hamburger-icon

Kliker.info

Sastanak u Mostaru : Čović i Izetbegović ‘otvoreno i prijateljski’ približili stavove !?

Sastanak u Mostaru : Čović i Izetbegović ‘otvoreno i prijateljski’ približili stavove !?

07 Novembra
15:48 2019

Formiranje vlasti na svim nivoima, međustranački, kao i odnosi bošnjačkog i hrvatskog naroda u zemlji bili su tema današnjeg sastanka delegacija HDZ-a BiH i SDA u Mostaru.

Lider HDZ-a Dragan Čović po završetku je konstatovao kako je današnji razgovor bio otvoren i prijateljski, kao i da je svaki novi sastanak delegacija ovih stranaka dodatni optimističan korak, bez obzira što je je još mnogo stvari preostalo dogovoriti na relaciji HDZ – SDA. Najavio je i skori nastavak pregovora, već u narednoj sedmici. Delegacije će već za sedam dana u prisustvu pravnih eksperata razgovarati i o izmjenama Izbornog zakona.

– Relaksacija odnosa i novi ambijent, drugačiji od onog koji smo imali svih minulih godina između Hrvata i Bošnjaka, a svakako i između dvije političke opcije, primarni su zadaci HDZ-a i SDA, konstatovao je Čović, uz napomenu da je njegova velika želja da se to ne primjeti samo na nivou stranačkih vrhova, već na svim drugim nivoima i u svim dijelovima zemlje.

– Pronašli smo zajednički sadržitelj kako bismo što prije konstituirali vlast na razini BiH, kao i za sve ostale razine. Želja nam je da sve to završimo što je moguće prije. U tom duhu ćemo razgovarati već narednog tjedna u Sarajevu. Zakazat ćemo i zajednički kolegij oba doma Parlamenta BiH, kako bismo pronašli rješenja za brojne teme, koje nas objektivno opterećuju, dodao je.

Zajednička ideja je, naveo je, da se što prije uspostavi vlast na nivou BiH, što bi Bosni i Hercegovini pružilo šansu da u vrijeme predsjedavanja Hrvatske Evropskom unijom, a kada će se na dnevnom redu naći i kandidatski status Sjeverne Makedonije i Albanije, i naša zemlja nađe svoje mjesto u tom paketu. Jedina prepreka, smatra Čović, je upravo uspostava vlasti i definisanje planova od kojih zavisi naša evropska budućnost.

Dobra atmosfera sa današnjeg sastanka trebala bi se pretvoriti u efikasniju saradnju dviju stranaka, mišljenje je lidera SDA, Bakira Izetbegovića. SDA će insistirati da se pitanje formiranja parlamentarnih komisija ne dovodi u vezu sa konstituiranjem Vijeća ministara BiH, dok je HDZ stava da to ipak nije moguće, obzirom na trenutne političke odnose u zemlji.

– Stavovi su različiti i kada je u pitanju ANP, jer mi smatramo da to mora biti uslov za formiranje vlasti, dok se HDZ BiH to ne vidi uslovom, rekao je.

Potrebno je, smatra, pronaći kompromis do kraja godine, obzirom da nijedna strana uslovljavanjem očigledno ne može postići svoje ciljeve.

Kada je u pitanju Vijeće ministara i kontroverze oko slanja ANP-a, napomenuo je da HDZ pri stavu da se to nije trebalo vezati za imenovanje mandatara, s čime se u SDA ne slažu.

– Smatramo da se radi o principima, o zaštiti ustavno-pravnog konstrukta države, o zaštiti vladavine zakona ili o tome da entitet ne može narediti državi da li će biti vojne neutralnosti… Na kraju krajeva izlaz vidim u postizanju kompromisa. Svi trebamo napraviti neki korak kada je u pitanju NATO put. Nijedna strana ne može nešto diktirati, pa ni strana koju predvodi gospodin Dodik. Nadam se da će tu biti više razumijevanja i da će se postići kompromis do kraja ove godine, dodao je.

Čović je odbio komentarisati nedavno obraćanje Visokog predstavnika pred Vijećem sigurnosti UN-a, kao i neke od posljednjih izjava Milorada Dodika, na čemu su prethodno insistirali predstavnici medija. Izetbegović je, pak, kazao kako je sa Srbima potrebno raditi, kako ni na koncu i sami bili za NATO. Ponovio je i SDA ima stav o Mostaru – problemu koji valja riješiti u parlamentu.

– Osjetljivo pitanje, puno je nepovjerenja, još će vremena i Neretve proteći dok se ne stekne bolja atmosfera u gradu, smatra lider SDA.

Dogovoreno je i da SDA i HDZ u HNK budu ohrabreni da formiraju novi saziv vlasti. Čović je na samom kraju na novinarsko pitanje koje se odnosilo na ulogu Željka Komšića u formiranju vlasti, rekao da on u HDZ-u nije omiljen, jer je on drugi bošnjački član Predsjedništva BiH.

(Kliker.info-Oslobođenje)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku