hamburger-icon

Kliker.info

Reisul-ulema Mustafa ef. Cerić : Niko nema pravo ugrožavati mir i sigurnost naroda

Reisul-ulema Mustafa ef. Cerić : Niko nema pravo ugrožavati mir i sigurnost naroda

06 Novembra
18:06 2011

Poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa Cerić u nedjelju je oštro kritikovao radikalne islamiste koji u ime vjere čine nasilje.Predvodeći središnju molitvu u povodu Kurban-bajrama koja je po tradiciji održana u sarajevskoj Begovoj džamiji, reis Cerić u svojoj hutbi (propovjedi) nije direktno spomenuo vehabijski pokret niti Mevlida Jašarevića (23) koji je prošle sedmice počinio napad na američko veleposlanstvo u BiH, ali jasno je aludirao na njih govoreći o neprihvatljivosti takve ideologije i postupaka.Ističući simbolično značenje Kurban-bajrama i obrednog klanja životinja, Cerić je kazao kako je to jasna poruka da Bog ne želi da mu se ljudi približavaju prolijevanjem ljudske krvi. Proglašavajući vehabije odmetnicima od muslimanske zajednice Cerić je kazao kako je jedan od njih "s kojim je šejtan kolo vodio usred Sarajeva s kalašnjikovim u ruci širio nemir i strah u gradu koji je preživio sve strahove ovog svijeta dovodeći u teško stanje jedan narod koji je preživio sve teškoće ovog svijeta".

Cerić je kazao kako napadač kao i svi sljedbenici ideologije koja ga je pokrenula napadaju i Islamsku zajednicu te pokušavaju na neki svoj način upravljati džamijama i nametati običaje strane istinskom islamu. "Oni koji proglašavaju vjernike nevjernicima rade najgoru stvar jer izmišljaju… Oni izmišljaju novotariju kao zabludu koja ih zasigurno vodi u pakao, a ne u raj kao što oni to tvrde za sebe i svoju krivo usmjerenu grupu", kazao je Cerić aludirajući na vehabijski pokret. Pritom je ocijenio kako oni samo razjedinjuju muslimane i čine ih slabijima.Citirajući kuranske ajete, Cerić je apelovao na muslimane u BiH da ne odlaze u džamije koje vode vehabije i ne dopuste da ih oni zavedu svojim krivovjerjem. "Svako ima pravo izabrati svoj životni put, ali niko nema pravo ugrožavati mir i sigurnost naroda", kazao je Cerić dodajući da "savjestan i odgovoran narod mora ustati i zaustaviti one koji su skloni nasilju".

Reis Cerić je kazao kako niko nema pravo uznemiravati dokazane prijatelje BiH ali ni dodatno otežavati poziciju države, a "posebno ne prijatelji, kako na Istoku tako i na Zapadu".Kazao je kako s Istoka stižu upozorenja da će se odreći BiH i njenih muslimana ne glasa li BiH u prilog palestinskom zahtjevu, dok sa Zapada stižu prijetnje kako će ostaviti BiH podupre li ona palestinske zahtjeve. "Doista je ljudski neshvatljivo i moralno neprihvatljivo da moćne sile svijeta preko naše napaćene zemlje i naših leđa svode svoje neraščišćene račune dovodeći nas u stanje još većeg straha i neizvjesnosti za budućnost naše zemlje", kazao je Cerić. Dodao je ipak kako muslimani u BiH imaju pravo i obvezu reći da nijedan razuman čovjek i odgovorna nacija ne mogu odbiti zahtjev Palestine za punopravno članstvo u UN-u."Mi očekujemo da naši predstavnici u UN-u budu na visini odgovornosti za mir i sigurnost u svijetu a to je da podrže palestinski zahtjev za članstvo u UN-u", izjavio je poglavar bosanskih muslimana koji drži kako je to ujedno i najbolja garancija za sigurnost Izraela. (Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku