hamburger-icon

Kliker.info

Sarajevo, Guantanamo, Sarajevo : Trojica „alžiraca“ na slobodi

Sarajevo, Guantanamo, Sarajevo : Trojica „alžiraca“ na slobodi

16 Decembra
19:55 2008

Mustafa Ait Idr, Mohamed Nechele i Hadž Boudela, članovi „alžirske grupe“ doputovali su jučer u 17,30 sati specijalnim avionom u Sarajevo, nakon što su sedam godina proveli u zatvoru Guantanamo. Na Aerodromu Sarajevo dočekali su ih njihovi prijatelji, a oni su posebnim vozilima odmah prebačeni u prostorije Agencije za istrage i zaštitu (SIPA). Nakon utvrđivanja identiteta, s obzirom da nijedan nema ličnih dokumenata, pušteni su kućama.Kada će u Sarajevo stići Lakhdar Boumedin i Saber Lahmar još se ne zna. Šestog člana „alžirske grupe“ Belkacema Bensajaha američke vlasti su proglasile krivim. Ovo je veliki dan za nas. Ne mogu potpuno da se radujem jer se naša tri brata još nisu vratila – kazala je sinoć na Aerodromu Sarajevo Nađa Dizdarević, nevjenčana supruga Hadža Boudela. Lakhdaru Boumedienu je nezakonito oduzeto bh. državljanstvco i ja ću sve učiniti da mu se vrati. Već sam podnijela tužbu. Ne vjerujem da je Belkacem Bensajah kriv, a Saber Lahmar još uvijek je u zatvoru Guantanamo. Borit ću se za njihovu slobodu.Članovi „alžirske grupe“ uhapšeni su 2002. godine u Sarajevu i predati tadašnjem SFOR-u koji ih je dao u nadležnost amričkim vlastima koje su ih prebacile u zatvor Guantanamo. Njima je na teret stavljano da su spremali terorističke akcije. U oktobru ove godine američke vlasti su povukle optužbe protiv Mustafe Ait Idra, Mohameda Nechelea, Hadža Boudela Lakhdara Boumediena i Sabera Lahmara.

Podvale „Dnevnog avaza“

Jučer je „Dnevni avaz“, u svom stilu, objavio izmišljotinu o „alžirskoj grupi“ samo da bi ponovo napao Zlatka Lagumdžiju, predsjednika SDP-a. Naime, Lagumdžija je u nedjelju javno saopćio da će trojica članove te grupe u ponedjeljak biti pušteni iz zatvora Guantanamo.

„Avaz“ je jučer objavio da je to još jedna Lagumdžijina podvala, a Nađa Dizdarević je za taj list izjavila da nju i rodbinu članova „alžirske grupe“, Lagumdžija „bespotrebno izlaže užasnom pritisku i stresu“.Kako „San“ saznaje, zbog problema sa avionskim prevozom, trojica „alžiraca“ nisu mogli prekjučer doputovati u Sarajevu nego su jučer prebačeni specijalnim avionom.

Kriju ulogu Belkića, Halilovića i Masleše

Denis Bećirović. Poslanik Parlamenta BiH postavio je na zasjedanju Predstavničkog doma 5. novembra nekoliko pitanja vezanih za slučaj „alžirske grupe“. On je od Vijeća ministara tražio odgovor na pitanje kakva je u slučaju „alžirske grupe“ bila uloga Beriza Belkića koji je u vrijeme njihovog hapšenja bio član Predsjedništva BiH, Safeta Halilovića tadašnjeg predsjednika Federacije BiH i Rame Masleše koji je tada bio federalni ministar unutrašnjih poslova. Bećirević je tražio i odgovor na pitanje ko se od njih trojice usprotivio hapšenju „alžiraca, a ako nije zašto nije?Bećiroviću je Vijeće ministara BiH uputilo odgovor na poslaničko pitanje koji u cjelosti objavljujemo:„ Slučaj tzv „alžirske grupe“ se desio mnogo prije nego što je na državnom nivou uspostavljeno Ministarstvo sigurnosti. Hapšenje pripadnika tzv. „alžirske grupe“ i nezakonito izručenje obavili su drugi organi i institucije te se odgovori na navedena poslanička pitanja mogu direktno zatražiti od njih“.

Iz ovoga jasno proizilazi da se pokušava prikriti i zataškati uloga tadašnjih visokih državnih i federalnih funkcionera Beriza Belkića, Safeta Halilovića i Rame Masleše.

Bh. vlasti dozvolile dolazak samo trojice

Prema informacijama „Sana“, bh. vlasti su američkim vlastima saopćile da dozvoljavaju dolazak u Sarajevo Mustafe Ait Idra, Mohameda Nechlea i Hadža Boudela.Bar za sada, samo njima znanih razloga, nisu se saglasili da u Sarajevo dođu Lakhdar Boumedin i Saber Lahmar. (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku