hamburger-icon

Kliker.info

Samit Nesvrstanih : Ajatolah Hamney kritizirao Vijeće sigurnosti UN-a i SAD

Samit Nesvrstanih : Ajatolah Hamney kritizirao Vijeće sigurnosti UN-a i SAD

30 Avgusta
16:49 2012

Iranski vjerski vođa ajatolah Hamney, u obraćanju na 16. samitu Pokreta nestvrstanih koji je počeo danas u Teheranu, uputio je oštre kritike na račun Sjedinjenih Američkih Država i zapadnih zemalja naglasivpi kako cionistički (izraelski) režim s nuklearnim oružjem prestavlja veliku prijetnju.On je kazao da je politička, kulturna i ekonomska nezavisnost, koja ima za cilj povećati solidarnost među državama članicama i koja je usvojena od strane Pokreta nesvrstanih, još uvijek na snazi.Hamney je istakao da je u toku proces tranzicije novog međunarodnog poretka u svijetu i naglasio da je potrebno sudjelovanje svih zemalja i naroda u novom svjetskom poretku na temelju poštivanja prava, kao i da Pokret nesvrstanih treba imati novu ulogu u tom smjeru.„Oni kažu ljudska prava, ali poštuju interese Zapada", kazao je Hamney. Potom je izjavio da je svijet pod uticajem diktature Zapadnih zemalja i dodao da je potrebno napraviti strukturu u kojoj bi bilo osigurano demokratsko sudjelovanje cijelog svijeta.

Hamney je tokom govora rekao da Vijeće sigurnosti UN-a ima nepravednu i nedemokratsku strukturu i mehanizme, te dodao da SAD i njegovi saradnici iskorištavaju tu strukturu."Kažu, demokratija, a provode vojne intervencije u zemljama. Oni ljude razvrstavaju po prvom, drugom i trećem razredu. Ranjavanje i ubijanje naroda Azije, Afrike i Latinske Amerike je bezvrijedno, dok su životi naroda Sjedinjenih Američkih Država i Europe, veoma vrijedni", kazao je ajatolah.Hamaney je rekao da je palestinski problem jedan od najvažnijih problema čovječanstva, upozorio da ne postoji ustručavanje u zločinima protiv palestinskog naroda te da su dešavanja u ovoj zemlji velika opasnost za svjetski mir. Hamney je zatim pozvao Sjedinjene Američke Države da se odreknu političke podrške Izraelu.Inače, danas, prvog dana samita, predsjedavanje Pokretom nesvrstanih u naredne tri godine je od Egipta preuzeo Iran. Na sumitu na kojem učestvuje i generalni sekretar UN-a Ban Ki-moom i generalni sekretar Arapske lige Nabil al-Arabi.

Pored turskog ministra razvoja i predsjednika zajedničke komisije Irana i Turske Cevdeta Yilmaza, samitu prisustvuje još 40 čelnika država ili vlada ili posebnih izaslanika na razini ministara vanjskih poslova. 
U svom govoru, egipatski predsjednik Muhammed Mursi je oštro kritikovao režim sirijskog predsjednika Bashara al-Assada. Mursijeva posjeta Iranu je prva posjeta jednog egipatskog predsjednika od Islamske revolucije u toj zemlji 1979. godine.Samitu također prisustvuje i palestinski predsjednik Mahmoud Abbas, čija posjeta je nakon smrti Jasera Arafata, veoma važna u smislu da je ovo prva posjeta na visokoj političkoj razini.Samitu u Teheranu prisustvuje 120 delegacija zemalja članica i posmatrača, predsjednici mnogih država, ministri vanjskih poslova i drugi delegati koji predstavljaju svoje zemlje.Na samitu će se razgovarati o aktuelnim međunarodnim temama, nakon čega će biti izdato zajedničko saopštenje zemalja članica.Pokret nesvrstanih je organizacija iz vremena Hladnog rata, osnovana kao dobrovoljna platforma zemalja koje nisu bile u savezu ni sa Sjedinjenim Državama niti sa Sovjetskim Savezom.Međutim, od raspada Sovjetskog Saveza 1991, organizacija se bori i za svoj identitet i za međunarodni uticaj. (Kliker.info-Anadolija)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku