hamburger-icon

Kliker.info

Rijaset odgovorio Puljiću : Kardinal je optužio svoje komšije, svoj grad i svoju zemlju

Rijaset odgovorio Puljiću : Kardinal je optužio svoje komšije, svoj grad i svoju zemlju

20 Januara
21:36 2012

Rijaset Islamske zajednice u BiH uputio je danas kritiku protiv istupa nadbiskupa vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića u Australiji, gdje je, kako su prenijeli mediji, govorio o velikom broju džamija izgrađenih u BiH poslije rata te problemu  vehabizma.U saopćenju za javnost Rijaseta IZ u BiH podsjeća se da je reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić nedavno posjetio Ured kardinala Puljića u Sarajevu, gdje se "zadržao u dužem prijateljskom i komšijskom razgovoru"."Tim povodom je izdato i zajedničko saopćenje u kojem su dva vjerska poglavara pozvali na dijalog, smirivanje tenzija u društvu i istaknuli da njihovo zajedničko djelovanje na širenju međuvjerskog dijaloga ima europski i svjetski značaj, ako se zna da je reisu-l-ulema Cerić aktivni sudionik Muslimansko-katoličkog foruma na svjetskoj razini te da je Saint Egidio, katoličko udruženje iz Rima, odlučilo da ove godine u septembru održi svoj godišnji međunarodni susret za mir u Sarajevu", ističe se u saopćenju.

Navodi se da je to bila prilika da kardinal Puljić iznese reisu Ceriću stavove pomenute u Australiji, a ne da to čini van BiH.Umjesto toga, ističe se u saopćenju, nadbiskup Vinko Puljić je otišao u humanitarnu, odnosno misionarsku katoličku organizaciju "Pomoć crkvi u nevolji" (ACN), u Blektaunu u Australiji, "da optuži svoj grad, svoju zemlju i svoje komšije muslimane Bošnjake zbog toga što podižu džamije, što među njima ima između 3.000 i 5.000 "vehabija", ali državna vlast nema hrabrosti da ih "očisti", kao što su imale one vlasti što očistiše muslimane Bošnjake iz Prozora, Stoca, Mostara, Čapljine, Livna itd". Naglašava se da je kardinal optužio svoje komšije muslimane Bošnjake za islamizaciju Bošnjaka, koji su skoro bili pristali na deislamizaciju tokom proteklih nekoliko decenija.

 "Proces deislamizacije Bošnjaka je, na žalost kardinala Puljića, zaustavljen. A zaustavili su ga muslimani koji su preživjeli genocid, logore Gabela, Heliodrom i druga mjesta, koji su prolazeći kroz golgotu stradanja i mučenja vratili svoj ponos na islam, na svoje ime, na svoju tradiciju, na svoju kulturu, na svoju zemlju, koji ne daju na sebe, koji se uspješno brane od deislamizacije tako što prihvataju da uče o islamu i da ga prakticiraju, pa im je islamizacija draga", navodi se dalje iz Rijaseta IZ u BiH. Također se dodaje da je Puljić mogao "obavijestiti svoju braću katolike" u Blektaunu u Australiji o broju ubijenih muslimana Bošnjaka u Ahmićima, o tome ko je srušio Stari most u Mostaru, kazati im i broj muslimana Bošnjaka koji su bili zatočeni u logorima po Hercegovini koje su držali Hrvati katolici, te broj optuženih katolika Hrvata za ratni zločin u BiH. "No, unatoč svemu Islamska zajednica u BiH ostaje dosljedna svome obećanju da se u Sarajevu, ako Bog da, održe međunarodni susreti za mir i na taj način pokaže i demantira sve tužbe i optužbe koje nas ovih dana pogađaju sinhronizirano i od istočnog i od zapadnog susjeda", zaključuje se u saopćenju. (Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku