hamburger-icon

Kliker.info

San ili java : Dodik kupio Lajčaka, Evropska unija poražena

San ili java : Dodik kupio Lajčaka, Evropska unija poražena

13 Maja
06:03 2011

Dogodit će se ništa, objavio je „San" prošle sedmice i naše pisanje će se potvrditi i danas i narednih dana. A to znači da neće biti nikakvih sankcija i kazni za Milorada Dodika koji će narediti Narodnoj skupštini Republike Srpske da promijeni odluku o rasipisivanju referenduma o Sudu BiH i Tužilaštvu BiH. Dodik je to jučer iz Foče nagovijestio, a već danas bi mogao to da ozvaniči i proglasi svojom pobjedom nad međunarodnom zajednicom. O čemu se radi?Ketrin Ešton, visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost, danas bi trebalo da razgovara s Dodikom i pristane na dogovor s njim, saznao je „San" sinoć iz svojih izvora u međunarodnoj zajednici.Ukoliko u dijalogu sa Evropskom unijom dobijemo garancije da će primjedbe Republike Srpske o radu Suda BiH i Tužilaštva BiH sadržane u četiri pitanja, biti adekvatno tretirane i realizovane, upoznat ću s tim Narodnu skupštinu RS koja bi onda trebalo da donese odgovarajuću odluku – kazao je Dodik jučer u Foči.

Svakako je bitno naglasiti da je također u Foči, jučer patrijarh srpski Irinej kazao da je referendum plod demokratije čime je najdirektnije dao podršku Dodiku. Dan prije, predsjednik Srbije Boris Tadić, kazao je da referendum u RS nije jedini uzrok krize u BiH uz naglasak da „aktivnosti Republike Srpske nisu uperene protiv BiH već za vilj imaju sređivanje stanja u BiH". Početkom ove sedmice, Dragan Čović, predsjednik HDZ-a, dao je za pravo Dodiku i njegovom referendumu.Prema onome što je „San" kasno sinoć saznao iz Brisela, uzlaud je visoki predstavnik Valentin Incko jučer iz Vašingtona pred povratak u Sarajevo tvrdio:Podrška međunarodne zajednice koju imam mogla bi uključiti smjenu Milorada Dodika. Ali, sada smo fokusiranje na ponišavanje ili povlačenje odluke Narodne skupštine RS o raspisivanju referenduma. No, uvijek su sve opcije moguće, uključujući i smjene!

Jučer cijeli dan, u Briselu se vodila užurbana i teška diplomatija koja bi trebalo da rezultira dolaskom Ketrin Ešton u Banjaluku. Bilo je najava da će prošle sedmice doći, ali je to otpalo zbog zasjedanja Vijeća sigurnosti UN-a u Njujorku na kojem je bio Incko, ali i zamjerki da ona dolazi na noge Dodiku.Iza svega, prema izvorima „Sana" stoji slovački diplomata Miroslav Lajčak, bivši visoki predstavnik u BiH i aktuelni visoki dužnosnik Evropske unije, koji je nedavno bio u BiH i potom u Briselu referisao šefovima. Prema nezavničnim informacijama, on je glavni režiser preokreta po kojem će se sve završiti u stilu one „tresla se gora, rodio se miš". Time, kažu naši izvori, Lajčak vraća svoje obaveze Dodiku, ali još više Mili Đukanoviću i Borisu Tadiću.

Sve u svemu, sudeći po sinoćnjim informacijama iz Brisela, za očekivati je da će EU pristati na Dodikove ucjene i ultimatume, a to znači „analizu rada Suda BiH i Tužilaštva BiH", a on će zauzvrat odustati od referenduma. Pri tome će mu Lajčak i ekipa iz Brisela pomoći da to ne prikaže kao svoje povlačenje pred pritiskom međunarodne zajednice nego kao svoju pobjedu nad međunarodnom zajednicom. On je jučer rekao da RS insistira na četiri pitanja: utvrđivanje roka za procesuiranje ratnih zločina nad Srbima, promjeni prakse prema kojoj se Sud BiH i Tužilaštvo BiH miješaju u rad nižih sudskih instanci, promjena načimna izbora Apelacionog vijeća i zabrana retroaktivnog primjenjivanja zakonskih propisa.U jedno nema sumnje – ako se i zaista desi da se „slučaj referendum" završi na ovaj i ovakav način, značit će to poraz i kapitulaciju Evropske unije, odnosno otvorit će prostor za nove nasrtaje i u konačnici rušenje države Bosne i Hercegovine.

Vašington ljut na Brisel              Američka administracija šokirana je mogućnošću da Evropska unija pristane na ucjene i zahtjeve Milorada Dodika, pogotovo nakon razgovora koje je sa američkim zvaničnicima u Vašingtonu proteklih dana imao Valentin incko.Naime, Vašington je na čvrstom stanovištu da se ne okoliši u razrješavanju krize u BiH nego da se konkretnim potezima i energičnim mjerama stabiluzije stanje u našoj zemlji.Kako smo sinoć nezvanično saznali, Vašington je jučer imao nekoliko žestokih razgovora sa zvaničnicima u Briselu i zbog BiH su se zategnuli odnosi sa Evropskom unijom.(Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku