hamburger-icon

Kliker.info

San otkriva : Zelenika i Dizdarević glavni šverceri oružja sa Balkana?

San otkriva : Zelenika i Dizdarević glavni šverceri oružja sa Balkana?

20 Aprila
04:35 2009

Miro Šuvak, 52-godišnjak iz Dubice, koji u Tuzli ima firmu „Miro komerc“, nalazi se u zatvoru, a 710.000 maraka koje je lažnim nalozima podigao s računa Elektroprivrede Republike Srpske, još nije nađeno. Njemu je određen jednomjesečni pritvor nakon što je uhapšen u Derventi prošle sedmice i prebačen je u banjalučki zatvor. On je 7. aprila iz NLB Razvojne banke u Banjaluci podigao 710.000 maraka koje je prethodno iz Balkan Investment banke prebacio na svoj račun u NLB, a na osnovu falsifikovanog naloga Elektroprivrede RS.

Osuđen u Francuskoj                         Cijela ova priča posljednjih dana dobiva nove, ogromne razmjere i, bar za sada, ne nemoguće precizirati epilog. Navodno, kod Šuvaka je pronađeno 12.000 maraka i on se na saslušanju u policiji branio šutnjom – neće da otkrije gdje je novac, kome je predao toliku gotovinu i ko je još u cijeloj operaciji učestvovao.Pod istragom je nekoliko osoba, među njima i njegov sin Miroslav Šuvak i Brano Zelenika iz Laktaša. Zelenika važi za kriminalca međunarodnog kalibra. On je 2006. osuđen u Francuskoj u odsustvu zbog šverca oružja, ali kaznu nikada nije izdržao pošto je pobjegao u BiH čiji je državljanin. Navodno, Šuvak je sa Zelenikom u posljednje vrijeme stalno bio u kontaktu. Advokat Jevto Janković, kojeg je Šuvak angažovao, izjavio je da je on bio samo pijun i da je po nalogu jedne osobe podigao taj novac. Nije otkrio, bar za javnost, o kojoj osobi se radi.

Glavna karika                                            U Francuskoj su 2006. godine, zbog šverca oružja sa Balkana,  osim Zelenike, na zatvorske kazne osuđeni i Savo Jungić, Frano Gavranović i Ratko Trivić koji je nedavno pomilovan. On se vratio u BiH i banjalučkim novinarima kazao da je bio žrtva namještaljke koju je organizovao Zelenika. Po njegovim riječima, sa Zelenikom je trebalo da putuje u Njemačku zbog kupovine kamiona, ali je ovaj u zadnji čas odustao i povezao ga sa Emirom Dizdarevićem s kojim je otišao u Francusku. Prema informacijama stranih obavještajnih službi, Emir Dizdarević je, uz Zeleniku,  glavna karika u lancu međunarodnog šverca oružja sa Balkana u zapadnoevropske zemlje.   (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku