hamburger-icon

Kliker.info

Roderick Moore: Inzkove odluke su u korist bh. Hrvata

Roderick Moore: Inzkove odluke su u korist bh. Hrvata

30 Marta
05:11 2011

Nalog visokog predstavnika Valentina Incka (Inzko), kojim se privremeno suspendiraju dvije odluke Centralne izborne komisije dok Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine ne donese odluku o ustavnosti novih vlasti, nisu usmjerene protiv hrvatskog naroda u BiH, ističe prvi zamjenik visokog predstavnika Roderik Mur (Roderick Moore).U razgovoru za „Dnevni avaz“ on kaže i da su Inckove odluke na tragu zahtjeva dva HDZ-a da Ustavni sud FBiH razjasni pravnu situaciju.

– Žao nam je što su uslijedile ovakve reakcije od nekih hrvatskih i srpskih stranaka. Ured visokog predstavnika (OHR) i međunarodna zajednica u cjelini imaju snažan interes da osiguraju da se u potpunosti poštivaju interesi Hrvata u BiH. Koja god vlast bila u FBiH, upravo to joj treba biti prioritet. Problemi o kojima bh. Hrvati govore u proteklim godinama, trebaju biti riješeni. Pozivam bilo koju buduću vlast da to prioritetno riješi – kaže Mur. 

Jeste li iznenađeni reakcijama?

– U određenoj mjeri, reakcije su zbunjujuće. Kada pogledate u posljednjih nekoliko sedmica, Mostarsku deklaraciju od prošlog ponedjeljka naprimjer, na 12 mjesta govori se o ustavnosti i pozivaju institucije da to riješe. Nadalje, dan nakon sjednice Doma naroda 17. marta, dva člana Predsjedništva HDZ-a BiH zatražila su da se Ustavni sud očituje, brojni zvaničnici dva HDZ-a pozvali su da se ustavne instance očituju… Mi se, dakle, slažemo sa zahtjevom dva HDZ-a da Ustavni sud FBiH treba reći jesu li aktivnosti na konstituiranju vlasti u skladu s Ustavom ili ne. 

Prejudiciraju li se Inckovim odlukama, ipak, odluke Ustavnog suda?

– Ni u kom slučaju! Koliko znam, mi nemamo nikakvih kontakata s Ustavnim sudom. Nadalje, Vijeće za implementaciju mira (PIC), osim Rusije, podržalo je naše stavove. 

Govorimo o dvije velike odluke OHR-a. Čudno je što o njima ponajmanje govori Incko. Znači li to da se on ne slaže s ovime što je urađeno?

– Bilo je više „bonskih odluka“ gdje visoki predstavnik nije u javnosti istupao i objašnjavao. Dok mi sada razgovaramo, i on razgovara s drugim novinarima… Incko se ne krije iza ove odluke, on je uvjeren da se trebala i morala donijeti.

Je li ovime ipak ubrzano odlučivanje Ustavnog suda FBiH?

– Nismo vršili pritisak na Ustavni sud da ubrza rad. Koliko razumijem iz medija, sutra (danas, op. a.) odlučuje se o jednom od slučajeva.

 Neki su ocijenili da je ovo početak raspada BiH?

– Iskreno se nadam da to ne stoji, još manje je to namjera međunarodne zajednice. Ovdje smo da štitimo, provodimo i pratimo provođenje Dejtona. Bilo bi vrlo, vrlo nesretno ako bi bilo ko pomislio da je ovo prilika za dezintegraciju BiH. Takvo što ne bi naišlo na razumijevanje u međunarodnoj zajednici. 

Razumijevanje?

– Mi imamo instrumente da se takvo nešto ne može desiti. Imamo Dejtonski mirovni sporazum i brojne diplomatske i druge mehanizme da to ne dopustimo. „Drugi mehanizmi“, između ostalog, jesu i bonske ovlasti visokog predstavnika. A na svojoj strani imamo i brojne građane ove zemlje!

– Uprkos nekim medijskim navodima, OHR nema apsolutno ništa protiv da se u državnoj vladi nađu velike stranke, uključujući i dva HDZ-a. Naš posao ni uloga nije da vladamo umjesto domaćih organa vlasti. Nadalje, najnovije odluke visokog predstavnika ne tiču se formiranja bilo koje vlasti. Neki prigovori koje čujemo su apsurdni kaže Mur.

– Nije bilo nikakvih prijetnji i nadam se da ih neće biti. Svjestan sam da su emocije uzburkane, ali se nadam da će sve biti prihvaćeno i da će proći u miru. Spremni smo na javni dijalog o ovome. Ljudi ne trebaju smetnuti s uma da je visoki predstavnik samo privremeno suspendirao, dakle nije poništio odluke CIK-a. I mi smatramo da Ustavni sud treba utvrditi pravno stanje – pojašnjava Mur. Sead Numanović (Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku