvrdi konačne rezultate izbora u Mostaru, a sa čijim rezultatima skoro niko nije zadovoljan.

Piše : Satko Bitanga

Za sada poznati su i zvanični rezultati ovih izbora, sastav gradskog vijeća, a o mogućim postizbornim koalicijama se samo još uvijek nagađa, stalno nešto novo špekulira, puštaju razni “probni baloni”…U Mostaru je skoro sve moguće, osim da se FK “Velež” vrati, nakon što je u ratu sa njega silom protjeran “svojoj kući”, na stadion “Pod Bijelim brijegom”!

Koalicije i stranke, koje su učestvovale na izborima, najavile su tri njihova kandidata za gradonačelnika/gradonačelnicu najvećeg grada u Hercegovini. To su dva muškarca, obojica poznati mostarski doktori, kao i jedna žena, dama iz Mostara.

Kandidat HDZ BiH je njihov nosilac izborne liste dr. Mario Kordić. “Koalicija za Mostar” je istakla svoga kandidata i nosioca njihove zajedničke liste dr. Semira Guzina, dok je “BH blok” (SDP i Naša stranka) najavila da će oni za gradonačelnicu Mostara predložiti njihovu nositeljicu liste za gradsko vijeće Irmu Baraliju.

A vezano za izbore u Mostaru, sve je počelo 29.10.2019. godine. U presudi 1 vijeća u predmetu Baralija protiv Bosne i Hercegovine (predmet br. 30100/18), Evropski sud za ljudska prava je, jednoglasno, odlučio da je došlo do povrede člana 1. Protokola broj 12. (opća zabrana diskriminacije) uz Evropsku konvenciju o ljudskim pravima. Predmetni slučaj se ticao pravne praznine koja je onemogućila podnositeljici predstavke, lokalnoj političarki koja živi u Mostaru, da glasa i bude birana na lokalnim izborima. Sud je utvrdio da je pravna praznina nastala propustom vlasti da izvrše odluku Ustavnog suda iz 2010. godine, koja se ticala odredaba koje su regulisale lokalne izbore u Mostaru, te nalagala vlastima da usklade te odredbe sa Ustavom. To je za posljedicu imalo situaciju gdje su posljednji lokalni izbori u Mostaru održani 2008. godine, te gdje je gradom upravljao gradonačelnik koji od 2012. godine nije imao potrebni demokratski legitimitet. A podnoseteljica ove predstavke pred Evroskim sudom za ljudska prava je bila mostarska političarka Irma Baralija. Rođena je 1984. godine i predsjednica je gradskog odbora Naše stranke u Mostaru.

Na kraju, biće vrlo zanimljivo kako će glasati gradski vijećnici za čelnog čovjeka grada Mostara. Biće posebno zanimljivo da li će gradonačelnik biti opet muškarac, jedan od ovih mostarskih doktora, ili će možda prvi put u povijesti/historiji/istoriji Mostar imati gradonačelnicu, jednu ženu i damu.

Skoro uvijek kod nas na Balkanu, bar kada su žene u pitanju, slijedila bi, prije upoznavanja ili “nabacivanja” na početku dva muška pitanja. Prvo pitanje bi bilo ono naše uobičajeno: “Oprostite, da li je dama sama?” A drugo, odmah nakon toga i bez čekanja odgovora na prvo pitanje, dodali bi: “Zašto je dama sama?” A završavalo se uglavnom sjedanjem pored te pitane i zgodne dame, “normalno” bez njene saglasnosti i pristanka, te dizanjem ruke u zrak, pucketanjem prstima i glasnim povikom “Konobar, dolazi ‘vamo, daj nam odmah piće!!!”

Koliki će biti “izborni ceh” u Mostaru to još niko ne zna. Ne zna se niti ko će ga i kako platiti, da li neko sam, ili će ga korektno podijeliti i platiti ovaj “mostarski izborni račun” svi zajedno. Sve ovo ostaje da se vidi, ali bi svi trebali da misle o svome Mostaru i svim njegovim građanima. Imajući sve ovo u vidu, mislim da u Mostaru ne bi trebalo biti ni izbornih pobjednika, niti izbornih gubitnika, jer samo tako jedinstveni, moderni i demokratski Mostar pobjeđuje!

Nadam se da su PRAVI MOSTARCI I DALJE OSTALI PRAVI I ISTINSKI DŽENTLMENI A DA PRAVE I LIJEPE MOSTARSKE DAME NIKADA NISU SAME! Doduše, u Mostaru je sve moguće, pa zašto nebi napokon i jedna mostarska dama bila na čelu ovog grada… a možda bi se tada i FK “Velež” vratio konačno “svojoj kući”, u “svoj dom”, na svoj stadion “Pod Bijelim brijegom“….ČUDNA JADA OD MOSTARA GRADA…”

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku