hamburger-icon

Kliker.info

Saša Papac : Povratak najavljujem već godinama

Saša Papac : Povratak najavljujem već godinama

09 Aprila
05:03 2011

Saša Papac, nekadašnji reprezentativac Bosne i Hercegovine, ostao je dosljedan sebi i svojim principima, te je odbio svaki poziv za reprezentaciju Bosne i Hercegovine sve dok se ne smijeni sad već bivše rukovodstvo N/FSBiH.Međutim, sa suspenzijom koju su UEFA i FIFA izrekle N/FSBiH, čini se da dolaze i novi, pozitivni vjetrovi, a jedan od njih je i mogući povratak stopera Glasgow Rangersa u nacionalni tim Bosne i Hercegovine.

Papac je napustio reprezentaciju kada je sa mjesta selektora otpušten Meho Kodro. Papac je ostao dosljedan sebi kada je rekao da neće igrati za savez kojem su na čelu Sulejman Čolaković i Iljo Dominković..Ipak, sa (konačnim) odlaskom grobara bh. fudbala, Papac je ponovo blizu nacionalnog tima svoje domovine. U telefonskom razgovoru iz Glasgowa za SportSport.ba Papac je najavio mogući povrata, ukoliko dobije poziv Safeta Sušića.

"SportSport.ba? Odlična stranica, redovna vas čitam", kaže na početku razgovora za najčitaniji sportski portal u regionu Saša Papac.

"Svi me pitaju za reprezentaciju. Gledao sam utakmicu protiv Rumunije u Zenici i mogu reći da je ova generacija samo nastavak generacije koja se počale stvarati prije četiri, pet godina. Igrači nam igraju u dobrim klubovima i to se odmah odrazi i na nacionalni tim. Recimo, za mene je uspjeh što smo se prošle godine plasirali u baraž, gdje smo poraženi od superjakog Portugala. Nekima to možda i nije uspjeh, ali meni jeste. Ova generacija sada treba staviti krunu na svoj rad, a to je plasman na neko veliko takmičenje", kaže Papac.

Da li bi ta kruna mogla doći već u ovim kvalifikacijama?

"Pa, realno je za očekivati da osvojimo drugo mjesto u grupi. Međutim, drugo mjesto opet nam donosi baraž i to je onda pitanje sreće koga ćemo izvući. Ipak, treba gledati stvari od utakmice do utakmice. Kod nas se uvijek prave kalkulacije i diže euforija, ali trebamo se kretati korak po korak".

Možemo li očekivati povratak Saše Papca u reprezentaciju?

"Ja svoj povratak najavljujem već dugi niz godina. Ništa novo nije ovo što se posljednjih dana piše. Rekao sam davno šta treba da se desi pa da se vratim. Sada se sve konačno promijenilo i treba sačekati da se skine suspenzija. Ipak, ne odlučujem ja o svom povratku. Selektor Safet Sušić je glavni i samo se on pita povodom toga. Ako mu budem trebao tu sam!"

"Ja već godinama govorim kako se neke stvari moraju promijeniti. Ja sam spreman da se vratim u reprezentaciju, ali iskreno ja sam najmanje važan u svemu ovome. Ovo što se desilo sa N/FSBiH je prava stvar i sada je potrebno da nam ukinu suspenziju, ali da u savez uđu novi ljudi".

Papca smo potom informisali da se u opticaju za komitet za normalizaciju nalaze imena Predraga Pašića, Ivice Osima, Darka Ljubovića, Sergeja Barbareza, Vlatka Glavaša, Dragana Kuline…

"Uh, ekipa je čudo! Kapa do poda. Mada ja iskreno nemam nekih informacija, ali ta priča mi izgleda veoma optimistično".

Koliko je za bh. fudbal važno što su UEFA i FIFA suspendovale sad već bivše vodstvo N/FSBiH?

"Tek će se vidjeti koji će to napredak biti za fudbal u našoj zemlji. Ne mislim tu samo na reprezentaciju, već i na klubove i mlađe uzraste fudbalera. Ovi su svojim (ne)radom sve poklopili i nije se moglo ništa razvijati, već smo godinama išli unazad. Pa, evo, pogledajte samo ligu na šta liči. Ja se najiskrenije nadam da će se stvari konačno pokrenuti prema naprijed i da politika i osobni interesi neće više ići ispred fudbala".

Vratimo se sada malo tamo gdje je fudbal odavno uređen. Rangersi za liderom škotske Premier lige zaostaju dva boda. Može li se do titule do kraja sezone?

"Ma ovu cijelu sezonu poprilično popuštamo. Ipak, do kraja je ostalo još devet kola, a kući igramo sa Celticom, mada taj derbi neće odlučiti prvaka jer imamo još teških utakmica pred sobom. Nema šta, Celtic je favorit jer imaju veći kadar i u boljoj su formi, ali na našoj je strani iskustvo, pa ćemo vidjeti šta će biti do kraja sezone".

Krajem sezone ti ističe ugovor sa Rangersima, planira li se produženje ili namjeravaš seliti?

"Imao sam ja ponudu od Rangersa, ali nisam prihvatio njihove uvjete i na tom je i ostalo. Vidjećemo na kraju sezone da li će se krenuti u nove pregovore, sada želim da se koncentrišem na utakmice, a o ugovoru ću razmišljati kada završimo sezonu i nadam se osvojimo prvenstvo", kaže Papac, koji je na kraju razgovora odlučio pohvaliti portal SportSport.ba:

"Pratim ovaj izbor za najboljeg fudbalera Bosne i Hercegovine, Idol nacije, i svaka vam čast na njemu. Sami sve organizirate i donosite pozitivne stvari s tim. Za mene je to za svaku pohvalu i samo tako nastavite", zaključio je na kraju razgovora za SportSport.ba  Saša Papac.  (Kliker.info-SportSport)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku