hamburger-icon

Kliker.info

Reis Cerić s Bošnjacima u Americi: SAD najdosljednije brani naša prava

Reis Cerić s Bošnjacima u Americi: SAD najdosljednije brani naša prava

24 Marta
07:37 2012

Iskažite svoju neskrivenu zahvalnost Amerikancima na poslu, u komšiluku i potrudite se da im objasnite koliko cijenite doprinos američke vlade, koja preko svojih predstavnika u BiH i u Vašingtonu najdosljednije brani ljudska i demokratska prava vaših sunarodnika u BiH, rekao je, između ostalog, reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić u Islamskom centru u Hartfordu, u saveznoj državi Konektikat.

Ogromne žrtve                     To je posebno važno, kako je rekao, u pitanju prava prognanih Srebreničana da glasaju na lokalnim izborima, što SAD principijelno podržava dugi niz godina.- Pomozite na najljepši i najdostojanstveniji način da BiH bude vraćeno ono lijepo lice koje je minuli rat unakazio, pa sada o nama mnogi govore neprimjereno, zanemarujući naše ogromne žrtve i u isto vrijeme i naša vjekovna civilizacijska stremljenja koja nam upravo ovdje naši američki prijatelji ponajviše priznaju – dodao je Cerić.

U okviru ove posjete reisu-l-ulema imat će susrete s javnim ličnostima, u kojima će u SAD-u biti obilježeno 520 godina bosansko-jevrejskog prijateljstva te donošenja Hagade u Sarajevo (1492).Reis Cerić prvo je posjetio ovaj džemat, u kojem je najveći broj prognanih Bošnjaka iz istočne Bosne, a početak ove posjete obilježen je lijepim priznanjem bošnjačkoj zajednici u Hartfordu.

Pismo kongresmena              Naime, demokratski kongresmen Kristofer Marfi (Christopher Murphy), član utjecajnog Komiteta za vanjsku politiku u američkom Kongresu, uputio je pismo, kako je to navedeno, svojim prijateljima u bosansko-američkoj zajednici u Hartfordu, a u povodu posjete Mustafe ef. Cerića, ističući duboke veze i prijateljstvo između SAD-a i BiH.- Država Konektikat sretna je što ima tako veliku i aktivnu bosansku zajednicu i vaše zasluge prema našoj državi treba pohvaliti – kaže se, između ostalog, u pismu kongresmena Marfija.

Hutba u UN-u                             Prije polaska u Čikago, reisu-I-ulema Cerić održao je jučer hutbu u mesdžidu Ujedinjenih naroda u Njujorku, u kojem se na džumi okupljaju ugledni diplomati i veliki broj drugih muslimana zaposlenih u UN-u. (Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku