hamburger-icon

Kliker.info

Sastanak šest lidera : Upućen poziv SDA i SDP-u na sastanak 10. januara

Sastanak šest lidera : Upućen poziv SDA i SDP-u na sastanak 10. januara

29 Decembra
14:44 2010

Hitno konstituiranje vlasti, razgovori nemaju alternativu i upućen je poziv SDA i SDP-u na sastanak 10. januara 2011. s jasno utvrđenim dnevnim redom – rezime je sastanka lidera šest parlamentarnih stranaka (SNSD, SDS, HDZ 1990, HDZ, Stranka za BiH i SBBBiH) Nakon sastanka lideri su izrazili očekivanje da je moguće da se na sastanku zakazanom za 10. januar u zgradi institucija BiH postigne dogovor o formiranju parlamentarne većine na državnom nivou.U izjavi za medije koje su pojedinačno dali svi učesnici sastanka, predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić ocijenio je da se potvrdilo očekivanje da ovaj sastanak znači korak bliže uspostavi parlamentarne većine na državnom nivou.Po njegovim riječima fokus sastanka je bio na dva aspekta: programskim ciljevima i prioritetima u naredne četiri godine te kako doći do kvalificirane parlamentarne većine."Očekujem da će 10. januara doći do formiranja parlamentarne većine. Ove stranke pokazale su odgovornost i one imaju kapacitet za formiranje većine", kazao je Ljubić te dodao da smatra da ova grupa treba biti proširena drugim strankama koje su dobile legitimitet na izborima.Predsjednik SBBBiH Fahrudin Radončić je stranke okupljene na današnjem sastanku nazvao relevantnim jer su na općim izborima ukupno osvojile 780.000 glasova dok je drugi blok osvojio 550.000."Uloga SBBBiH je da djeluje povezujuće", dodao je.Radončić smatra da "razgovore treba nastaviti u institucijama BiH, a ne u Prudu i drugim sličnim mjestima". Naveo je da je zamolio predsjednika SNSD-a Milorada Dodika da ponovo razgovara sa SDP-om jer se radi o dva izborna pobjednika.

Potpredsjednik Stranke za BiH Beriz Belkić je naglasio da ova stranka nije učestvovala u razgovorima u funkciji predstavnika bošnjačkog naroda te da je njen motiv bio uspostava institucija BiH jer je "odgovornost svih izabranih predstavnika da daju svoj doprinos u kapacitetu koji su dobili na izborima".Stranka za BiH će svoje daljnje učešće odrediti prema pitanjima koja je smatrala ključnim, a to je prije svega, pitanje državne imovine", kazao je Belkić.Dodik je istakao da je u Sarajevo došao s očekivanjem da bude formirana parlamentarna većina potrebna za izbor rukovodstva Parlamentarne skupštine BiH i Vijeća ministara, ali da će za to, ipak, trebati više vremena.On žali što su se prema ovom sastanku, "na sektaški način ponijele stranke koje se nisu odazvale pozivu"."Predsjedavajući Vijeća ministara treba biti predstavnik, a ne pripadnik hrvatskog naroda jer je i ustavna konstitucija BiH takva", istakao je.Dodik smatra da oni koji ne žele učestvovati u ovim sastancima snose odgovornost za nefunkcioniranje vlasti u BiH.Ako se na sastanak 10. januara ne odazovu ostale stranke, BiH će ući u neizvjesnu situaciju, a naša volja za funkcionalnim institucijama BiH bit će manja", rekao je te dodao "da nas to može odvesti do novih izbora".Poručio je da je spreman razgovarati s "arogantnim SDP-om", ali da je "na platformi SDP-a dogovor nemoguć".

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić ocijenio je da je trenutno BiH na prekretnici."Ili će zemlja ići u dublju krizu ili će oni koji insistiraju na svojim rješenjima shvatiti da zemlju guraju dublje u krizu", kazao je Bosić.Odgovarajući na novinarska pitanja, Dodik je rekao da preferira formiranje vlasti da bi se ona bavila otvorenim pitanjima."Ako nema institucija ne može se ništa staviti na dnevni red", rekao je.Kada su u pitanju razlike između platforme SDP-a i onoga što nude ove stranke, Dodik je kao primjer naveo socijalna pitanja koja uopće nisu u nadležnosti BiH. Smatra da treba poštivati postojeću ustavnu poziciju prije dogovora o promjenama Ustava."Platforma SDP-a nije nikakva revolucionarna stvar već otpaci iz mnogih propalih međunarodnih dogovora", rekao je Dodik rekavši da je nije integralno ni pročitao.Dodik tvrdi da je cilj "arogantnog SDP-a" da nametne svoj program drugim partijama, iako nema kapacitet za podršku koja je potrebna u BiH.Čović je za platformu SDP-a rekao da je donesena na "neodgovoran i neprihvatljiv način".Radončić je pojasnio da anašnje prisustvo sastanku ne znači da su SBBBiH i Stranka za BiH prihvatili ovakvu većinu te ponovio da su za njega SDP i SNSD pobjedničke stranke, a da ulogu svoje stranke vidi kao posrednika.Belkić je dodao da je pozicija Stranke za BiH opoziciona i da za nju nema matematičkih računica . (Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku