hamburger-icon

Kliker.info

Šačir Filandra : Srbija sa Nikolićem i Dačićem na čelu ne obećava ništa dobro za region

Šačir Filandra : Srbija sa Nikolićem i Dačićem na čelu ne obećava ništa dobro za region

30 Juna
06:52 2012

Izbor Tomislava Nikolića za predsjednika Srbije i imenovanje Ivice Dačića za šefa Vlade istočnog nam susjeda, osvjedočenih nacionalista čije su oči i danas uprte u "majčicu Rusiju", vrlo lako bi Drinu mogli ponovo učiniti hladnoratovskom granicom Istoka i Zapada.S obzirom na to da je Nikolić nekoliko dana nakon objavljenih rezultata izbora otrčao u Moskvu, odakle se vratio s navodno obećanim stotinama miliona ruskih eura, a da su, s druge strane, BiH i Hrvatska definitivno opredijeljene ka euroatlantskim integracijama, analitičari predviđaju da bi se dva svijeta ponovo mogla sudariti na hladnoj Drini. No, iako se ovaj scenarij čini realnim, to se, ipak, neće dogoditi odmah, te Srbiju u narednom periodu očekuje balansiranje između EU i Rusije.
Hladni rat
Ugledni politički analitičar iz Beograda Vladimir Goati kaže za "Dnevni avaz" da će nova vlada imati legalitet, ali će imati problem s kredibilitetom u svijetu. On podsjeća da su obje stranke, Socijalistička partija Srbije (SPS) i Srpska napredna stranka (SNS), koja se 2008. ispilila iz Šešeljeve Srpske radikalne stranke, konvertitske stranke, koje su bile osnova Miloševićevog režima.
– Ove stranke su u onim najcrnijim godinama bile dio crveno-crne koalicije, kada je autoritarni režim Slobodana Miloševića bio najgrublji. Moram priznati da su socijalisti 2003. oficijelno promijenili svoja stajališta, kao i SNS. Ali, pitanje je da li se tu promijenila ćud ili dlaka i da li je to trajno. To povjerenje veoma je važno, jer Srbija mora pozajmljivati pare, tražiti neke benificije, prije svega od EU, koja nije srećna zbog ovakvog raspleta – kaže Goati.

Okretanje Nikolića i Dačića Rusiji neće biti iznenađene za Goatija. On pretpostavlja da postoji jedna mentalna inercija u Srbiji, Crnoj Gori, pa i u BiH, prema Rusiji, i to onoj iz Hladnog rata, kao drugoj svjetskoj sili. No, Goati podsjeća da je Rusija danas na
Dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Šaćir Filandra kaže za naš list da nova stranačko-politička konstelacija nije obećavajuće rješenje. No, on smatra da je Nikolić u dobroj poziciji da se "dobro proda" s jedne strane Moskvi, a s druge Briselu. Upravo je to šansa Nikolića. Filandra smatra da "taj refleks", odnosno činjenica da će Srbiju voditi Nikolić i Dačić, neće biti pozitivan po region.
Negiranje prava             
– Očito je da srbijanska politička elita nije napravila diskontinuitet projektima koji su doveli do raspada zajedničke zemlje i da se još u javnosti gaje iluzije i podgrijavaju političke ambicije koje su usmjerene na negiranje prava i sloboda drugih ljudi i naroda. Samo se treba nadati da će nas u jednom smislu iznenaditi, da stvari neće ići baš tako lošim tokom kao što sama po sebi ta politička konfiguracija nagovještava – kaže prof. Filandra.
Zahladjet će odnosi sa NATO-om

Politički analitičar Sead Turčalo smatra da se Srbija neće "rusizirati", barem ne u prvo vrijeme, odnosno do sljedećih izbora, te da će to biti balansirajuća politika, s obzirom na to da, kako kaže, srbijanski političari znaju da je geografija važna u politici.- Bit će to balansirajuća politika između EU i Rusije, s tim da će odnosi sa NATO-om na neki način biti zahlađeniji, odnosno manje aktivni nego što je to bilo u vrijeme Tadića – kaže Turčalo i dodaje da će nova vlast u ideološkog smislu zadržati matricu iz doba Slobodana Miloševića.(Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku