hamburger-icon

Kliker.info

Ruske trupe na granici sa Ukrajinom: Demonstracija moći ili invazija?

Ruske trupe na granici sa Ukrajinom: Demonstracija moći ili invazija?

07 Aprila
15:31 2021

Zapad je sve više zabrinut zbog kretanja ruskih trupa na granici sa Ukrajinom. NATO je obećao da će nastaviti da podržava suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine i da će vrlo pažljivo pratiti situaciju. To je vladi u Kijevu obećao i predstavnik EU za spoljne poslove Žosep Borel. Slične izjave su dale i Njemačka i Francuska, koje u takozvanom normandijskom formatu pokušavaju da pronađu rješenje za ukrajinski sukob.

U telefonskom razgovoru sa ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskim, američki predsjednik Džozef Bajden ponovio je „nepokolebljivu podršku Ukrajini, njenom suverenitetu i teritorijalnom integritetu, s obzirom na neprestanu rusku agresiju”.

Ali, društvenim mrežama kruže izvještaji o premještanju ruskih jedinica u oblasti Brijansk, Voronjež i Rostov ali i na anektirani Krim. Dmitri Peskov, portparol ruskog predsjednika, rekao je da Rusija ima slobodu da prebacuje svoje trupe na svojoj teritoriji. „Rusija nikome ne prijeti i nikada nikome nije prijetila”, rekao je portparol Kremlja.

„Novo sredstvo za pritisak protiv Zapada”

Ruski vojni posmatrač Aleksandar Golc smatra da su akcije Rusije demonstracija sile. „Rusiji je potrebno novo sredstvo za pritisak protiv Zapada”, rekao je Golc, a to je sada opasnost od rata protiv Ukrajine. Prije nego što je uhapšen Aleksej Navaljni, kao odgovor na zapadne sankcije prijetilo se povećanjem pritiska na rusku opoziciju.

Plavim prugama označena teritorija je područje pod kontrolom separatista a sivom bojom je teritorija pod kontrolom ukrajinske vlade

„Mnogo toga je na kocki. Ruski predsjednik Vladimir Putin će nastaviti ovu politiku ucjene i pritiska, mada u principu nije za borbena dejstva”, kaže ruski ekspert. Uprkos tome, moglo bi doći do borbenih dejstava. Međutim, Golc ne očekuje nikakvu vojnu akciju u Donbasu do sredine maja: „Sve dok stepa nije suha, ne može započeti ofanziva. Zaglavili bi se u blatu, kao što se često dešavalo.”

Vrhovni komandant oružanih snaga Ukrajine Ruslan Homčak rekao je nedavno da na ukrajinskoj državnoj granici, kao i u oblastima koje ne kontroliše Kijev – u Donbasu i na Krimu – već postoji 28 taktičkih bataljonskih grupa iz Rusije. Po mišljenju Homčaka, koji se poziva na ukrajinsku tajnu službu, Rusija želi da pošalje još 25 taktičkih bataljonskih grupa u Ukrajinu – pod izgovorom priprema za manevre „Zapad 2021” sa Bjelorusijom. „Ovo, zajedno sa postojećim snagama na granici sa Ukrajinom, predstavlja prijetnju vojnoj bezbjednosti države”, rekao je vrhovni komandant ukrajinske vojske.

„Prijetnja čitavom istočnom krilu EU”

Pavel Felgenhauer, nezavisni ruski vojni stručnjak, ne isključuje da se Rusija priprema za eskalaciju u Donbasu. „Vojska je spremna, ali hoće li biti naređenja od političara?”, pita on i dodaje: „Otprilike šest mjeseci – od jula/avgusta do Nove godine – u Donbasu je postojao pravi prekid vatre. Skoro uopšte se nije pucalo. A u januaru je započela eskalacija kako na frontu tako i u domenu propagande – posebno sa ruske strane “.

Na ovaj način Rusija želi da natjera vladu u Kijevu na ustupke u pregovorima o Donbasu, kaže Volodimir Fesenko iz ukrajinskog Centra za primjenjene političke studije Penta. Politolog pretpostavlja da Rusija takođe želi da postigne novu rundu u pregovorima sa Zapadom. Pritom je Vladi u Moskvi stalo da se razgovara o zapadnim sankcijama, uključujući sankcije protiv Sjevernog toka 2.

Fesenko takođe ne isključuje vojni sukob i ističe da je Krim sada ogromna vojna baza: „Tamo je koncentrisano moderno strateško i taktičko oružje, ne samo Crnomorska flota, već i velike vojne grupe i ofanzivne vazdušne snage.” Pored toga, kaže on, manevri izvedeni u Bjelorusiji poslednjih godina nisu ugrozili samo Ukrajinu, već i baltičke zemlje, Poljsku i čitav istočni bok Evropske unije.

„Rusija je odavno spremna za invaziju”

Mihajlo Samus iz kijevskog „Centra za vojsku, konverziju i razoružanje” uvjeren je da se Rusija već dugo priprema za invaziju. Jer, još između 2014. i 2018. ruska vojska je koncentrisala opremu i jedinice na granici sa Ukrajinom. „Zapravo je Rusija formirala tri nove vojske oko Ukrajine”, rekao je ekspert. Šest podmornica sa raketama „kalibar” koje mogu nositi nuklearne bojeve glave, premještene su na Krim. Ali Samus ne vjeruje da bi se Putin usudio na otvorenu eskalaciju jer više voli provokacije putem hibridnih posredničkih snaga, tj. preko saveznika i na sajber i propagandnom nivou.

Prema Suzan Stjuart iz Berlinske fondacije za nauku i politiku (SWP), Rusija želi da pokaže da još uvijek ima mogućnosti da destabilizuje situaciju na istoku Ukrajine. Što se tiče Zapada i posebno novog rukovodstva u SAD, ona kaže: „Ako je to bio test ruskog rukovodstva, onda se videlo da je to definitivno izazvalo reakciju Zapada”.

(DW)

Podijeli

4 0 komentara

 1. FAJTER
  FAJTER 08 Aprila, 20:03

  E MOJI KUKAVCI U ČARŠIJI VI PRENOSITE ZAPADNE GLUPOSTI:KAO PUTIN SE NEBI USUDIO DA UĐE U SUKOB.PA IDIOTI KO SE TO MOŽE SUPROSTAVITI RUSIJI,PITAM VAS I VAŠE MENTORE KOGA SE TO PUTIN PLAŠI? KRETENI PUTIN JE 2015-e UŠAO U SIRIJU KOJA JE DALEKO OD RUSIJE I NIJE SE BOJAO,A DA SE BOJI ŠUGAVE I RUSOFOBIČNE UKRAINE,KOJOJ JE ZAPAD ODNIO ODMA ZLATNE REZERVE POD IZGOVOROM DA ĆE IH UZETI RUSIJA. LAVROV IM JE REKAO DA RIZIKUJU N ESTANAK DRŽAVE AKO UĐU U SUKOB.KAKO ĆE IH TO BRANITI NATO DA POGAĐAMO:
  a)ŽESTOKOM OSUDOM “AGRESIJE”
  b)VELIKOM ZABRINUTOŠĆU I ZAHTJEVOM DA RUSIJA STANE
  c)UVEŠĆE RUSIJI SANKCIJE
  AKO SE TO DESI ONDA GASA EVROPI NEMA A RUSIJA BEZ EVROPE MOŽE ALI EVROPA BEZ RUSIJE NEMOŽE.AKO NEKO POKUŠA DA SE RUSIJI SUPROSTAVI RUSIJA ĆE GA ZBRISATI SA MAPE.AMERIMA SU REKLI DA ĆE IH ZA SAT VREMENA VRATITI U KAMENO DOBA A OSTALIH NEĆE BITI.TO JE REALNOST.
  ŠTO JE VAMA BLINKEN REKAO DA NEMA DEJTONA 2,ŠTA VI MISLITE.
  PITAJTE VAŠE “DRŽAVNIKE”KOMŠIĆA I DŽAFEROVIĆA KOLIKO ĆETE PLATITI ŠTO STE POKUŠALI PONIZITI LAVROVA,KOJI JE TRENUTNO DIPLOMATA BROJ JEDAN U SVIJETU.

  Odgovori
 2. ISTRAZIVAC
  ISTRAZIVAC 09 Aprila, 04:58

  Ovi dogadzaji nikome ne odgovaraju i cak postoje mogucnosti da se prosiri rat i na Evropu. Svi moraju razmisljati hladne glave jer nece biti doro ni za jednu stranu.

  Odgovori
 3. FAJTER
  FAJTER 09 Aprila, 19:15

  ZA RUSE I SRBE ĆE BITI DOBRO JER JE 3O GODINA ZAPADNOG TERORA DOSTA A TI ISTRAŽIVAČ SI SE USRO KAO I VI KOJI STE UVIJEK NA POGREŠNOJ STRANI(Bošnjaci;Hrvati,Šiptari i OSTALI OTPAD I KONVERTITI JEDNOG VELIKOG NARODA SRPSKOG).VIDIM DA VAM GUZA ŽVAĆE GAĆE ALI NEKA RADOVALI STE SE 1999-e A NISTE ZNALI DA JE TO PRVO POLUVRIJEME.KINEZI SU AMERIKANCIMA NA ALJASCI NEKIDAN NA SASTANKU REKLI DA IH NEZANIMA ŠTA ONI PRIČAJU I DA ONI NISU UJEDINJENE NACIJE A POSEBNO SU IM NAGLASILI DA SU IM DUŽNI KRV ZA POBIJENE LJUDE U AMBASADI U BEOGRADU KOJU SU BOMBARDOVALI “GREŠKOM”-MOŠ MISLITI.VOLIO BI VIDJETI KO SE MOŽE SUPROTSTAVITI RUSIJI,KINI,IRANU,SJEVERNOJ KOREJI A INDIJA NEUTRALNA A AKO BUDE TREBALO ZNA SE KOME ĆE SE PRIKLJUČITI.

  Odgovori
 4. ISTRAZIVAC
  ISTRAZIVAC 10 Aprila, 04:19

  VRIJEME CE POKAZATI SVOJE, ALI TI SI FAJTERU MNOGO PRELETIO GRANICU SVEGA I VIDJET CES DA SI MNOGO POGRESIO. U OVAKVIM SITUACIJAMA MORAMO SVI UCESTVOVATI DA NEBI DOSLO DO TRECEG SVJETSKOG RATA, ODNOSNO NESTANKA CIVILIZACIJE

  Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku