hamburger-icon

Kliker.info

Religija i politika u SAD-u: Prvi izbori povijesti gdje nemamo bijelog protestanta kao kandidata

Religija i politika u SAD-u: Prvi izbori povijesti gdje nemamo bijelog protestanta kao kandidata

27 Oktobra
04:04 2012

Ovogodišnji američki predsjednički izbori nametnuli su pitanje koliko su povezani religija i politika.Sjedinjene Države imaju najviše vjernika od svih razvijenih zapadnih zemalja, a vjerske skupine često su baza za političke kampanje.Samo jedan od 44 američka predsjednika nije bio protestant – John Kennedy, koji je ubijen u atentatu 1963.Kako iz Washingtona izvještava reporter Al Jazeere Ivica Puljić, američka priča o povezanosti politike i religije uvijek se vraća u 1960. godinu kada je tadašnji demokratski kandidat John F. Kennedy. govorio o toj temi, jer je u to vrijeme Amerika bila puna predrasuda prema katolicima.Zato je on imao problema uvjeriti sunarodnjake da je on u potpunosti Amerikanac, kao što su i oni sami:"Ja nisam katolički kandidat za predsjednika, ja sam kandidat Demokratske stranke za predsjednika, koji je, također, i katolik", kazao je tada Kennedy.

Opet aktuelno pitanje                    "Zato što sam katolik, a nijedan katolik nije izabran za predsjednika, očigledno je neophodno da još jednom kažem da je to kojoj vjeri pripadam samo meni važno, ali u kakvu Ameriku ja vjerujem da je važno svima. Ja vjerujem u Ameriku u kojoj su crkva i država apsolutno odvojeni."Iako su na svim predsjedničkim izborima kandidati imali podršku određenih vjerskih grupacija, Amerikanci se više nisu intezivno bavili pitanjem religije i politike sve do ovih izbora, kada se u prelimiranoj utrci za republikanskog predsjedničkog kandidata pojavio teksaški guverner Rick Perry."Kao predsjednik ja ću okončati Obamin rat protiv religije i boriti se protiv liberalnih napada na našu ostavštinu. Vjera je Ameriku napravila snažnom i to može još jednom učiniti", bila je Perryjeva poruka.Robert Jones, osnivač Instituta za istraživanje religije, pojašnjava da je američkim Ustavom riješeno da su crkvene institucije odvojene od države."Ono što nemamo uopće jeste odvajanje religije i politike.  To se jasno vidi u američkim kampanjama", ističe on.

Različite pristalice                     I Perry i Rick Santorum, koji se kao kandidat zalagao za jedinstvo države i crkve, izgubili su republikanske preliminarne izbore, a kandidat njihove stranke za predsjednika postao je po prvi put jedan mormon – Mitt Romney."Ovo su prvi izbori u američkoj povijesti gdje nemamo bijelog protestanta kao kandidata. Samo je jedan protestant na ovim izborima i to je Barack Obama", podsjeća politički analitičar E. J. Dionne. "Potpredsjednički kandidati Biden i Ryan su katolici, dok je Mitt Romney mormon. U nekom smislu mi koji slavimo vjerski pluralizam u Americi radujemo se takvoj situaciji".Zanimljivo je pitanje koje vjerske grupacije podržavaju dva predsjednička kandidata."Ono što vidimo jeste da su vjerske koalicije koje podržavaju kandidate vrlo stabilne u posljednje četiri godine, ali i veoma različite," kaže Jones. "Tako predsjednika Obamu podržava tek 40 posto bijelih kršćana, dok Mitta Romneyja podržava njih tri četvrtine. Oni privlače jako različite segmente američke religiozne populacije".Historijski  gledano, Republikanska stranka je uvijek bila više protestantska, nego Demokratska stranka, koja je uvijek bila više pluralistička.To će biti izazov za republikance, koji će se morati više otvoriti za druge vjerske grupacije osim protestanskih i katoličkih. (Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku