hamburger-icon

Kliker.info

Satko Bitanga : Brada zvanja, brada znanja, brada sranja

Satko Bitanga : Brada zvanja, brada znanja, brada sranja

08 Decembra
05:14 2021

Brade su uvijek bile i ostale simbol i pokazatelj muškosti, snage i zrelosti odraslih muškaraca. Nekada su se nosile više, nekada manje, a posljednjih nekoliko godina su se brade vratile u modu, te postale pravi modni hit i trend. U cijelom svijetu se organiziraju i takmičenja gdje se biraju najljepše, najduže, najzanimljivije brade…, a što nije zaobišlo ni sve države bivše Jugoslavije. Tako je i u SCC prodajnom centru u Sarajevu 05.12.2021. organizirano takmičenje i birana “prva brada grada”.

Piše : Satko Bitanga 

Također, ovih dana Ustavni sud BiH donio je Odluku da pripadnici Oružanih snaga BiH koji to žele mogu nositi bradu. Odmah se digla “kuka” i “motika” protiv ove Odluke od strane nekih političara iz Republike Srpske, posebno iz reda SNSD-a i njihovih koalicionih partnera. Kao i obično najglasniji su bili član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednica RS Željka Cvijanović i delegat iz SNSD-a u Domu naroda BiH Dušanka Majkić.

Član Predsjedništva BiH M. Dodik je medijima izjavio: “Ja mogu da razumijem da se nosi brada u skladu sa ličnim opredeljenjem, a ne vjerskim. Ako je to sa vjerskim opredjeljenjem, onda se brada nosi u skladu sa vehabijskim standardima….Republika Srpska je u potpunosti u pravu sa zahtjevom da se redefiniše priča o Oružanim snagama. Takav pristup će izazvati još više netrpeljivosti unutar Oružanih snaga BiH…Koliko sam razumio, tamo postoji zahtjev da se odobri da žene mogu da pokrivaju lice u skladu sa vjerskim opredeljenjem. Ja to nisam nigdje vidio, možda u nekim djelovima svijeta…..Ustavni sud favorizuje muslimane. Zato ćemo taj Sud vrlo brzo odbaciti i odbaciti njihove odluke.”

Predsjednica RS-a Ž. Cvijanović je u intervjuu Srni komentirajući ovu Odluku rekla: “Ako u Oružanim snagama, koje su pravljene da bi bile multietničke, treba težiti za isticanjem vjerske pripadnosti i podvoditi to pod zaštitu ljudskih i vjerskih prava, onda je koncept propao. Ovo što se danas dešava izgleda previše udaljeno od onih objašnjenja koja su pratila reformu odbrane, da bi se od nekada zaraćenih strana i vojski formirale zajedničke oružane snage i umjesto sistema regrutacije uveo profesionalni sastav….Koncept Bakira Izetbegovića, koji je odlučio da od profesionalne pravi vjersku vojsku, naići će na otpor druga dva naroda i da neće ni opstati kao profesionalne multietničke oružane snage. BiH je davno trebalo demilitarizovati.”

Zamjenica predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost PS BiH D. Majkić reagovala je na apelaciju Ustavnom sudu BiH koju je podnio Bakir Izetbegović i u kojoj je tražio da se pripadnicima OS BiH omogući nošenje hidžaba i brade u skladu sa običajima vjernika islamske vjeroispovijesti, riječima: “Šta može bolje odslikavati stvarne namjere Izetbegovića u pogledu promjena u Oružanim snagama BiH, ali i o onome kakvu budućnost same zemlje vidi od njegove apelacije Ustavnom sudu BiH kojom traži da se pripadnicima OS BiH omogući nošenje brade i hidžaba? Kakav bi to utisak proizvelo na pripadnike druga dva naroda u OS BiH, nije teško zamisliti.”

Istovremeno, ovim komentarima oni svjesno “zaboravljaju da je trenutno dozvoljeno nošenje brade i brkova u vojsci Austrije, Danske, francuske Legije stranaca, Njemačke, Španije, Hrvatske, Irana, Portugala, Italije…, zatim nekim rodovima vojske u V. Britaniji, SAD, Rusiji….i mnogim drugim državama, naravno, dotjeranih i urednih.

Posebno je interesantno da su Dodik, Cvijanović i Majkić ovim stavom prema dozvoli nošenja brade u Oružanim snagama u BiH doveli u pitanje, svjesno ili nesvjesno, čak i poseban značaj i tradiciju nošenja brade u srpskoj vojsci tokom duge istorije. Duga brada je bila prepoznatljiv znak i simbol srbijanskog đenerala Draže Mihailovića, kao i poznatih četničkih vojskovođa i vojvoda, od Nikole Kalabića, popa Momčila Đujića, Pavla Đurišićai mnogih drugih četnika u II Svjetskom ratu, do vojvode Slavka Aleksića, Vojislava Čarkića, poznatog kao “Pop Vojo” i “Pop Žućo”…i brojnih drugih pripadnika četničkih jedinica tokom zadnjeg rata u BiH, a koji su tokom svojih zločinačkih pohoda nosili dugačke i neuredne brade, a čije tekovine spomenuti političari iz Republike Srpske i danas slave i veličaju.

Izgleda da njima samo smeta ako kratke i uredne brade u vojsci mogu da nose pripadnici islamske vjere. A svi drugi, posebno pripadnici četničkih vojnih formacija mogu biti obrijani ili neobrijani, zavisno od vremena i potrebe.

Tako npr. mnogi četnici su krajem 1944. i u prvoj polovini 1945. obrijali svoje duge I neuredne brade, okrenuli šubare i kape naopako i umjesto kokardi stavili na njih petokrake i tako postali “partizani”, jer su shvatili ko će biti ratni pobjednici! A početkom devedesetih godina i ratova u Hrvatskoj i BiH opet su se masovno počele puštati brade i umjesto petokraka bivše JNA stavljati na kape i šubare četničke kokarde. Nakon završetka ovih ratova usljedilo je, posebno u BiH, masovno šišanje i brijanje, zatim presvlačenje u uniforme vojske i policije Republike Srpske, a mnogi od njih su obukli i politička odijela koja ne skidaju ni do dan danas. Što bi naš mudri narod kazao: “OPET JOVO NANOVO!”

Kažu da postoje tri vrste brada: brada zvanja (sveštenici, imami, rabini, monasi i druga vjerska lica), brada znanja (naučnici, filozofi, književnici, umjetnici, ljekari…) i brada sranja! A ovo što u zadnje vrijeme govore i rade, pa i u ovom konkretnom slučaju, M. Dodik i njegovi poslušnici nije čak ni obično normalno “SRANJE”, nego baš pravo i bezobrazno “PRESERAVANJE”!

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku