hamburger-icon

Kliker.info

Ruski ultranacionalist i Putinov ideolog Aleksandar Dugin: ‘Specijalna vojna operacija u Ukrajini je gotova, spremimo se za Treći svjetski rat i nuklearni Armagedon!‘

Ruski ultranacionalist i Putinov ideolog Aleksandar Dugin: ‘Specijalna vojna operacija u Ukrajini je gotova, spremimo se za Treći svjetski rat i nuklearni Armagedon!‘

20 Septembra
14:13 2022

Nakon što mu je ovo ljeto u atentatu u predgrađu Moskve, poginula kćerka Darja Dugina, utjecajni ruski ideolog i nacionalist Aleksandar Dugin, o kojemu se govori kao o Putinovu Rasputinu, arhitektu i duhovnom vođi ruske invazije na Ukrajinu, poručio je Rusima da je „specijalna vojna operacija“ u Ukrajini okončana te da se spreme se za Treći svjetski rat.

U prvom tekstu  koji je objavio nakon smrti kćeri, ruski ultranacionalist navodi kako je najnoviji vojni uspjeh Ukrajine u regiji Harkiv potvrda da je počeo rat Zapada protiv Rusije koji bi vrlo lako mogao prerasti u Treći svjetski rat.

„Prekretnica je upravo situacija u Harkivu, kao i prisilno povlačenje ruskih savezničkih snaga. Ostavljajući po strani psihološke učinke i legitimne osjećaje domoljuba, mora se istaknuti da smo, u cjelini, uključujući i cijeli tijek specijalne vojne operacije, došli do točke s koje nema povratka”, piše teoretičar i guru ruskog predsjednika Vladimira Putina i objašnjava kako Treći svjetski rat nije pitanje straha ili očekivanja, nego da je to naprosto činjenica. Također kaže kako je otvoreno pitanje hoće li biti korišteno nuklearno oružje te da „vjerojatnost nuklearnog Armagedona raste iz dana u dan“.

– Sasvim je jasno, a mnogi američki vojni zapovjednici, poput bivšeg američkog zapovjednika u Europi Bena Hodgesa to otvoreno govore, da Zapad ne bi bio zadovoljan ni našim potpunim povlačenjem s teritorija bivše Ukrajine, da ćemo završiti ovaj rat na vlastitom tlu. Jens Stoltenberg inzistira na “bezuvjetnoj predaji”, Ben Hodges na “deimperijalizaciji”, rasparčavanju Rusije – analizira Putinov ultranacionalist i ocjenjuje kako je 1991., Zapad bio zadovoljan raspadom Sovjetskog Saveza i ruskim ideološkim popuštanjem te „prije svega prihvaćanjem zapadne liberalne ideologije, političkog sustava i gospodarstva pod zapadnim vodstvom“.

„Danas je crvena linija za Zapad postojanje suverene Rusije, čak i unutar granica Ruske Federacije. Protunapad AFU-a u regiji Harkiv je izravan napad Zapada na Rusiju. Svima je poznato da je ovu ofenzivu organiziralo, pripremilo i opremilo vojno zapovjedništvo SAD-a i NATO-a te da se odvijala pod njihovim izravnim nadzorom. Ne radi se samo o korištenju vojne opreme NATO pakta, već i o izravnom angažmanu zapadnih zrakoplovnih obavještajnih službi, plaćenika i instruktora. U očima Zapada ovo je početak našeg kraja. Nakon što smo pokazali slabost u obrani teritorija pod našom kontrolom u Harkivskoj oblasti, možemo biti poraženi. Ovo nije mali uspjeh kijevske protuofenzive, već prvi opipljivi uspjeh Drang nach Osten NATO snaga – konstatira Aleksandar Dugin. Ruski filozof i geostrateg ponavlja kako su posljednja događanja potvrda da je Zapad Rusiji objavio rat, odnosno da ga već vodi.

image

 AFP

“Nismo mi izabrali ovaj rat, nismo ga željeli. Niti smo 1941. godine željeli rat sa nacističkom Njemačkom i odbijali smo dugo da povjerujemo da će ga biti – sve do samog početka. Ali u sadašnjoj situaciji, kada se protiv nas de facto vodi rat, to nije od presudnog značaja. Jedino što je sada značajno je da taj rat dobijemo, braneći pravo Rusije da postoji”, napisao je Dugin. U nastavku tvrdi da je tzv. Specijalna vojna operacija okončana.

“Ona se postepeno izrodila u potpuni rat sa Zapadom, u kojem, u stvari, nacistički teroristički režim u samom Kijevu ima ulogu oruđa”, veli pa ističe „da se uzaludno pretvarati kako se nastavlja tzv. Specijalna vojna operacija (SVO)“.

Svi moramo krenuti u rat sa Zapadom

“Sada smo u ratu protiv svoje volje i to utječe na svakog građanina Rusije: svatko od nas je na nišanu neprijatelja, terorista, snajperista, okružnih grupa za brzo djelovanje. Kraj SVO-a znači potrebu za dubokom transformacijom cjelokupnog političkog i društvenog sustava suvremene Rusije, staviti zemlju na ratne noge, u politici, gospodarstvu, kulturi i informatičkoj sferi. Sve se svodi na rat sa Zapadom”, rekao je Dugin.

Aleksandar Dugin rođen je 1962. u Moskvi. A kada je napunio tri godine, njegov otac, general-pukovnik sovjetske vojne obavještajne službe, napustio je obitelj, ali je i dalje financijski skrbio za sina. U 80-ima je bio antikomunistički disident, a nakon raspada Sovjetskog Saveza bio je suosnivač Nacional-boljševičke stranke. Autor je Putinove inicijative za aneksiju Krima, uz izjavu da ‘ruska renesansa može stati samo u Kijevu‘. Aktivno se uključio u sukob u Ukrajini 2014., kada je bio u redovnom kontaktu sa separatističkim pobunjenicima, pozivajući na iskorjenjivanje ukrajinskog identiteta. U listopadu te godine rekao je da Rusija može postati vjerodostojan globalni igrač tek nakon obnove tzv. velike Rusije.

image

 Mikhail Metzel/Afp

Kaže kako Rusi se ne smiju prihvaćati ni minimalan utjecaj Zapada koji “preko liberalne pete kolone vješto kvari umove i duše mlađih generacija”.

“Bez vlastite ideologije, koja jasno definira tko je prijatelj, a tko neprijatelj, gotovo da smo nemoćni u ovoj situaciji. Ideologija se mora deklarirati odmah i mora se temeljiti na potpunom i trenutnom odbacivanju zapadne ideologije, globalizma i totalitarnog liberalizma sa svim njegovim instrumentalnim podvrstama – uključujući neonacizam, rasizam i ekstremizam – jasan je Dugin.

Smatra da je mobilizacija neizbježna jer rat pogađa sve i svakoga, ali da to ne znači prisilno slanje ročnika na bojišnicu, te predlaže stvaranje dobrovoljačkih odreda i antiglobalističkih internacionalnih brigada.

“Mobilizacija podrazumijeva potpunu promjenu informativne politike. Moraju se ukinuti mirnodopske norme. Televizija i mediji u cjelini trebaju postati sredstvo ratne i domoljubne mobilizacije. Kultura, informiranje, obrazovanje, politika, socijala: sve mora funkcionirati jednoglasno za rat, dakle za pobjedu”, napisao je.

Tvrdi kako se moraju okrenuti veteranima, a posebnu podršku pružiti novoruskim ratnicima. “Rusija ima malo, ali ipak ima pristaša u inozemstvu. Ne bismo se trebali ustručavati stvarati antinacističke i antiglobalističke međunarodne brigade, s poštenim ljudima s istoka i zapada. Ali, iznad svega, ne smijemo podcijeniti Ruse. Mi smo herojski narod. Uz veliku cijenu pobijedili smo strašnog neprijatelja, u našoj slavnoj povijesti, ne jednom ili dvaput. I ovaj put ćemo pobijediti u ovom ratu sa Zapadom, ali ovaj put će to biti narodni rat. Dobivamo narodne ratove, ratove u kojima su se veliki ljudi probudili za borbu – poziva Dugin.

image

 Kirill Kudryavtsev/Afp

Nema udobnosti dok rat traje 

Naglašava dalje kako rusko gospodarstvo treba prilagoditi ratnim uvjetima i da mora biti suvereno bez oslanjanja na zapadna pravila: „Rat i udobnost su nespojivi. Udobnost kao cilj, kao referenta životna tačka, se mora odbaciti; samo narodi pripremljeni za teškoće su sposobni da pobjede u stvarnim ratovima”.

Govoreći o saveznicima Rusije, kojih kako piše nije mnogo, tvrdi da oni odbacuju zapadni, liberalni i unipolarni poredak.

“Riječ je o zagovornicima multipolarnog svijeta poput Kine, Irana, Sjeverne Koreje, Srbije, Sirije, Srednjoafričke Republike, Malija, ali donekle i Indije, Turske, nekih islamskih, afričkih i latinoameričkih zemalja (posebno Kuba, Nikaragva i Venezuela), smatra Dugin, te dodaje kako je potrebno uvjeriti saveznike da su odlučni u nepovratnom raskidu s globalizmom i hegemonijom Zapada.

On smatra da je duhovni, vjerski aspekt u središtu globalnog sukoba koji je počeo. “Rusija je u ratu sa antireligioznom civilizacijom koja se bori protiv Boga i ruši same temelje duhovnih i moralnih vrijednosti: Boga, Crkvu, porodicu, spol, čovjeka”, navodi i tumači da je uloga Rusije da ujedini vjernike različitih vjera.

„U Ukrajini cvjeta otvoreni sotonizam i goli rasizam, a Zapad ih samo podržava. Imamo posla s onim što pravoslavni starješine nazivaju ‘antikristovom civilizacijom’. Uloga Rusije je, dakle, ujediniti vjernike različitih vjera u ovoj presudnoj bitci. Ne smijete čekati da vam neprijatelj svijeta uništi dom, ubije muža, sina ili kćer… U jednom trenutku bit će prekasno. Ne daj Bože da doživimo taj trenutak, zaključuje Dugin.

(Slobodna Dalmacija)

Podijeli

Jedan komentar

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku