hamburger-icon

Kliker.info

Romney nepoželjan : Ultrakonzervativac Santorum preuzeo vodstvo

Romney nepoželjan : Ultrakonzervativac Santorum preuzeo vodstvo

17 Februara
08:38 2012

Čini se da su republikanski predizbori pred još jednom prijelomnicom: sve nacionalne ankete kazuju da je ultrakonzervativac iz Pennsylvanije Rick Santorum preuzeo vodstvo u utrci za republikanskog kandidata za Bijelu kuću od Mitta Romneya, nekadašnjeg guvernera Massachusettsa i dosadašnjeg republikanskog favorita za protukandidata Baracku Obami na jesenskim predsjedničkim izborima. Santorum je u prednosti ispred Romneya prema anketama CBC-a, Gallupa, Pewa, i to u rasponu od dvije postotne točke do čak 15 posto, ovisno o anketi. Od početka komplicirane i dugotrajne izborne kampanje u kojoj republikanci biraju svog kandidata za Bijelu kuću to je već osma ili čak deveta smjena na vrhu, što zorno svjedoči jasno o nespremnosti republikanaca da donesu konačnu odluku o svom kandidatu.

Križar u ratu protiv ljevice

Na početku kampanje prošle godine u vodstvu je bio Romney, no onda je vodstvo nakratko preuzeo teksaški guverner Rick Perry, koji se svojedobno gorljivo zauzimao za odcjepljenje Teksasa od SAD-a i koji se ubrzo povukao iz republikanske utrke pošto se na jednom predizbornom televizijskom suočavanju nije mogao sjetiti koje bi tri vladine agencije želio ukinuti. Potom je na čelo opet izbio Romney, no onda ga je pretekao kontroverzni populist Herman Cain koji se također morao povući iz utrke pošto je – zaslugom njegovih republikanskih protukandidata, naravno – izašlo na vidjelo da je spolno zlostavljao dvije žene, a potom im platio da o tome šute.

Vodstvo je opet preuzeo Romney, da bi ga potom izgubio zahvaljujući Newtu Gingrichu, nekadašnjem predsjedniku Predstavničkog doma i još jednom militantnom kandidatu kršćanske desnice. Nakon nedavnog poraza na Floridi Gingrich je prvo mjesto morao vratiti Romneyu, kojeg smatra lažljivcem i, de facto, »obamovcem«, koji nema ništa zajedničkoga s republikanskim biračima. No ovaj ga nije dugo zadržao; očito nadahnut iznenađujućim pobjedama u Coloradu, Minnesoti i Missouriju na čelno mjesto izbija pobožni Santorum, najradikalniji republikanski kandidat i čovjek koji biračima – u izbornoj kampanji za američkog predsjednika u 21. stoljeću – sebe opisuje kao križara u ratu protiv američke ljevice, koja mrzi kršćanstvo. I to doslovno.

Romney jedini kadar pobijediti Obamu

No, osim u nacionalnim anketama, Romney gubi od Santoruma i u anketama uoči republikanskih izbora u Michiganu 28. veljače, koji su trebali biti tek još jedna laka pobjeda za Romneya. Međutim, Michigan bi za njega mogao postati potpuni fijasko, a stvar je još ozbiljnija ako znamo da je riječ o njegovu domaćem terenu. Naime, u Michiganu je njegov otac svojedobno bio guverner, a Romney se tamošnjem biračkom tijelu koje je kombinacija radničke klase i konzervativaca, ozbiljno zamjerio kada je zagovarao stečaj automobilske industrije, protiveći se Obaminoj odluci da državnim novcem spasi General Motors i Chrysler, što se pokazalo kao dobar potez, budući da su se General Motors i Chrysler zahvaljujući državnoj pomoći izvukli iz krize. Santorumovo vodstvo neće nimalo pomoći republikancima jer je riječ o kandidatu koji u ogledu s Obamom nema nikakvih izgleda. Toga su, čini se, svjesni i sami republikanci, koji u anketama upravo u Romneyu, najliberalnijem od svih kandidata, vide jedinog republikanca koji je kadar pobijediti Obamu, no onda na biralištima opet glasaju srcem i biraju radikalnog Santoruma. Da bi pobijedio, Romney će morati osvojiti i srca republikanskih konzervativaca, a ne samo njihove glave. (Kliker.ingo-NL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku