hamburger-icon

Kliker.info

Reuters: Novac se, osim u Grčkoj, panično povlači i iz banaka u Italiji, Njemačkoj, Švicarskoj i Britaniji

Reuters: Novac se, osim u Grčkoj, panično povlači i iz banaka u Italiji, Njemačkoj, Švicarskoj i Britaniji

17 Maja
18:01 2012

Panično povlačenje stotina milijuna eura iz banaka zbog prijetnje izlaska Grčke iz eurozone nije novost jer grčki štediše odavno svoj novac sklanjaju u inozemstvo u čemu nisu usamljeni, piše agencija Reuters i navodi da su financijska utočišta u Švicarskoj, Njemačkoj, ali i u Velikoj Britaniji koja nije prihvatila euro. Samo u ponedjeljak, kada je objavljeno da političke stranke nisu uspjele dogovoriti koaliciju i raspisat će se novi parlametnarni izbori, grčki štediše povukli su 700 milijuna eura iz banaka, komentirao je razočarani predsjednik Karolos Papoulias.Grčka će na nove izbore 17. juna pošto su birači odbacili oštre mjere štednje koju im u zamjenu za zajmove nameću Europska unija i Međunarodni monetarni fond.

Ta je odluka raspirila strah da će Grčka morati napustiti eurozonu i da će je pogoditi devalvacija.Izvori iz dviju grčkih banaka povjerili su agenciji Reuters da se povlačenje depozita nastavilo u utorak približno jednakim ritmom kao i dan ranije."Grčki bankovni sustav u opasnosti je: bankama prijeti najgori scenarij, bijeg depozita", kaže Arnaud Poutier iz CEO IG Markets France.Bijeg depozita počeo je prije dvije godine kada se produbila dužnička kriza. Grčke banke izgubile su 72 milijarde eura depozita od početka 2010., što je oko 30 posto, piše Reuters pozivajući se na prikupljenje podatke. Dodaje da je pet vodećih grčkih banaka izgubilo lani 37 milijarda eura kapitala.
 
Međutim, u februaru i je tadašnji ministar financija Evangelos Venizelos rekao da je u inozemstvo otišlo samo 16 milijarda eura, od čega se trećina slila u Veliku Britaniju. Zahvaljujući svojoj poziciji članice Europske unije koja je izvan eurozone, Britanija je postala meka: više od 140 milijarda eura slilo se samo u četiri velike banke. Za posebno sigurna utočišta smatraju se dvije banke usredotočene na Aziju: HSBC i Standard Chartered.Druge banke koje su zadnjih godina primale "odbjegli novac" su Barclays, njemačka Deutsche Bank, švicarske Credit Suisse i USB te ruske banke Sberbank i VTB.

Štedni depoziti općenito su dramatično lani kolali Europom, prema podacima iz više od 120 europskih banaka. Više od 120 milijarda eura povučeno je iz dviju banaka u Belgiji, a među njima je i posrnula Dexia. Oko 90 milijarda eura povučeno je pak iz francuskih banaka, među kojima su Credit Agricole i BNP Paribas. Francuske banke lani su bile izuzetno pogođene jer su jako izložene grčkome dugu.U strahu od širenja krize eurozone iz talijanskih banaka povučeno je oko 30 milijardi eura, a iz španjolske banke Bankia od prošle sedmice štediše su povukli više od milijarde eura.Ulagače zabrinjava mogućnost širenja problema iz Grčke na druge zemlje, poput Španjolske ili Italije.(Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku