hamburger-icon

Kliker.info

Sarajlija Vedran Lekić dobitnik prestižne nagrade zbog otkrića marsovskog jezgra

Sarajlija Vedran Lekić dobitnik prestižne nagrade zbog otkrića marsovskog jezgra

12 Marta
17:47 2023

Profesor seizmologije na Univerzitetu Maryland u College Parku u Sjedinjenim Američkim Državama Vedran Lekić, dobitnik je prestižne naučne nagrade – Newcomb Clevland Award, a zbog otkrića marsovskog jezgra.

Newcomb Cleveland nagrada Američkog udruženja za unapređenje nauke (AAAS) se svake godine dodijeljuje autoru(ima) izvanrednih naučnih radova objavljenih u sekcijama Research Articles ili Reports.

Kako je objavio nagrađivani inžinjer, inovator, profesor na poznatom Univerzitetu La Trobe i osnivač “BH Futures Foundation” Edhem Čustović nagrada je osnovana davne 1923. godine i pored prestiža, dobitinik/ci dobijaju 25,000 američkih dolara.

“Prof. Lekić je zajedno sa kolegama prvi napravio nevjerovatno otkriće. On je rođeni Sarajlija koji je pohađao najbolje univerzitete poput MIT, Harvard i Berkeley”, napisao je Čustović.

U Ameriku je došao 1993. godine kao izbjeglica iz BiH. Kao izvrstan student, dobio je stipendiju da studira na najboljem univerzitetu Harvard University, gdje je studirao astronomiju i astrofiziku. Na Harvardu je tek na uvodnom kursu geologije zavolio geoznanosti.

Radio je sa svjetski poznatim stručnjacima Göranom Ekströmom, Meredith Nettles i pokojnim Adamom Dziewonskim u seizmološkoj laboratoriji Harvarda i napisao svoju dodiplomsku tezu o dubokim zemljotresima.

Nakon nekoliko godina postdoktorskog rada na Brown University, Lekić je dobio profesorsku poziciju na University of Maryland.

Od tada, Lekić je stekao ime kao istraživač dubina Zemlje.

(Kliker.info-Klix)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku