hamburger-icon

Kliker.info

Reuf Bajrovič : SDP je potpisao sporazum koji narode pravi izbornim jedinicama

Reuf Bajrovič : SDP je potpisao sporazum koji narode pravi izbornim jedinicama

28 Jula
15:17 2012

Sporazum ne rješava ništa. Presuda se bavi građanima koji nisu pripadnici tri konstitutivna naroda i njihovim pravima, dok ih sporazum pravi još obespravljenijim i stvara dodatna kršenja prava pripadnika konstitutivnih naroda koji žive u mjestima u kojima su u manjini, kazao je u intervjuu za Oslobođenje analitičar Reuf Bajrović.

Bili ste savjetnik predsjednika SDP-a i tvorac brojnih dokumenata koji su iz SDP-a izasli tokom izborne kampanje koja je donijela respektabilan rezultat SDP-u na izborima 2010. Šta se promijenilo u politici SDP-a pa je nastao dokument koji su dogovorila dva HDZ-a, SDP i SBB?

– Promijenio se politički kontekst, posebno odnos SDP-a i SDA. Kako je vrijeme više odmicalo tako je SDA sve više pokušavala da djeluje drugačije u odnosu na ono što je potpisano u Platformi iz marta 2011. SDA je to radila iza scene i pravdala to njihovom stranačkom nedisciplinom. Primjeri toga su neprovođenje dogovora u FDS, BHT, nekoliko zakona koji nisu prošli u Parlamentu FBiH, itd. Pošto sam otišao otprilike kada je skoro svima postalo jasno da je u pitanju politička taktika, nikako istinska nedisciplina unutar redova SDA, ne znam sve detalje ostalih nesporazuma.

Previše žurbe

Nakon toga, SDP je napravio veliku grešku insistiranjem na Zakonu o unutrašnjim poslovima koji nije bio dio Platforme. To je bio prvi veliki javni okršaj unutar stranaka Platforme i stvorio je poziciju i opoziciju unutar vlasti. Nakon toga slijedi stvaranje nove parlamentarne većine i žestok otpor SDA putem korištenja raspoloživih mehanizama blokade. U tom kontekstu treba posmatrati i sporazum SDP-HDZ o provedbi presude Sejdić-Finci. Mislim da se SDP-u toliko žuri da što je prije moguće ponovo ima funkcionalnu većinu u Vladi FBiH da je spreman na kompromise koji su meni teško razumljivi.

Molim Vas, možemo li biti precizni: šta sporni sporazum rješava kada su u pitanju Ostali? Dervo Sejdić kaže da se nije prepoznao u rješenjima.

– Sporazum ne rješava ništa. Presuda se bavi građanima koji nisu pripadnici tri konstitutivna naroda i njihovim pravima, dok ih sporazum pravi još obespravljenijim i stvara dodatna kršenja prava pripadnika konstitutivnih naroda koji žive u mjestima u kojima su u manjini. Ono što je poražavajuće je da je SDP baš u ovoj kategoriji stanovništva odnio najveću pobjedu. SDA je pobijedila među Bošnjacima, SNSD među Srbima, HDZ među Hrvatima, dok je SDP pobijedio među građanima i onima koji su manjina tamo gdje žive. Ovaj sporazum je stoga izdaja SDP-ovog obećanja da će se boriti za to da svi budu jednaki na svakom pedlju teritorije BiH, jer sjetit ćete se da smo u kampanji govorili ljudima: svi isti, svi jednaki, svuda. Od Une do Drine, od Save do mora.

Rješenje hrvatskog pitanja u BiH je svakako potrebno u Federaciji, no da li je rješenje ovo što sporazum nudi?

– Ne slažem se s vašom formulacijom. Ne postoji hrvatsko pitanje. Pazite, na svijetu ne postoji skupina sa nešto više od 10% stanovništva koja ima trećinu vlasti u čitavoj zemlji. Po svim raspoloživim pokazateljima Hrvati u BiH bolje žive i imaju veća prava nego bilo koja druga samoidentifikovana skupina. Uzmite podatke o nezaposlenosti Hrvata u BiH i sve će vam biti jasno. Dejtonski sistem je stvorio toliko državnog aparata da je trećina tih poslova jedan od glavnih razloga što je nezaposlenost među Hrvatima tako niska.

Međutim, neprestana samoviktimizacija – koja je i suština njihove ideologije – dovela je do toga da su HDZ-ovi dobar dio svog biračkog tijela uvjerili da biti ravnopravan znači imati mogućnost blokirati sve što ti se ne sviđa. Imajući u vidu da SDP očito pod svaku cijenu želi što prije rekonstruisati vlast, HDZ-ovima se posrećilo jer se po prvi puta stvorio voljan partner sa skoro tri puta više glasova od njih. U svojoj suštini ovaj sporazum od Hrvata iz dijelova BiH u kojima su HDZ-ovi većina pravi građane sa najviše prava u BiH i uvodi njihovu dominaciju u čitavoj FBiH. Oni su to i obećavali tokom svoje kampanje 2010. ali sam siguran da im ni u najluđim snovima nije palo na pamet da vjeruju da bi neko mogao ispuniti želje njihovog biračkog tijela. Želje za dominacijom matematičke manjine nad demokratskom većinom se inače ostvaruju samo oružjem.
Sporazum SDP-HDZ u potpunosti ispunjava temeljni princip HDZ-a, a to je da je dominacija njihovog biračkog tijela potpuno opravdana i legitimna. Da to ne bi baš otvoreno govorili, izmislili su koncept koji ne postoji nigdje na svijetu a to je "pobjeda unutar jednog naroda", kao da su konstitutivni narodi izborne jedinice. Ovaj sporazum pravi narode izbornim jedinicama.

Da li je po Vašem mišljenju ovo – kako je rekao Komšić – potpuno odustajanje od Bosanaca i Hercegovaca i pristajanje na etničku podjelu zemlje?

– Apsolutno. Ovo je odustajanje od ljudi čiji je primarni identitet bosanskohercegovački, koji vjeruju da suverenitet svake države proizilazi iz građanina i to je do jučer bila i temeljna vrijednost SDP-a. Nema drugog načina da se objasni to da SDP daje svojih osam ruku u Parlamentu BiH, koje je dobio zahvaljujući obećanjima borbe za građane i Bosance i Hercegovce, nego da se to nazove izdajom. Pokušaj umotavanja te izdaje u priču o EU integracijama je isto ono što je Silajdžić uradio nakon što je kapitulirao na reformi policije. SDP-ovi glasači to neće prihvatiti kao objašnjenje. Nisu ni birači SBiH-a, zato ta stranka danas skoro i ne postoji na političkoj sceni.

Inače smatram da je (zlo)upotreba EU integracija za pravdanje svega i svačega politički nesvrsishodna i nikome neće donijeti puno glasova u doglednoj budućnosti. Naprosto, kontekst u kojem su postkomunističke zemlje davale sve od sebe da postanu dio EU u našem slučaju ne postoji. Tu je Milorad Dodik u pravu i zato ne pravi kompromise koje njegovo biračko tijelo ne bi prihvatilo. Na kraju krajeva, presuda u slučaju Sejdić-Finci nema veze sa EU, to je presuda koju je donio sud Vijeća Europe. EU je u ogromnoj krizi i treba imati plan kako ići dalje bez konteksta integracije u tu zajednicu država. Današnja EU je kao izuzetno pretila osoba koja ima najbolji recept za dijetu. Dakle, ne treba se uvijek voditi onim što EU kaže i radi, treba pokušati primijeniti standarde i zakone kojih se očito ni oni ne pridržavaju previše.

Komšićeva ostavka

Uz to, treba imati u vidu da je reforma policije iz 2007. u Bruxellesu objeručke prihvaćena iako otvoreno krši Europsku konvenciju o ljudskim pravima i slobodama zbog činjenice da Bosanci i Hercegovci ne mogu biti dio tijela koje koordinira policijske agencije u BiH. Svih devet mjesta u tom tijelu je rezervisano samo za konstitutivne narode. Inače, smatram da uvijek treba biti oprezan sa EU jer je to tvorevina koja je bila saučesnik iz nehata u genocidu u BiH, dok su pojedine zemlje članice otvoreno podržavale Miloševića i Karadžića kao npr. Grčka pod Papandreuovim vođstvom. Čak su slali i finansirali dobrovoljce koji su učestvovali u genocidu u Srebrenici. Oni i danas prema BiH nemaju potpuno časne namjere i što se njih tiče i Sejdić i Finci su samo administrativna prepreka njihovoj želi da imaju što više uticaja u BiH, bez obzira na posljedice po samu zemlju. Znam da bi oni objeručke prihvatili dogovor SDP-HDZ ali im snažna reakcija civilnog društva sad predstavlja problem, kao i Komšićeva ostavka. Također, ni Washington ne podržava ovaj aranžman ali ne želi ni javno da se protivi, jer bi onda Europska komisija jedva dočekala da krivicu za propast prebaci na svog prekookeanskog partnera.

Po ovom dokumentu, sporazumu/platformi, kako hoćete, uvodi se i vrijednost glasa: šta je to?

– Kao što sam vam već rekao, narodi postaju izborne jedinice i svaka stranka će dobiti tačno koeficijent u sklopu kojeg ima pravo da predstavlja Bošnjake, Hrvate, Srbe i Ostale. Na osnovu te liste će se onda dodjeljivati mandati za Dom naroda koji se više neće puniti iz kantona nego na osnovu etničkih koeficijenata svake od partija. S tim što, kao što sam već na jednom mjestu rekao, Bosanci i Hercegovci vrijede 60% manje nego npr. Hrvati, iako će ih najvjerovatnije biti više nego Hrvata na popisu iduće godine.

To znači da, ukoliko živite u Ljubuškom i odlučite da glasate za Bošnjaka na listi za kantonalnu skupštinu, vi ste time bacili svoj glas jer taj Bošnjak, u slučaju da uđe u skupštinu, nema nikakvu vrijednost s aspekta etničkih koficijenata za Dom naroda jer u ZHK živi mali procenat od ukupnog broj Bošnjaka u FBiH. Dakle, stvara se poticaj da u Sarajevu, Tuzli, Zenici, Bihaću glasate samo za Bošnjake, a u Širokom, Mostaru, Livnu je najbolje glasati za Hrvate jer tamo najviše vrijede. SDP sada smatra da je normalno da Hrvati koji su izabrani u USK-u vrijede manje od Hrvata u zapadnoj Hercegovini, ili da Bošnjaci u Sarajevu vrijede više od Bošnjaka iz Posavine ili Goražda. Vildana Selimbegović (Oslobođenje)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku