hamburger-icon

Kliker.info

Samantha Power : “Ruski veto slama srca žrtava genocida i predstavlja prepreku za pomirenje”

Samantha Power : “Ruski veto slama srca žrtava genocida i predstavlja prepreku za pomirenje”

08 Jula
23:13 2015

Potocari8372Nakon što je britanski prijedlog rezolucije odbijen ulaganjem ruskog veta, američka ambasadorica pri UN-u Samanthe Power kazala je da SAD neće nikad odustati od Rezolucije.”Ruski veto slama srca žrtava genocida. Negiranje genocida vrijeđa žrtve, porodice ali predstavlja i prepreku za pomirenje”, kazala je Power.Dodala je da se ostaci desetina hiljada žrtava još uvijek nalaze negdje u grobnicama, te da je Vijeće učinilo sve da uvjeri Rusiju da glasa ZA ovu Rezoluciju.

“Ovo vijeće učinilo je sve da uvjeri Rusiju da glasa za ovu rezoluciju, ali je Rusija to odbila. Vijeće sigurnosti nije učinilo svoju obavezu. Iako imamo hiljade stranica teksta, forenzičkih dokaza. Genocid u Ruandi, kao i u Srebrenici je dokazana činjenica. Svako ovdje zna odgovore”, kazala je Power.”Ipak, neke su zemlje ovdje odlučile da budu neutralne. Šta bi se majke ubijenih dječaka, koji su ubijeni samo zato štu su muslimani, rekle da su danas ovdje. Neke članice su iskoristile svoju poziciju, i odlučile da budu neutralne”, dodala je američka ambasadorica.Za kraj svog obraćanja je istakla da SAD neće nikada odustati od Srebrenice.

“Ostaci na hiljade žrtava se još uvijek nalaze negdje u grobnicama. Nećemo odustati od Srebrenice. Ovo neizglasavanje nije način pomirenja”, finalne su riječi američke ambadorice.Zamjenik britanskog ambasadora pri UN-u Peter Wilson rekao je da Rusi sada moraju Srebreničanima objasniti zašto su uložili veto.”Ruske akcije kaljaju sjećanje na sve koji su ubijeni u genocidu u Srebrenici. Rusija će morati opravdati svoje ponašanje porodicama više od 8.000 ljudi ubijenih u najvećem zločinu u Evropi od Drugog svjetskog rata. Rezolucija je danas trebala poslužiti kao povod za pomirenje”, istakao je.

Dodao je da se u Srebrenici desio genocid i da je to pravna činjenica.

“Duboko smo razočarani što je Rusija glasala protiv. Neki su govorili da smo ovom rezolucijom pogoršali odnose na Balkanu, ali dok se ne osude zločini ne možemo se okrenuti budućnosti. Negiranje genocida je ono što će je posljednja uvreda žrtvama i ono što zaustavlja pomirenje”, rekao je Wilson.Francuski ambasador pri UN-u,Francois Delattre pozvao je u svom obraćanju nakon glasanja da stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a odbace pravo veta kada se raspravlja o pitanjima ratnog zločina i genocida. Stalne članice Vijeća sigurnosti s pravom veta su Francuska, SAD, Rusija, Kina i Velika Britanija.On je istakao da nijedna država ne smije imati pravo da blokira osudu zločina u UN-u.

– Kao Francuz i Evropljanin pozdravljam napredak koji je postignut u regiji Balkana. Podržavam zemlje Balkana na putu ka članstvu u EU, dodao je Delattre.

Ministar vanjskih poslova Velike Britanije Filip Hamond izjavio je da je London veoma razočaran što je na rezoluciju o Srebrenici stavljen veto.

“Mi smo imali tri cilja: da obilježimo godišnjicu i sjetimo se žrtava genocida u Srebrenici i žrtava na svim stranama tokom konflikta u Bosni i Hercegovini; da apelujemo na postizanje pravde za sve, kao i na pomirenje; i da iz ovih tragičnih događaja izvučemo lekcije za Ujedinjene nacije. Rezolucija nije upirala prst krivice ni u koga, niti je trebalo da ponovo izazove bolne podjele”, navodi se u saopćenju.

Ističe se da je neusvajanje Rezolucije ponižavajuće za porodice žrtava i preživkele iz Srebrenice.

Direktor Amnesty Intermationala za Evropu i Centralnu Aziju John Dalhuisen ocijenio je da veto Rusije predstavlja uvredu za porodice žrtava i da će omesti pokušaje pomirenja među narodima u BiH. Priznavanje da se prije 20 godina u Srebrenici dogodio genocid je preduvjet za pomirenje, dok je poricanje genocida vrijeđanje patnji žrtava i njihovih porodica, smatra Dalhuisen.

On je rekao da je ova rezolucija značila mnogo više nego samo priznavanje Srebrenice kao genocida.

“Takođe se radilo o priznavanju hitne potrebe da se obezbijedi pravda za žrtve i dugoročna podrška preživjelima, uključujući one koji su bili izloženi seksualnom nasilju, i razjašnjavanje sudbine više 8.000 nestalih u ratu”, dodao je on.On je rekao da Amnesty pozdravlja to što su Velika Britanija, koja je predvodila pregovore o Nacrtu rezolucije, i druge članice Vijeća sigurnosti koje podržavaju tekst, ostale čvrste u uvjerenju da je potrebno priznati da događaji prije 20 godina u Srebrenici predstavljaju genocid.

“To je preduslov za pomirenje, a negiranje genocida znači iznevjeriti patnju žrtava i njihovih porodica”, rekao je Dalhuizen.

-Današnji dan i neusvajanje rezolucije o Srebrenici u Vijerću sigurnosti UN predstavlja korak nazad za Srbiju i za njenu sliku i na međunarodnom planu i na regionalnom nivou, rekla je Tanjugu izvršna direktorka Fonda za humanitarno pravo Sandra Orlović.Iz Demokratske stranke Srbije saopćeno je da je nakon ruskog veta, politika Vlade Srbije “EU nema alternativu” doživjela potpuni krah.

(Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku