hamburger-icon

Kliker.info

Sakib Softić optužuje : Presudom Perišiću Hag sprečava reviziju bh. tužbe protiv Srbije

Sakib Softić optužuje : Presudom Perišiću Hag sprečava reviziju bh. tužbe protiv Srbije

07 Septembra
05:27 2011

Agent BiH u procesu pred Međunarodnim sudom pravde (MSP) prof. dr. Sakib Softić smatra da je Haški tribunal oslobađanjem bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčila Perišića odgovornosti za genocid u Srebrenici zapravo amnestirao državu Srbiju za pokušaj istrebljivanja Bošnjaka u istočnoj Bosni. Prema njemu, presuda nije, a morala je potvrditi veze između osuđenog generala Perišića i njegovog kuma, ratnog zločinca Ratka Mladića u vrijeme genocida u Srebrenici. Na taj način najdirektnije se sprečava revizija postupka koji je BiH pokrenula pred MSP-om protiv Srbije i Crne Gore za genocid. Jer, upravo su veze Mladića s vojno-političkim vrhom u Beogradu ključ za reviziju cijelog slučaja. – U presudi piše da je Perišić bio de iure nadređen generalu Mladiću, ali da de facto nije vršio efektivnu kontrolu nad njim. To je ono čime ja nisam zadovoljan. Zapravo, iz svega proizlazi da se sud nije bavio utvrđivanjem stvarnih odnosa između Perišića i Mladića!? Zašto to nije učinjeno? Ovo je bilo ključno vrijeme kada je trebalo utvrditi stanje tih odnosa, to jest utvrditi da je Perišić i de iure i de facto bio nadređen Mladiću i da li je ostvarivao efektivnu kontrolu nad njim – tvrdi Softić za "Avaz", vjerujući da će Apelaciono vijeće Haškog tribunala preinačiti presudu Perišiću u ovom dijelu.

Ubistva i progoni        Naglasio je da je utvrđivanje odnosa između Perišića i Mladića ključno i za reviziju naše tužbe pred  Međunarodnim sudom pravde.– To je ključna stvar! Ključ cijelog postupka koji smo mi vodili pred Međunarodnim sudom. Utvrđivanjem tih činjenica bila bi utvrđena i odgovornost Srbije za genocid. Ujedno, bio bi to ključni argument za našu reviziju – objašnjava Softić.Zbog činjenice da je Pretresno vijeće Haškog tribunala ipak utvrdilo odgovornost Perišića "za pomaganje i podržavanje ubistava, nehumanih dijela, progona na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi i napade na civile u Srebrenici i Sarajevu", Softić najavljuje da će se presuda detaljno izučiti, potcrtavajući da ćemo "utvrditi sve detalje iz presude koji nama mogu koristiti".

Je li propust napravio tužilac?

– Sud se bavio i odnosom Vojske SR Jugoslavije i vojske srpske Krajine. U istoj situaciji kao i u slučaju Srebrenice konstatira se da je Vojska Jugoslavije imala i de iure i de facto kontrolu nad vojskom srpske Krajine. Znači da je u tom slučaju provedena istraga i utvrđeno stvarno stanje! U jednom slučaju se, dakle, nešto radi, a u drugom ne radi. Treba utvrditi da li je tužilac propustio da se utvrdi kakvo je bilo faktično stanje u odnosima Mladića i Perišića. Dakle, da se vidi je li bilo do Tužilaštva ili Vijeća. Postoji odgovornost jednog od ta dva organa, jer naprosto nije provedeno utvrđivanje činjenica – kazao je Softić. (Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku