hamburger-icon

Kliker.info

Safet Sušić : Takvi navijači ne trebaju nikome

Safet Sušić : Takvi navijači ne trebaju nikome

05 Septembra
16:21 2010

 Ne trebaju nam takvi navijači, rekao je u nedjelju Safet Sušić, komentarišući brutalni fizički napad na potpredsjednika Bogdana Čeku, koji se desio u petak u kasnim večernjim satima ispred hotela u Luksemburgu.Juče su stigle brojne osude sramotnog čina iza kojeg stoji grupa huligana koja sebe naziva navijačima BiH. Selektor Sušić u svojoj dugogodišnjoj igračkoj i trenerskoj karijeri nije se susreo sa sličnim situacijama. "Mislim da je to vrlo ružna stvar. Nezamislivo je da neko dođe u hotel i napadne čovjeka. Nama takvi navijači ne trebaju, nego navijači koji će nam dati maksimalnu podršku s tribina. To je za svaku osudu i iskreno se nadam da će ti koji su imali takvu hrabrost da dođu i pretuku Bogdana Čeku, vrlo brzo biti pronađeni i izvedeni pred lice pravde. U protivnom, možemo očekivati da u budućnosti sličnu sudbinu doživi neko drugi", rekao je Sušić.Selektor se osvrnuo i na česte povike sa tribina "Savez napolje"."Zamolio bih navijače da se suzdrže čak i od skandiranja ‘Savez napolje’. Mi smo u Luksemburgu vodili 3:0, a čulo se takvo skandiranje. Vjerujte da igračima nije svejedno kada to čuju na terenu", rekao je Sušić.Iljo Dominković, drugi podpredsjednik N/FS BiH, zgrožen je događajem koji se dogodio u Luksemburgu."Ono što traje već godinama, kulminiralo je u Luksemburgu. To je dno dna, kada je u pitanju odnos takozvanih navijača prema Savezu i državnoj selekciji. Ovim činom su učinili medvjeđu uslugu Džeki, Misimoviću, Pjaniću i ostalima.

Ovako im ne pomažu, jer to je suluda ideja ljudi koji sebe nazivaju navijačima", priča Dominković i nastavlja:"Riječ je o nezapamćenom događaju, koji se zbio u hotelu na četiri-pet metara od recepcije. Jednog zvaničnika Saveza napali su u hotelskim prostorijama, koje su bile službeni prostor u kojem su se nalazili naši reprezentativci, stručni štab i delegacija Saveza. Ovo je ciljan napad, a kada se takvo djelo učini onda se može pretpostaviti šta je cilj. Za mene, ovo je bio pokušaj ubojstva. Svi toga moramo biti svjesni. Ovoga puta moramo imati jedinstvenu reakciju ne samo čelnika Saveza, nego i reprezentativaca i stručnog štaba. Ako svi ne osudimo ovakva djela, onda će to biti neravnopravna borba s huliganima".Dominković se nada da će učesnici u napadu biti otkriveni, te da će završiti pred licem pravde."Interes je i rukovodstva hotela i njihovog saveza, kao i istražnih organa, da pronađu napadače. Mislim da će to i učiniti, jer na snimku sigurnosne kamere dobro se vidi jedna osoba. Stoga je jasno da se lako može identifikovati. Ovo je upozorenje da su prijetnje, koje su mogu vidjeti na Internetu, ulicama, stadionima, došle do praktične realizacije. O svemu smo obavijestili UEFA, kako bi i oni bili upoznati o nesvakidašnjem slučaju, ali i o tome u kakvim uslovima mi živimo i radimo", zaključio je Dominković.

Pristup za iskrene navijače

Selektor Sušić rekao je da će svi iskreni navijači imati neometan, ali umjeren pristup igračima i stručnom štabu. Na pitanje kako je uopšte moguće da bilo ko "nepozvan" uđe u hotel, Sušić je odgovorio:"Nisam policajac pa da postavim obezbjeđenje. Mi smo u Luksemburgu bili u hotelu i rado smo davali autograme i slikali se s brojnim iskrenim navijačima. Nemam ništa protiv da i ubuduće to bude tako, ali, naravno, sve mora imati mjeru i granicu. Ne možemo davati 5.000 autograma".(Kliker.info-NN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku