hamburger-icon

Kliker.info

San ili java : Moguća i vojna intervencija NATO saveza u Bosni i Hercegovini !

San ili java : Moguća i vojna intervencija NATO saveza u Bosni i Hercegovini !

17 Maja
01:41 2010

Draža mi je Republika Srpska kao samostalna i nezavisna država nego da je utopljena u federaciju u kojoj gubi ingerencije. O tome razmišljam u Srbiji, a vi ovdje odlučite samo da li vam je bolje da vas preglasavaju ili da budete u samostalnoj državi u kojoj ćete sami da odlučujete o svojoj sudbini.

Jasne namjere                              Ovo je prekjučer u Banjaluci kazao Tomislav Nikolić, predsjednik Srpske napredne stranke, najjače opozicione partije u Srbiji. Bez obzira što je dodao da je Milorad Dodik predugo na vlasti u republici Srpskoj, ovom izjavom Nikolić zapravo puše u krila Dodikovom stalnom negiranju države Bosne i Hercegovine i nastojanju da se RS otcijepi od BiH.Nema nikakve sumnje da i narod u RS zaslužuje isto pravo kao što su ga imali Crna Gora i kakvo je dio međunarodne zajednice omogućio Albancima Kosova i Metohije. Kolektivno razumijemo da je odluka Evropske unije i SAD-a postojanje BiH u njenom suverenom teritorijalnom integritetu. Zašto? Pa eto tako. Nijedan od diplomata s kojima sam imao priliku razgovarati nije imao konkretan odgovor na pitanje – zašto – izjavio je Arie Livne, direktor predstavništva RS u Izraelu. On važi za lidera tihe diplomatije RS i glavnog savjetnika i političkog suflera Milorada Dodika.Livne kaže da je referendum u RS veoma logičan i realan, da alternativa Dodiku ne postoji i da je BiH održiva jedino ako bude organizovana kao država tri federalne jedinice – srpskog, bošnjačkog i hrvatskog entiteta.I ove izjave pokazuju i dokazuju da se BiH itekako ljulja i da se ne odustaje od njene podjele – u prvoj fazi na tri etnička entiteta, a u drugoj do njenog pucanja po svim šavovima i konačnog nestajanja. Nema sumnje da će se dokazivanje da je BiH neodrživa država i da je nemoguće da Bošnjaci, Srbi i Hrvati i dalje živje zajedno, na čemu insistira Dodik, pojačati u narednih četiri i po mjeseca, koliko je ostalo do izbora.

Poruke iz Vašingtona                       S druge strane, stižu vjetrovi koji mogu pokidati crnu paukovu mrežu u kojoj l eži Bosna i Hercegovina.Naime, sa sastanaka koje je prošle sedmice Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDP-a, imao u Vašingtonu sa predstavnicima američke zakonodavne i izvršne vlasti saopšteno je da  „svaki napad na ustavni poredak BiH i mirovni sporazum mora biti spriječen od međunarodne zajednice u skladu s Poveljom UN i poglavljem 7.". Iz Vašingtona je saopšteno  i da će SAD svoj angažman u BiH nastaviti sve dok Bosna i Hercegovina ne bude funkcionalna država.   Šta podrazumijeva Poglavlje 7. Povelje Ujedinjenih nacija? U najkraćem i pojednostavljeno kazano to znači  međunarodnu vojnu intervenciju ukoliko postoji „prijetnja miru, povreda mira ili agresija".

Mogu se poduzeti mjere koje sadrže potpunu ekonomsku izolaciju i prekid željezničkih, pomorskih, vazdušnih, poštanskih ili drugih veza. U slučaju da te i takve mjere ne daju rezultate, prema Poglavlju 7. Povelje Ujedinjenih nacija, koristi se vojna sila.S obzirom da je BiH međunarodno priznata država i članica Ujedinjenih nacija i da je njen teritorijalni integritet neupitan, jasno je da bi u slučaju promjene granica intervencija bila dozvoljena. Drugim riječima, međunarodne vojne snage, prvenstveno NATO savez bi spriječio otcjepljenje bilo kojeg dijela naše države. I Miloradu Dodiku i njegovom timu, ali i određenim inostranim krugovima koji ga podržavaju, jasno je da bi vojna intervencija bila neizbježna u slučaju da na bilo koji način odvoji dio BiH. Zato on pričom o referendumu i politikom toplo – hladno pipa puls međunarodne zajednice i granicu do koje može ići, a istovremeno preko svojih lobista u inostranstvu priprema teren za ostvarenje svog konačnog cilja. (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku