hamburger-icon

Kliker.info

Sastanak Obama Netanyahu – Obama još jednom potvrdio da SAD “čuva leđa” Izraelu – 10 američkih generala platilo oglas u kojem se poziva Obamu da ne kreće u rat(Video)

Sastanak Obama Netanyahu – Obama još jednom potvrdio da SAD “čuva leđa” Izraelu – 10 američkih generala platilo oglas u kojem se poziva Obamu da ne kreće u rat(Video)

06 Marta
04:18 2012

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu nalazi se u službenom posjetu SAD-u, danas se sastao s američkim predsjednikom Barackom Obamom. Centralna tema sastanka – aktualna kriza na Bliskom istoku. Obama je još jednom potvrdio kako SAD "čuva leđa" Izraelu, ali da možda još uvijek postoji "prostor za diplomaciju", prenosi Reuters.Netanyahu je dao do znanja kako vjeruje u čvrsti savez Izraela i SAD-a i kako su dvije zemlje složne da neće dopustiti Iranu da razvije nuklearno oružje. "Veza između naše dvije zemlje je neslomljiva", rekao je Obama i pritom istaknuo – "SAD će uvijek čuvati leđa Izraelu kada je riječ o izraelskoj sigurnosti".
 
Reuters prenosi kako, unatoč činjenici da odnosi između američkog predsjednika i izraelskog premijera nisu savršeni, nitko od dvojice danas nije otvorio najkontroverzniju temu – što bi moglo i kada dovesti do vojne akcije."Vjerujemo kako još uvijek postoji prozor za diplomatsko rješenje", napomenuo je Obama. Na to je Netanyahu uzvratio izjavom kako će Izrael biti "krojač vlastite sudbine" po pitanju kako riješiti aktualni "iranski problem". "Naša država mora imati mogućnosti braniti se, sama, protiv svake opasnosti", zaključio je Netanyahu i time doslovno citirao izjavu predsjednika Obame koji je jučer održao govor pred snažnim pro-izraelskim lobijem AIPAC-om.
 
Reuters prenosi kako je Obama urgirao na Izrael da dopusti još vremena sankcijama, za koje vjeruje da mogu biti ključni faktor u rješavanju krize oko potencijalnog nuklearnog naoružavanja od strane Irana.
 Od ostalih izjava, Obama je doslovno ponovio od riječi do riječi mnogo toga što je rekao prethodno u razgovoru za list The Atlantic . Podsjetimo, u vrijeme dok se održavaju sastanci na relaciji SAD-Izrael po pitanju kako riješiti iranski "problem", svo ovo vrijeme Iran uporno tvrdi kako nema namjeru graditi nikakvo nuklearno oružje, štoviše – takvo oružje smatraju "grijehom", no, izgleda kako nitko na zapadu te izjave ne smatra previše vjerodostojnima i traži se potpuna obustava nuklearnog programa.
 
Zanimljivo je istaknuti, u vrijeme kada je Obama doslovno podigao pro-izraelsku retoriku na najvišu razinu, pojedini konzervativni mediji u Izraelu smatraju kako je to sve – prevara. List Israel Today tako tvrdi kako su to sve samo prazne riječi i kako se Obama "predstavlja kao najveći prijatelj Izraela", dok u stvarnosti to nije. Prema njima, Obama bi morao zauzeti daleko "čvršći stav u obrani Izraela" – postavlja se pitanje, što u ovom trenutku može biti još čvršći stav izuzev objave rata Iranu? No, list Israel Today ide i korak dalje, na svojim stranicama su objavili kontroverzan dokumentarni film "Daylight: Story of Obama and Israel" u kojem se konstatira da je Obama zapravo veliki protivnik države Izrael.

 Jasno, radi se o sistematskom pokušaju manipulacije čiji je cilj stvoriti još veći pritisak na cjelokupnu situaciju koja je već poprilično napeta.List Haaretz navodi donekle objektivniju sliku, prenose kako u SAD-u postoji snažna želja da se izbjegne rat s Iranom. Haaretz prenosi kako je danas u tiskanom izdanju lista Washington Post osvanuo veliki oglas preko cijele stranice u kojem 10 američkih generala otvoreno pozivaju predsjednika Obamu da se ne uđe u rat s Iranom – na oglasu stoji: "Predsjedniče recite NE ratu kojeg možemo izbjeći" ("Mr. President: Say No to war of choice with Iran"). U tekstu ispod oglasa, potpisani vojni Generali poručuju da se nastavi s ekonomskim sankcijama i političkim pritiskom, ne vojnom akcijom. Na oglasu se također nalazi slika Obame i izraelskog premijera, sugerirajući kako Izrael pokušava natjerati SAD da uđu u ovoj rat.(Kliker.info-Advance)

 list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku