hamburger-icon

Kliker.info

Ruka na obaraču : Netanyahu se žestoko obrušio na Obamu i najavio napad na Iran (Video)

Ruka na obaraču : Netanyahu se žestoko obrušio na Obamu i najavio napad na Iran (Video)

12 Septembra
05:40 2012

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u utorak je rekao da su SAD izgubile moralno pravo da spriječe Izrael da poduzme mjere protiv iranskog nuklearnog programa jer su odbile zauzeti čvr&scaronće stajali&scaronte spram Teherana.Netanyahu se obru&scaronio na američku administraciju zato &scaronto je odbacila njegov zahtjev da Iranu odredi konkretne rokove koje mora ispo&scarontovati.'Svijet Izraelu poručuje – Stanite, ima jo&scaron vremena. A ja pitam – &Scaronto da čekamo? Dokad da čekamo?’, rekao je Netanyahu u izjavi nakon koje se mogući izraelski napad na Iran čini realnijim.'Oni u međunarodnoj zajednici koji ne žele Iranu povući crvenu crtu nemaju moralno pravo povlačiti crvenu crtu pred Izraelom’, rekao je Netanyahu na konferenciji za novinare nakon sastanka s bugarskim premijerom Bojkom Borisovom.Netanyahu več dugo želi da administracija predsjednika Baracka Obame zauzme o&scarontriji stav prema Iranu i odredi mu jasne rokove za prekid programa obogaćivanja urana, ali je amerilka državna tajnica Hillary Clinton u ponedjeljak rekla kako SAD ne namjerava postavljati rokove u budućim razgovorima s Iranom, ustvrdiv&scaroni da jo&scaron ima vremena za diplomatsko rje&scaronenje.

Netanyahuovi odnosi s Obamom već su dugo napeti zbog Irana i drugih pitanja, poput gradnje židovskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, ali nikad dosad ta razmimoilaženja nije stavio u kontekst  moralnosti. Na internetskoj stranici izraelskog dnevnika Haaretza stoji ocjena da je Netanyahu ‘napao američku vladu na način bez presedana’.Netanyahu je u Izraelu suočen s velikim otporom njegovoj ideji da Izrael samostalno napadne Iran, a istraživanja javnog mnijenja pokazuju da većina Izraelaca ne želi da njihova vojska napadne Irane bez potpore SAD.Uporedo sa ovim  tenzijama pojavljuju se i informacije  da Izrael navodno razmi&scaronlja o aktiviranju elektromagnetskog pulsa (EMP) nad Iranom kako bi paralizirao njegove cjelokupne prometne i komunikacijske mreže i time zaustavio razvoj njegova nuklearnog programa. &Scaronto je točno napad elektromagnetskim pulsom, pojasnio je za Worldnet Weekly F. Michael Maloof, biv&scaroni vi&scaroni analitičar sigurnosne politike u Ministarstvu obrane SAD-a.Izvori kažu da bi izraelski napad elektromagnetskim pulsom između ostalog učinkovito zaustavio iranske snage u blokiranju Hormu&scaronkog tjesnaca, &scaronto Islamska Republika prijeti da će učiniti ukoliko bude napadnuta, ciljajući američke vojne objekte u regiji. Kako to Izrael misli postići?Elektromagnetski puls događa se nakon eksplozije nuklearnog oružja na visokoj nadmorskoj visini, stvarajući vrlo jako električno polje koje može utihnuti svu elektroniku, na način da uni&scaronti ili ozbiljno o&scaronteti sve elektroničke uređaje koji su spojeni na izvore napajanja ili antene, uključujući i komunikacijsku opremu, računala, električne aparate, automobile i zrakoplove. Stručnjaci kažu da također može negativno utjecati čak i na osobu koja ima ugrađen pacemaker.
 
Učinak EMP-a na elektroniku će biti vrlo sličan bliskom udaru groma ili solarnoj oluji koja također može utjecati na elektroniku, ali u manjoj mjeri nego puls iz visinske nuklearne eksplozije. Drugi scenarij o kojem se raspravlja među nekim izraelskim čelnicima je eksplozija EMP-a duž cijelog Bliskog istoka, uključujući i Izrael, čiji je vojna infrastruktura za&scarontićena protiv takvih napada. To bi omogućilo Izraelu da krene zrakoplovima izravno na Iran bez zabrinutosti da bi mogli biti otkriveni. Iako bi to značilo da će se ugasiti sva svjetla u Izraelu, izvori kažu da bi država mogla povratiti struju za civile u roku od nekoliko dana. Eksplozija na nadmorskoj visini do 250 milja ne bi utjecala samo na elektroniku u Iranu, već bi mogla o&scarontetiti električne sustave Bliskog istoka i mnoge u Europi, kazali su izraelski stručnjaci. Takav EMP događaj dramatično će utjecati na sve američke vojne objekte u regiji.Prema američkim obavje&scarontajnim izvorima, Izrael ne samo da posjeduje nuklearne uređaje od jednog kilotona ili vi&scarone, &scaronto bi bilo dovoljno za postizanje učinkovitog rezultata od EMP-a, već ima i rakete Jericho III koje su testirane 2009. te su sposobne za no&scaronenje nuklearnih tereta nekih 2.500 milja. Udaljenost između Izraela i Irana je oko 1.000 milja.  (Kliker.info-Tportal-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku