hamburger-icon

Kliker.info

Republikanci i Fox News okreću leđa Trumpu, novinari pobjegli s njegovog partija: ‘Svi imaju novog miljenika‘

Republikanci i Fox News okreću leđa Trumpu, novinari pobjegli s njegovog partija: ‘Svi imaju novog miljenika‘

09 Novembra
15:38 2022

obzira na konačne rezultate američkih međuizbora, dok se još ne zna sa sigurnošću koja je stranka osvojila Donji, a koja Gornji dom Kongresa, jedan je gubitnik već poznat – bivši predsjednik Donald Trump.

Bivši je predsjednik nakon silaska s vlasti sebe postavio kao gospodara budućnosti Republikanske stranke, prijeteći svim republikancima da će ih podržati ako mu ostanu vjerni, a ako mu okrenu leđa – podržat će njihove protukandidate.

Pod njegovim je pritiskom većina republikanaca u Kongresu zaboravila na juriš na Capitol 6. siječnja prošle godine, oprostili su mu što je poslao razularenu gomilu na njih i ugrozio njihove živote, a oni koji su požurili pokazati se kao najlojalniji sljedbenici prigrlili su i sve teorije zavjera vezane uz tezu da su izbori bili pokradeni.

Prije međuizbora Trump je osobno podržao više od 330 kandidata za zastupnike, senatore, guvernere, državne tajnike i državne odvjetnike, a u brojnim je slučajevima njegova podrška odlučila pobjednika predizbora unutar stranke.

“Mislim da bih, ako oni pobijede, trebao dobiti sve zasluge, a ako izgube, ne bi me trebalo ni najmanje kriviti”, izjavio je Trump prije izbora za Fox News. Potom je dodao kako će ipak, vjerojatno, biti obrnuto.

Trumpovi kandidati su podbacili

Upravo su njegove kandidate pozorno gledali analitičari s obje strane političkog spektra – oni su trebali poslužiti kao ispit na kojem bi se vidjelo donosi li Trumpova podrška pobjedu Republikanskoj stranci ili bi se trebalo okrenuti nekom drugom kandidatu, poput sve popularnijeg guvernera Floride Rona DeSantisa.

Svjestan te opasnosti, Trump je čak neposredno uoči izbora poručio DeSantisu da niti ne pomisli kandidirati se za predsjednika, otvoreno mu zaprijetivši da će otkriti neugodne detalje o njemu ako to pokuša. “Ne znam hoće li se kandidirati. Mislim da bi se, ako će se kandidirati, mogao gadno ozlijediti”, rekao je Trump. “Stvarno vjerujem da bi se mogao gadno ozlijediti. Mislim da to ne bi bilo dobro po stranku.”

Trump je za utorak navečer pripremio veliku proslavu u svojem klubu u Palm Beachu na Floridi na koju su bili pozvani najprominentniji pripadnici njegove struje u stranci i vodeći novinari državnih medija. No, kako je večer odmicala a tropska oluja se približavala istočnoj obali Floride, neki od novinara napustili su zabavu i odjurili na aerodrome, a atmosferu su ubrzo počeli kvariti prvi izborni rezultati.

Očekivala se velika republikanska pobjeda. Rastuća inflacija, cijene goriva, nepopularni predsjednik, međuizbori – svi povijesni trendovi ukazivali su na to da bi republikanci trebali osvojiti premoćnu većinu u Donjem domu i sigurnu većinu u Senatu.

No, Trumpovi kandidati su podbacili. Njegov kandidat Doug Mastriano izgubio je utrku za guvernera Pennsylvanije, a Dan Cox utrku za guvernera Marylanda. Njegov kandidat za senatora New Hampshirea Don Bolduc izgubio je u utrci koja nije bila ni tijesna, a najgori udarac bila je pobjeda Johna Fettermana, ponovno u Pennsylvaniji, koji je svladao Trumpova kandidata Mehmeta Oza u utrci za Senat. Bez Trumpove podrške Oz vjerojatno ne bi prošao predizbore, pa se mnogi u stranci pitaju bi li republikanci sada imali Senat u džepu da Trump nije birao kandidate.

I Fox News mu je okrenuo leđa

S druge strane, kandidati koji su se upuštali u svađe ili sukobe s Trumpom prošli su bez problema. Dok Trumpov kandidat za senatora Georgije, Herschel Walker, kaska za demokratskim pastorom Raphaelom Warnockom, guverner Brian Kemp s lakoćom je ponovno izabran, iako se sukobio s Trumpom kada mu je odbio pomoći srušiti rezultate predsjedničkih izbora. I Brad Raffensperger, republikanski državni tajnik u Georgiji kojeg je Trump tražio da mu “pronađe glasove”, s lakoćom je dobio još jedan mandat.

Ron DeSantis, s druge strane, s lakoćom je svladao demokratskog protukandidata u utrci za guvernera s 20 poena razlike, a njegova podrška osigurala je i senatoru Marcu Rubiju s Floride još jedan termin u Gornjem domu, s 15 poena prednosti pred protukandidatom.

“Odlična večer”, napisao je Trump na svojoj društvenoj mreži Truth Social. “Mediji lažnih vijesti i njihovi partneri u zločinu, demokrati, čine sve što mogu kako bi to umanjili. Odličan posao nekih stvarno fantastičnih kandidata.”

No, čini se da je čak i Fox News okrenuo leđa Trumpu nakon što se očekivani “crveni val” nije materijalizirao. Na naslovnici Foxova portala dominirao je Ron DeSantis, a objavljena je i vijest kako su Trumpa napali mediji s obje strane političkog spektra: “Najveći gubitnik večeri”.

Rasprave na konzervativnim kanalima društvenih mreža bile su dosta usmjerene protiv Trumpa, optužujući ga da je uoči izbora napao samo jednog čovjeka – DeSantisa – koji je donio najveću pobjedu republikancima. Svi njegovi kandidati, s druge strane, većinom su iznevjerili očekivanja.

(Jutarnji list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku