hamburger-icon

Kliker.info

Safet Pašić : Realizacija Aneksa 7 je prioritet bh. dijaspore

Safet Pašić : Realizacija Aneksa 7 je prioritet bh. dijaspore

24 Maja
05:08 2010

– Jedna od mojih zadaća je pokretanje kvalitetnog povratka nas iz dijaspore. Pojedini bh. građani u dijaspori su napravili već neke preduslove obnavljajući svoje kuće ali ima još dosta toga što bi trebalo uraditi za održivi povratak.

Potencijalna ulaganja                  Ovim riječima je novoizabrani predsjednik Svjetskog saveza dijaspore BiH Zaim Pašić iz Londona za «San» najavio svoj prvi korak i aktivnosti saveza na čijem čelu se nalazi. A strategija za održivi povratak, prema njegovim riječima, podrazumijeva saradnju dijaspore i države.-U određenim projektima u državi bi se moglo desiti da se ponude manji projekti i na taj način možemo ulagati sredstva, na primjer izgradnja autoputa. Dosta nas ima neke svoje privatne biznise koje bi mogli samo prenijeti ovdje ili znanja i profesije – smatra on.On tvrdi da će nastaviti da se interesuje za teme koje su jako bitne dijasporcima kao što je dvojno državljanstvo i novi popis stanovništva o čemu je bilo riječi i na Kongresu Svjetskog saveza dijaspore BiH.  -Mi smo na našem kongresu donijeli i odluke i zaključke, odnosno želimo da ipak ostanemo građani i državljani BiH na jedan kvalitetan način. Također nudimo saradnju našoj matičnoj državi u svim društvenim aspektima, želimo da pomognemo. Recimo da u domenu biznisa preko naših centara u dijaspori pomognemo sve ove kompanije koje žele da izađu iz BiH i da ih promovišemo. Imamo naše ljude koji mogu uraditi prezentaciju i to sprovesti na pravi način. Pomažemo i školovanje, odnosno razmjenu studenata i još dosta toga – tvrdi on.

Interes za glasanje               Novoizabrani predsjednik je mišljenja da se stranke iz BiH nedovoljno trude u nastojanjima da se građani BiH koji žive u inostranstvu zainteresuju za glasanje.- Mi ih pozivamo i stavljamo na raspolaganje svoje resurse. Oni trebaju probuditi, u političkom smislu, naše građane i potaknuti ih da izađu na izbore. Naravno po svojoj volji da se odluče za koga će glasati i ko će im pružiti najbolje pogotovo oko naših zahtjeva – objašnjava Pašić.

Nacionalne podjele                  Pašić nam se požalio da "vlast u BiH baš nema sluha za saradnju".-Kada govorimo o pojedincima saradnja je odlična kao što je to saradnja sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH. Ali u globalu neki žele da nas ubace u nacionalne podjele. Međutim mi smo multietničkog karaktera i takvi ćemo i ostati. Ljutimo se pogotovo na pojedince iz RS koji ne žele to da da prihvate ali mi smo takvi i takvi ćemo ostati – ističe on.  (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku