hamburger-icon

Kliker.info

Ričard Goldston, prvi tužilac Haškog tribunala: Procesi protiv Mladića i Karadžića traju predugo

Ričard Goldston, prvi tužilac Haškog tribunala: Procesi protiv Mladića i Karadžića traju predugo

06 Jula
05:40 2012

Prvi tužilac Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Ričard Goldston (Richard Goldstone) vrlo je angažiran. Predaje na više univerziteta u Sjedinjenim Američkim Državama te je član niza nevladinih organizacija. U razgovoru za "Dnevni avaz" on ističe, između ostalog, da je prije dvije godine bio u Potočarima.
– To je najdirljivije iskustvo u mom životu. U Srebrenici i Potočarima bio sam u oktobru 2010. godine. Tada sam se susreo s nekim od porodica žrtava i preživjelima – kaže Goldston.

Pratite li rad Tribunala? Kakve promjene uočavate?

– Da, pratim. Očigledne su promjene koje se odnose na primjenu strategije zatvaranja Tribunala i tranziciju prema tzv. rezidualnim mehanizmima. Najpozitivniji aspekt svega je da su svi optuženi dospjeli pred sud u Hagu. To je bitan uspjeh Tribunala, ali i međunarodne pravde u cjelini. Kada sam napuštao Tribunal, moram iskreno reći, nisam vjerovao da će se svi optuženi suočiti s pravdom.
Vi ste napisali optužnice protiv Karadžića i Mladića. Odnosi li se ova posljednja rečenica iz prethodnog odgovora ponajviše na njih dvojicu?

– Od trenutka kada su objavljene optužnice, žarko sam ih želio vidjeti na suđenju u Hagu. Razočarenje u godinama odmah nakon toga što se to ne dešava, kod mene je bilo neopisivo. Oni nisu bili tada uhapšeni zbog razočaravajuće politike velikih sila koje su na terenu imale svoje trupe. Oni su tada znali gdje su i Karadžić i Mladić, i sigurno su ih mogli uhapsiti. No, oni su sada pred sudom u Hagu i to je dobra vijest!

Dakle, pratite procese obojici?

– Naravno! Moram reći da sam razočaran što sve to traje toliko dugo. Tužioci su, naravno, naučili prethodne lekcije, ali i greške, posebno kada se radi o ranijim nekim optužnicama koje su bile preduge i previše detaljne. Izmijenjene optužnice mnogo su prikladnije za ovakve vrste procesa. Nenamjerne greške tužilaca da osiguraju sve relevantne dokumente u slučaju "Mladić" razočaravajuće su posebno za porodice žrtava, koje očekuju neki oblik priznanja i pravde, a to im se uskraćuje već suviše dugo.

Tribunal je pred zatvaranjem. Jesu li domaći sudovi u regionu u stanju preuzeti njihov posao i licu pravde privesti zločince?

– Pratim rad domaćih sudova i divim se njihovim dostignućima. I to ne samo kada je u pitanju prostor bivše Jugoslavije, nego i sudovi u Ruandi. Oni se sve više oslanjaju na domaće, a sve manje na strane sudije, i to je bitan znak njihovog uspjeha.

Istina je za žrtve najvažnija

– Vjerujem da je ICTY ispunio glavninu dobivenog mandata. Nakon stotina svjedoka te presuda sudija, više se ne mogu voditi debate o tome šta se u BiH dešavalo tokom ratnih godina. Istina, pogotovu za žrtve i njihove najbliže, najvažnija je funkcija tranzicijske pravde – kaže Goldston. Sead Numanović (Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku