hamburger-icon

Kliker.info

San : Čović i Ljubić traže za sebe petinu Bosne i Hercegovine

San : Čović i Ljubić traže za sebe petinu Bosne i Hercegovine

23 Marta
06:05 2011

Dva  HDZ-a, predvođena Draganom Čovićem i Božom Ljubićem, krenuli su u formiranje hrvatskog entiteta, uz poziv i zahtjev Hercegovačko – neretvanskom, Zapadnohercegovačkom i Livanjskom kantonu da ne priznaju nove federalne vlasti i nijednu odluku Parlamenta i Vlade FBiH.

Potpora iz Hrvatske            Kako su saopćili, jučer je „formiran organizacijski odbor za sazivanje Hrvatskog narodnog sabora i upućen poziv drugim hrvatskim strankama da se pridruže organizaciji sazivanja sabora". Prekjučer su središnji odbori dva HDZ-a saopćili da formiraju „međužupanijsko i međuopćinsko Vijeće na prostorima sa hrvatskom većinom". Najavili su također da će iskorititi i „pravo na samoodređenje".Za sve što radimo ima potporu Ive Josipovića i Jadranke Kosor, predsjednika i premijerke Republike Hrvatske – izjavio je Dragan Čović.Prema onome što „San" saznaje, Čović je odavno iscrtao kartu „svog entiteta u BiH" i samo je čekao trenutak da svoj plan aktivira. Prema toj njegovoj mapi, on bi kontrolisao 24 općine i raspolagao s 20 odsto teritorije BiH, odnosno Federacije BiH pošto je s Miloradom Dodikom, predsjednikom RS, sklopio dogovor da će „Republika Srpska ostati u svojim granicama".

Poruka iz Banjaluke         Na Čovićevoj karti su teritorije Mostara, Stoca, Širokog Brijega, Posušja, Gruda, Čapljine, zapravo kompletne zapadne Hercegovine, zatim Tomislavgrada, Livna… Na njegovoj mapi je i teritorija Neuma, dakle i izlazak na more.Za glavni grad izabrao je zapadni dio Mostara kojeg je odavno proglasio „stolnim hrvatskim gradom".- Mi ne želimo ništa od Republike Srpske nego samo zapadnu Hercegovinu. Hrvati u BiH već imaju hrvatsku elektroprivredu, hrvatsku mobilnu telefoniju, hrvatski vodovod…Mi hoćemo za sebe one teritorije koje je hrvatska vojska kontrolisala u ratu – poručili su iz Čovićevog i Ljubićevog štaba.Međutim, njih dvojica su jučer iz Republike Srspke, a preko beogradskih medija, dobili šamar koji ni u snu nisu očekivali: – Priča o hrvatskom entitetu nije moguća. Svako dekomponovanje strukture BiH izazvalo bi nesagledive posljedice. Bošnjaci su protiv toga, a pitanje je i koliko bi to uticalo na predstavljanje RS u zajedničkim institucijama BiH jer bi RS zasigurno izgubila dio mjesta uspostavljanjem hrvatskog entiteta. To bi značilo i promjenu Dejtonskog sporazuma koji je svetinja za Republiku Srpsku – izjavio je Petar Kunić, poslanik Parlamenta BiH. (Kliker.infp-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku