hamburger-icon

Kliker.info

Šaćir Filandra : Povlačenje SDP-a na 24 posto teritorije BiH neprihvatljivo!

Šaćir Filandra : Povlačenje SDP-a na 24 posto teritorije BiH neprihvatljivo!

19 Februara
07:15 2011

Povlačenje SDP-a BiH na 24 posto teritorije Bosne i Hercegovine apsolutno je neprihvatljiv politički koncept, izjavio je za "Dnevni avaz" profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Šaćir Filandra. – Do toga neće doći, jer nije rješenje formirati vlast tamo gdje to SDP može. Neće doći ni do reuspostave "Herceg-Bosne", niti do konstituiranja bošnjačke republike. Nalaženje kompromisa je neizbježan koncept. Postoje snage kojima odgovara da se ljudi naviknu da žive bez vlasti i države. Posljedica svega može biti proglašavanje BiH neuspjelim projektom – ističe Filandra. 

Opća konfuzija

Bh. intelektualci i univerzitetski profesori komentirali su jučer za naš list politički sudar u Federaciji BiH, između stranaka potpisnica platforme – SDP-a, SDA, HSP-a i NSRzB-a i bloka HDZ BiH – HDZ 1990, te su analizirali moguće scenarije. Filandra smatra da "neformiranje vlasti ide na štetu Bosne i Bošnjaka, kojima svakim danom slabi pozicija". Predsjednik Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca Nedžad Mulabegović u cijeloj situaciji vidi "farsu koja, sigurno, ne vodi u nešto dobro".- Napravljena je, da ne kažem, opća konfuzija i različite interpretacije o formiranju Doma naroda FBiH. Neprihvatljiva je, s jedne strane, politika ucjene – ako nećete ovako, mi hoćemo treći entitet.

To je neozbiljna i neprovediva ideja o trećem entitetu i nekoj "muslimaniji" – kaže Mulabegović. S druge strane, ističe on, pokušavaju se pomiriti stvari koje su u BiH nakon Dejtona nepomirljive.- Promoviranje građanske demokratije zapadnog tipa, kada je BiH Ustavom definirana kao država tri naroda, u ovoj situaciji ne ide i to pokazuje ova farsa koja se događa – navodi Mulabegović. Predsjednik BZK "Preporod" Senadin Lavić smatra da iza svega i dalje stoje velikodržavne ambicije Zagreba i Beograda. – Nije ovdje riječ o trećem entitetu, već o provođenju velikodržavnog projekta. Podržavam  da se preko programa ulazi u vlast. SDP nema dovoljno snage i volio bih da se napravi probosanski blok u koji bi ušli i SBB i HDZ 1990, a koji bi dao odgovor na antibosansku politiku – navodi Lavić.

Tortura politike

Prema njegovim riječima, SDP treba ustrajati i uključiti još političkih stranaka kao odgovor "etnoklerikalnom savezu" Milorada Dodika i Dragana Čovića. Miodrag Živanović, univerzitetski profesor iz Banje Luke, smatra da ne bi uopće trebala biti formirana vlast. – To je daleko bolje nego da nam se to dogodi i da još četiri godine trpimo sa svih strana torturu političkog establišmenta. Ova država funkcionira bez vlasti, jer je i do sada funkcionirala na tehničkom nivou. Bolje je da se to ne desi, pa da onda idemo na neke vanredne izbore i vidimo šta će se desiti – kaže Živanović.

Vlaisavljević: SDP ne treba biti osion

Profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu Ugo Vlaisavljević slaže se s konstatacijom da politička situacija u FBiH sada "implicira i teritorijalne podjele u kojima stranke nalaze smiraj i nemaju više potrebu da se dogovaraju". – To je radikalno rješenje koje prijeti i koje lebdi. Spor je dosegao zenit. Izgubljeno je strpljenje i pljušte izjave koje mogu uznemiriti javnost – navodi Vlaisavljević. On ističe da, ipak, više razumije strah bloka HDZ od majorizacije Hrvata nego namjere i politiku SDP-a.- To je stranka koja je odnijela pobjedu i ona ima obavezu na smirivanje situacije i veće razumijevanje. Morali bi biti stranka povjerenja, a ne suverenosti i osionosti. HDZ samo taktički poziva na treći entitet, jer je majorizacija realan problem, zbog čega dva HDZ-a moraju ući u vlast – navodi profesor Vlaisavljević.

 Muselimović: Zemlja ne može dugo bez vlasti

Ugledni advokat i predsjednik Matice hrvatske Mostar Josip Muselimović kaže da je teško prognozirati rasplet situacije u FBiH, ali je siguran da ovaj pravac ne vodi u dobro. – Teško je reći šta će se dogoditi, ali je jasno da zemlja ne može mjesecima bez vlasti. Neophodno je učiniti dodatni napor da se stvari stabiliziraju, inače neće biti dobro – kaže Muselimović.(Kliker.info-Dnevni avaz)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku