hamburger-icon

Kliker.info

San Martin : San Martin: Nije vrijeme za ‘Dejton2’

San Martin : San Martin: Nije vrijeme za ‘Dejton2’

04 Februara
19:35 2010

Ambasador Kraljevine Španije u BiH Alejandro Enrique Alvargonzales San Martin u intervjuu za Radio Slobodna Evropa kaže kako se nada da æe BiH najdalje za šest mjesesci dobiti bezvizni režim za države Šengena. Predstavnik zemlje koja predsjedava Evropskom unijom smatra kako bi referendum u RS bio pogreška

RSE: Neke politièke partije u BiH zatražile su sazivanje nove meðunarodne konferencije o BiH – Dejton 2. Koliko je ona realna, koliko ima spremnosti u meðunarodnoj zajednici da se ova meðunarodna konferencija i održi?
SAN MARTIN: Èinjenica da smo sada u izbornoj godini ne znaèi da sebi trebamo dozvoliti da zaboravimo obaveze za nastavkom djelovanja na politièkom planu. Kada govorimo o Dejtonu 2 ono što se zamišlja obièno je da se govori kao da se radi o izgradnji katedrala. Ono što mi smatramo je da bismo trebali napraviti èitav jedan niz kapelica umjesto jedne velike katedrale.
 
RSE: Ako sam vas dobro shvatila, Vi ne podržavate cjelovitu reformu veæ tražite manje izmjene Ustava?
SAN MARTIN: Ne. Kad ste spomenuli presudu Suda za ljudska prava u Strazburu, ja sam govorio o jednom konkretnom elementu na koji se ta presuda odnosi. Ja nisam onaj koji o tome odluèuje. O tome treba da odluèuju graðani ove zemlje i predstavnici koje oni izaberu. Dakle, meðunarodna zajednica, to je potrebno još jednom podvuæi i jasno reæi, ima vrlo ogranièene moguænosti ukljuèenja u proces odluèivanja. Mi možemo posavjetovati i mi možemo pomoæi.

IZBJEGAVATI POLEMIKE SA POLITIÈARIMA U BIH

RSE: Znaèi, kažete da Dejton 2 u ovom trenutku nije moguæe održati?
SAN MARTIN: Kada tražite da budem konkretan, praktièno mi tražite da „stavim omèu oko vrata“. Ja ne planiram biti konkretan zbog toga. Ja još jednom podvlaèim – nismo mi ti koji možemo odluèivati o ovim pitanjima. Ja smatram da momenat još uvijek nije sazrio. Trebamo biti praktièni, ne tražiti neke velike scenarije, veæ tražiti rezultate. Sad smo u procesu evalviranja rezultata koji su do sada postignuti u okviru procesa koji se zove butmirski, kako bismo procijenili naèine nastavka tog procesa, imajuæi u vidu takoðer neke elemente internog karaktera koji se odnose na normativu vezanu za izbore prema kojima se ustavne promjene ne mogu napraviti unutar šest mjeseci. I molim vas da imate u vidu da postoje odreðene okolnosti ponekada kada je potrebno da se djeluje diskretno, kako bismo mogli bar nastaviti sa pokušajem da bar približimo strane u dijalogu.

RSE: Mnogo se govori o bezviznom režimu u BiH, ove godine to oèekoju politièari, najavljuju i novinari. Koliko akcije u Gornjoj Maoèi, odnosno u RS mogu dati Evropi pozitivne signale da je BiH uistinu spremna?
SAN MARTIN:  Ja u tom smislu najsrdaènije èestitam svim ukljuèenim u toj operaciji. U smislu u kojem ste mi postavili pitanje – da li može pomoæi liberalizaciji, može, ali ono u èemu u prvom redu pomaže je poveæanje sigurnosti i slobode bh. graðana. Ja se nadam u toku prvih šest mjeseci ove godine.

RSE: U posljednje vrijeme u BiH je poveæana negativna nacionalna retorika. Izborna je godina. Da li oèekujete radikalnije istupe? U tom kontekstu, kako ocjenjujete najave referenduma u RS?
SAN MARTIN:  Zapravo govorimo samo o pretpostavkama, ne o realnosti. Jedino što je za sada realno je to da je trenutno zakon o referendumu u RS u procesu donošenja. Moje je mišljenje o tom pitanju jasno, ali ja smatram da bismo u meðunarodnoj zajednici trebali izbjeæi da ulazimo u polemike, odnosno naizmjenièno postavljanje pitanja, odgovora izmeðu predstavnika meðunarodne zajednice i politièkih partija u BiH jer smatram da to može dovesti do stvaranja tenzija. Takoðer bih htio dodati da ukoliko doðe do ovog referenduma onako kako se o njemu trenutno komentariše po kuloarima, mislim da bi bio pogreška.   Tina Jelin  (RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku