hamburger-icon

Kliker.info

Sarajevo : Edin Džeko imenovan za prvog ambasadora UNICEF-a u BiH

Sarajevo : Edin Džeko imenovan za prvog ambasadora UNICEF-a u BiH

17 Novembra
03:13 2009

Bh. fudbaler Edin Džeko proglašen je  u Hotelu ”Terme” na Ilidži prvim ambasadorom UNICEF-a za BiH. Ured UNICEF-a u BiH podržaće niz aktivnosti kojima će od danas do 23. novembra u našoj zemlji biti obilježena 20. godišnjica Konvencije o pravima djeteta. Od 20. novembra 1989. godine, kada je usvojena u Generalnoj skupštiti UN, Konvencija je postigla gotovo univerzalnu prihvaćenost, budući da su je do danas ratifikovale 193 potpisnice, saopštio je Ured UNICEF-a. "Konvencija je promijenila položaj djece, unaprijedila dostupnost osnovnih socijalnih usluga, kao što su zdravstvo, obrazovanje i socijalna zaštita. Takođe je unaprijedila rodnu ravnopravnost i artikulisala dječije učešće u donošenju odluka kao osnovno pravo", izjavila je Florence Bauer, predstavnica UNICEF-a u BiH, navodi se u saopštenju.
Za sutra je planirano otvaranje prvog Integriranog centra za rani razvoj djece u Sarajevu, a biće upriličeni i sastanci djece sa državnim parlamentarcima i predstavnicima Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, kao i okrugli sto o nutritivnom statusu djece i žena u BiH, u organizaciji Federalnog zavoda za javno zdravstvo i UNICEF-a.

Kako je najavljeno, 18. i 19. novembra u Sarajevu će biti održani okrugli sto "Dječija prava nekad i sad", te konferencija o temi "Zaštita djece od neprimjerenih TV sadržaja", u organizaciji Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH. Na Međunarodni dan djeteta, 20. novembra, Ministarstvo civilnih poslova i UNICEF organizovaće u Sarajevu konferenciju na kojoj će UNICEF predstaviti globalni izvještaj "Položaj djece u svijetu", fokusiran na analizu rezultata od usvajanja Konvencije. Tog dana centralni događaj biće prezentacija "Zida dječijih želja i zahtjeva" na ulazu u zgradu institucija BiH u Sarajevu i u Dječijem pozorištu u Banjaluci. Istim povodom, tokom novembra i decembra biće realizovana medijska kampanja s ciljem prezentacije i promocije dječijih želja i zahtjeva širom BiH, što će uključiti radijske i TV spotove, bilborde i podjelu postera u školama i posredstvom aktivnosti nevladinih organizacija, navodi se u saopštenju. (Kliker.info-Onasa)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku