hamburger-icon

Kliker.info

Roubini upozorava : Presedan oko duga Argentine vuče Grčku u provaliju

Roubini upozorava : Presedan oko duga Argentine vuče Grčku u provaliju

04 Decembra
05:53 2012

Odluka suca Thomasa Griesa da Argentina isplati hedge fondovima suvereni dug iz 2001. kada je ta zemlja bankrotirala mogla bi povući u provaliju i Grčku.- Ako takva odluka suda, bez presedana, postane pravomoćna, Atena se neće moći otarasiti dužničkog bremena uz pomoć kontroliranog bankrota, upozorio je američki ekonomist Nouriel Roubini.Eurozona će u Bruxellesu utvrditi konačne parametre grčkog otkupa dijela svog duga, što je uvjet za primanje najnovije tranše zajma od Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda.Moguće je, međutim, da svi ti pregovori i kompromisi budu potpuno suvišni jer je sud Federalni sud u New Yorku tom jednom svojom odlukom vjerojatno već natjerao Grčku i sve druge zemlje svijeta koje su u dužničkoj krizi u novu klopku.

Roubini je uvjeren da odluka suda u New Yorku predstavlja veoma opasan presedan za sve zemlje svijeta, prije svega za Grčku.- Ateni će biti nanesen dvostruki udarac jer se, njoj neophodno drugo restrukturiranje dijela njenog duga jednostavno neće održati, dok njena službena "trojka" kreditora – Europska unija, Europska centralna banka i Međunarodni monetarni fond – nisu ništa bolji od hedge fondova, ukazao je Roubini. Prema odluci njujorškog suda, Argentina, koja je 2001. objavila bankrot, a zatim restrukturirala svoje ogromne dugove, mora isplatiti 1,3 milijarde dolara hedge fondovima "NML Capital" i "Elliott Management" koji su odbili sudjelovati u programu otpisa dugova. Argentina je podnijela žalbu Žalbenom sudu i ta odluka je privremeno zamrznuta, ali to ne znači da za tri mjeseca neće morati objaviti bankrot, s obzirom da novca za isplatu vlasniku tih hedge fondova, američkom milijarderu Paulu Singeru, jednostavno nema.

Time će se Argentina lišiti svih svojih ekonomskih uspeha koje je ostvarila u proteklih 10 godina, a sve dužničke zemlje će ostati bez jedinstvenog načina da se izbave iz dužničkog ponora jer nijedan kreditor više neće pristati na dobrovoljan otpis dugova.Od kraja 90-ih godina u svijetu se postepeno formirao sistem provođenja kontroliranih suverenih bankrota, a jedan od njih je u ožujku ove godine preživjela upravo Grčka kada joj je bio otpisan dio duga pred privatnim kreditorima.- Odluka njujorškog suda može, međutim, srušiti čitav taj sustav, upozorio je Roubini.Agentinska predsjednica Cristina Kirchner nedavno je kazala da Argentina ima devizne rezerve od 45,3 milijarde dolara i mnogo manje dužničko breme nego ranije.Korijeni sudskog slučaja su u krvavoj diktaturi od 1976. do 1983. godine. Vojna hunta je više nego utrostručila vanjski dug Argentine i do 2001. je teret dugova postao neizdrživ.Tako je Argentina proglasila moratorij na otplatu dugova od 95 milijardi dolara, što je svjetski rekord. (Kliker.info-Seebiz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku