hamburger-icon

Kliker.info

Robert Donja : Karadžićevi pregovori pod prijetnjom oružja

Robert Donja : Karadžićevi pregovori pod prijetnjom oružja

09 Juna
14:10 2010
 Tokom unakrsnog ispitivanja, optuženi za ratne zločine Radovan Karadžić tvrdio je kako se početkom 1992. godine u bosanskohercegovačkim opštinama razgovaralo o njihovoj reorganizaciji po etničkom prinicipu. Svjedok odbrane istoričar Robert Donja na tu Karadžićevu tvrdnju rekao je da mu je poznato jedino to da su se pregovori odvijali pod prijetnjom oružja početkom aprila 1992. godine. Donja je to potkrijepio time da je SDS postavio ultimatum neposredno prije preuzimanja vlasti u nekoj opštini, nakon čega bi uslijedilo etničko čišćenje.
Karadžić: A da li se sećate da kad se kaže srpska opština Sanski Most, to podrazumeva da postoji i muslimanska opština Sanski Most.

Donja: To je vaša karakterizacija toga – da kad nešto nije automatski srpsko, onda znači da pripada nekom drugom narodu. I čini se da vi ne shvatate da postoji nešto što se zvalo zajednički život, u kome su učestvovali razni narodi koji su živjeli u opštini. Uprkos odgovorima svjedoka Roberta Donje kako ne zna ništa o pregovorima o reorganizaovanju opština, optuženi Radovan Karadžić insistirao je na tom podatku navodeći primjer Bratunca. Prema njegovim riječima, u toj opštini SDS i SDA su početkom aprila razgovarali o podjeli na muslimansku i srpsku. Svjedok Robert Donja: „Ja bih htio vidjeti potpise.“

Karadžić: Ja ih ovde nemam, ali imamo izjavu Rabije Šubić. Znate li ko je bila Rabija Šubić?

Donja: Da, ona je bila ekstremni nacionalistički zagovornik uglavnom svega onoga u što ste vi vjerovali. To je teško vrijeme u ovoj općini i nikako nitko na njega nije mogao pristati dobrovoljno.

Karadžić:Kako vi mislite da 30 posto Srba može da prisili 70 posto muslimana u Bratuncu da rade ovaj posao?

Donja: Imali su potporu JNA, imali su paravojne grupe na raspolaganju. Dakle, kako sam i rekao – bilo je tu uz upereni pištolj. Unakrsno ispitivanje Roberta Donje biće nastavljeno i u četvrtak.  (Kliker.info-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku