hamburger-icon

Kliker.info

Rolling Stone otkriva : Aretha Franklin 40 godina bila meta FBI-a

Rolling Stone otkriva : Aretha Franklin 40 godina bila meta FBI-a

18 Novembra
04:52 2022

Od 1967. do 2007. godine, Federalni istražni biro metodično je prikupljao informacije o kraljici soula, Arethi Franklin, koristeći lažne telefonske pozive, infiltraciju i visoko pozicionirane izvore.

“Nisam baš siguran je li moja majka bila svjesna da je na meti FBI-a i da ju je pratio. Ali znam da nije imala apsolutno ništa za skrivati”, rekao je sin Arethe Franklin, Kecalf Franklin, za Rolling Stone.

Rođena u Memphisu 1942. i odrasla u Detroitu, mlada Aretha Franklin pjevala je u gospel horu gdje je njen otac Clarence L. Franklin bio svećenik i aktivist za građanska prava, a ona je krenula njegovim stopama.

Arethin rad u ime građanskih prava i njena povezanost s Martinom Lutherom Kingom Jr., Angelom Davis i drugim revolucionarima socijalne pravde, postali su preokupacija FBI-a, a agenti su redovno pratili pjevačicine adrese, telefonske brojeve i ostale aktivnosti – ukazuju na to dokumenti koje je dobio magazin Rolling Stone.

Uz sav nadzor, dokumenti FBI-a sadrže pisma i izvještaje o prijetnjama smrću Franklinovoj. Tako je, na primjer, 1974.godine, primila zlokobno pismo u kojem pošiljalac od pjevačice traži novac i prijeti joj riječima “ne bih volio uvlačiti tvoga oca u ovo.”

1979. godine, četiri mjeseca nakon što je njen otac ubijen u Detroitu, primila je prijetnju od čovjeka koji je rekao da će ubiti nju i njenu porodicu. U odvojenom incidentu, dosjei pokazuju pokušaj iznude protiv Arethe. Podaci o osumnjičenicima za ove incidente su redigirani.

Među dokumentima do kojih je došao Rolling Stone, od kojih je s nekih nedavno skinuta oznaka tajnosti, nalazi se i dokument iz 1968. koji govori o planovima za ispraćaj Martina Luthera Kinga Jr., a koji je nazvan “rasnom situacijom”.

Agencija je također pokušala i nije uspjela povezati Franklin s radikalnim pokretima. U jednom slučaju, FBI je detaljno opisao njen ugovor s Atlantic Recordsom iz 1971. “za slučaj” da bi agenti mogli povezati Arethino poslovanje sa strankom Black Panther.

Drugi dokument pod naslovom “Moguće rasno nasilje” opisuje incident iz augusta 1968. kada je Franklin otkazala nastup u amfiteatru “Red Rocks” u blizini Denvera u Coloradu. Prema lokalnim medijskim izvještajima u to vrijeme, navijači su se uključili u “20-minutnu gužvu” i “lomili stolice, oštetili koncertni klavir, pa čak i zapalili drveće, grmlje i hrpe smeća.”

Agencijske bilješke kažu da je “nemir počeo oko 21 sat nakon što je gospođica Franklin odbila nastupiti jer njezin honorar, za koji je garantirao promotor, nije stigao.”

Franklin se tada ispričala svojim fanovima i rekavši da se nada da će im novac biti vraćen. Imala je čvrsto pravilo: morala je biti plaćena prije nastupa, obično u gotovini. Pjevačica se navodno plašila da će biti prevarena, kao i mnogi istaknuti crni muzičari.

Uprkos četiri decenije nadzora i stotinama stranica bilješki, FBI u konačnici nikada nije otkrio ništa što bi povezivalo kraljicu soula s bilo kojom vrstom ekstremističkih ili radikalnih aktivnosti. “Poznavajući moju majku i način na koji je radila svoj posao, znam da nije imala šta skrivati. Kao što vidite…nisu pronašli baš ništa”, rekao je na kraju njen sin Kecalf Franklin.

(N1)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku