hamburger-icon

Kliker.info

Šaćir Filandra : Sarajevska politička klika je bila spremna na podjelu BiH

Šaćir Filandra : Sarajevska politička klika je bila spremna na podjelu BiH

12 Aprila
05:23 2012

Dekan Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu Šaćir Filandra smatra da su građani BiH već 20 godina u začaranom krugu jer od izbora do izbora bivaju prevareni, a, nažalost, još dozvoljavaju da ih ponovo varaju.U intervjuu za "Dnevni avaz" povodom objavljivanja njegove nove knjige "Bošnjaci nakon socijalizma" Filandra je otvoreno govorio o političkom stanju u BiH, nesposobnosti bošnjačkih političara na vlasti te o odnosu Bošnjaka spram BiH. Filandra se posebno osvrnuo na Bošnjački sabor iz 1993. godine, kazavši da je tada spriječeno da prevlada spremnost bošnjačkih političara na vlasti da pristanu na podjelu BiH.

Bio svjedokom

– Bošnjački sabor je ilustracija neprincipijelnog odnosa jednog dijela bošnjačke politike prema BiH. Da, tada je jedna intelektualna i politička sarajevska klika, jer takvo stajalište nije dijelio veći dio Bošnjaka, kao rezultat prihvatanja mirovnog sporazuma bila spremna uspostaviti muslimansku, odnosno bošnjačku državu. Svi resori u vlasti su bili podijeljeni. Prilikom diskusija i glasanja nadjačali smo ih, jer sam i sam bio svjedokom toga, a oni su se pokazali nesposobnim, budući da su imali sve poluge moći, a svoju zamisao nisu uspjeli ostvariti – kazao je Filandra.

Ko je, prema Vašem mišljenju, glavni krivac za to što su bh. građani u začaranom krugu te iz godine u godinu bivaju prevareni?

– Glavni krivac za nedostatak iskoraka je sam politički sistem. Stranke na vlasti sve vrijeme vrše nacionalnu homogenizaciju nauštrb ostalih potreba građana kao što su ekonomsko-socijalne. Te stranačke elite nisu dorasle funkciji koju obnašaju, nemaju hrabrosti za promjene, fokusirane su na vlast, na ekonomsko izrabljivanje vlastitog naroda i na golu moć.

Možete li jasnije precizirati na koje stranke mislite i u čemu je tačno problem s politikom koje te stranke zastupaju?

– Jasno je ko je bio na vlasti u ime Bošnjaka proteklih 20 godina. To su SDA, SBiH i, dobrim dijelom, SDP na lokalnom nivou. Njihova politika nacionalne ravnopravnosti svela se na nivo politike svojih protivnika, po kojoj vrijedi pravilo "ako nema ravnopravnosti u Banjoj Luci ili zapadnom Mostaru, onda je neće biti ni u Sarajevu". To je pogrešan smjer. Cjelokupna politika posljednjih nekoliko godina svodi se na odgovaranje Miloradu Dodiku, koji jedini objektivno, sviđalo se to nama ili ne, ima političku inicijativu, mada se ni ja s tom politikom ne slažem. Na ovaj način dolazimo na njegov nivo, pa se onda dešava da se sve strane izjednačavaju, gdje kažu svi ste isti, to je bio građanski rat, BiH je podijeljena država itd. U političkom smislu danas Bošnjaci ne prednjače, a morali bi ako žele očuvati državu.

Kako da stanemo tome ukraj i postoji li, prema Vašem mišljenju, izlaz?

– Građani ove zemlje, njih 90 posto, imaju iste probleme. Svi žele raditi, zarađivati, voziti dobar automobil, imati dobro zdravstveno i penziono osiguranje, ići na godišnji odmor… Nacija se ne može ni ukinuti, ni potisnuti, ni zabraniti, ona se mora prevazići. Sami moramo doseći stanje svijesti kada ćemo decentrirati naciju iz naših života. Ali sami moramo doći dotle, ne može nam to niko nametnuti, jer imali smo sa socijalizmom to iskustvo i svi znamo kako je to završilo. Moramo nacionalizam prevazići i učiniti irelevantnim kroz razvoj svih ostalih prava građana koje sam već naveo. Danas društvima upravljaju elite. Mislim da naše društvo preporod, reformu, ozdravljenje i emancipaciju iz blata prošlosti može da stekne prije kroz djelovanje prosvijećenih političkih, ekonomskih, medijskih i naučnih elita, već kroz pritisak socijalno obespravljenih kategorija stanovništva.

Platforma za razvoj

Šta rade intelektualci, nisu li oni ti koji bi trebali kritizirati nesposoban politički sistem?

– Intelektualna elita nije osvojila prostor koji u društvima kojima mi pripadamo, a to su srednjoevropska, njima pripada. Intelektualne postsocijalističke elite nemaju snage da se suprotstave, da se zamjere političarima, da iskažu svoje stavove. Jednostavno su u strahu i strepnji, među intelektualcima prevladava jedno oportunističko ponašanje. Nedopustiv je taj oportunizam u ovakvom stanju društva i države. On je bio razumljiv u proteklom razdoblju kad nismo kao ljudi imali sva prava. Danas, kada ipak imamo državu, barem u formalnom smislu, inteligencija bi trebala biti slobodnija, kreativnija, glasnija. Nedostaje idealizam koji je svojstven intelektualcu i usmjerenost na opće, na zajedničko, na projekcije razvoja. Mersad Gušić(Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku