hamburger-icon

Kliker.info

San Diego u strahu : Vanredno stanje u Kaliforniji zbog ludog Đure

San Diego u strahu : Vanredno stanje u Kaliforniji zbog ludog Đure

09 Decembra
05:56 2010

Advokat Amerikanca srpskog porekla koji je optužen za kućnu izradu bombi, zatražio je od američkog saveznog suda da zaustavi za četvrtak planirano spaljivanje kuće njegovog klijenta, pune eksploziva i opasnih hemikalija. Međutim, federalni sudija je u srijedu uveče odbacio taj predlog. Vlasti Kalifornije odlučile su da miniraju kuću Georga -Đure Jakubeca u kojoj je nađena tolika količina eksploziva i hemikalija da je drugi način uklanjanja njenog sadržaja ocijenjen kao isuviše opasan.Kada je krajem novembra jedan baštovan nagazio na eksploziv u dvorištu Jakubecove kuće u predgrađu San Dijega, otkriveno je da je ona od poda do plafona natrpana raznim predmetima, eksplozivom, nezavršenim ručnim bombama i posudama s nestabilnim eksplozivnim hemikalijama koje se koriste za pravljenje bombi.

Lokalni zvaničnici odlučili su da kuća mora da se digne u vazduh, u kontrolisanoj proceduri, uz ogromne mjere zaštite za susjede i životnu sredinu, i zakazala tu operaciju za četvrtak, poslije jednog odlaganja zbog lošeg vremena. Zbog relativno guste naseljenosti oblasti u kojoj se kuća nalazi, guverner države Kalifornije Arnold Schwarzenegger je za taj dan proglasio vanredno stanje, a bolnice će biti u stanju pripravnosti za slučaj da se veći broj građana javi sa tegobama zbog otrovnih materija u vazduhu.Advokat Jakubeca rekao je da bi u kući mogla da se nalaze dokumenta koja bi mogla da budu presudna za njegovu odbranu, i da će ta dokumenta nestati ako kuća bude dignuta u vazduh. Kako navodi agencija AP, advokat nije objasnio kako bi došao do tih dokumenata pošto je kuća ispunjena raznim predmetima kroz njenu unutrašnjost se prolazi kao kroz lavirint.

Na kraju je sudija za prekršaje  saopštio da nema razloga da se odlaže planirano spaljivanje kuće. On je svoju odluku obrazložio riječima da „ne bi mogao da spava noću ako bi znao da se u njegovom komšiluku nalazi kuća puna bombi i nestabilnih hemikalija“.  Jakubec se u ponedjeljak izjasnio da nije kriv po optužbama za pravljenje razornih naprava i pljačku tri lokalne banke. On se nalazi u pritvoru bez mogućnosti kaucije i, ako bude osuđen, čeka ga kazna zatvora od 32 do 132 godine. Tužioci su saopštili da je Jakubec napunio kuću sa najvećom količinom eksploziva ručne izrade ikad nađenoj na jednom mjestu u SAD, i da je to praktično bila fabrika za pravljenje bombi. Oni su, međutim, naveli da nije jasno šta je on sa tim bombama namjeravao da uradi. Agent koji je pregledao kuću je izjavio da je unutra pronađena hemikalija pod nazivom HMTD, toliko nestabilna da mogla eksplodira samo ukoliko se nagazi na nju. Njegova supruga od koje je živeo odvojeno, rekla je za lokalne novine da je Jakubec postao sve nestabilniji od kada je prije nekoliko godina izgubio posao. Đura Jakubec odrastao je u selu Aradcu, nadomak Zrenjanina, gdje je išao u Osnovnu školu „Bratstvo i jedinstvo“.  (Kliker.info-e-novine)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku