hamburger-icon

Kliker.info

Roderick Moore : Mi vas ne možemo prisiliti na uspjeh

Roderick Moore : Mi vas ne možemo prisiliti na uspjeh

09 Novembra
13:16 2011

Viši zamjenik visokog predstavnika Roderick Moore ocijenio je danas u Sarajevu da je temeljni uzrok stagnacije zemlje nedostatak zajedničke vizije njene budućnosti – Trinaest mjeseci nakon što su održani opći izbori u BiH jasno je da je frustracija zamijenila optimizam, ocijenio je Moore, koji je bio jedan od uvodničara na okruglom stolu "Koja je cijena političkog zastoja u BiH", održanog u Sarajevu u organizaciji Transparency Internationala BiH, Fondacije Fridrich Naumann i Centra za politike i upravljanje (CPU).

Moore je ukazao na postojanje političke "alergije" na kompromis i obeshrabrenost biračkog tijela kao uzroke sadašnjeg stanja.– Još ne postoji zajednička vizija budućnosti zemlje, što je temeljni uzrok stagnacije. Tužno je slušati kako neki lideri zastupaju raspad države ili produbljivanje podjela. Bez postojanja zajedničke vizije ova zemlja će samo puzati prema Briselu, naglasio je on.Moore je naglasio da najveću cijenu plaćaju građani i vrijeme je da njihove patnje zamijeni optimizam.– Međunarodna zajednica želi da uspijete, ali mi vas ne možemo prisiliti na to, istakao je viši zamjenik visokog predstavnika.Šef Političkog odjela pri Uredu specijalnog predstavnika Evropske unije Stefan Simosas kazao je da Evropska komisija u posljednjem izvještaju o napretku konstatirala slab ili nikakav napredak BiH, ali da to "nije ništa novo, jer je ista situacija u zadnjih pet-šest godina".

Štaviše, upozorio je, BiH u nekim segmentima ide unatrag.Ako bi se ovakva stagnacija nastavila, još veće posljedice bi se mogle osjetiti na ekonomsku situaciju u zemlji i način na koji se na BiH gleda u inozemstvu.BiH je posljednja u regiji po kvaliteti ljudskog kapitala, što je posebno ozbiljno jer je to u direktnoj vezi s ekonomskim razvojem, upozorila je izvršna direktorica Centra za političko upravljanje Naida Kadribegović.Lejla Draginić iz Centra za političko upravljane i politički analitičar, specijalist za EU Zekerijah Smajić predstavili su podatke koji pokazuju da više od 20 posto građana BiH nema osiguran niti jedan obrok dnevno, a oko 48 posto ih živi na rubu siromaštva. Osim toga, pola miliona ljudi je nezaposleno, dok ih je 20 posto i bukvalno na rubu gladi.Zbog svega toga, više od 80 posto mladih želi napustiti zemlju, dok sve veći broj građana Evropske unije, 62 posto, ima negativan stav prema BiH. (Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku