hamburger-icon

Kliker.info

Redžep Tajip Erdogan: Izrael je “teroristička država”

Redžep Tajip Erdogan: Izrael je “teroristička država”

19 Novembra
22:13 2012

 Turski premijer Redžep Tajip Erdoan opisao je u ponedjeljak Izrael kao "terorističku državu" zbog bombardiranja Gaze, naglašavajući neprijateljstvo s tim negdašnjim turskim saveznikom s kojim je Ankara prekinula odnose 2010. godine. Erdoanova izjava je uslijedila nakon gotovo sedam dana palestinskih raketnih napada na Izrael i izraelskih zračnih udara na Pojas Gaze. Izraelska raketa ubila je najmanje 11 palestinskih civila, među kojima četvero djece, u nedjelju u Gazi.
"Oni koji povezuju islam s terorizmom zatvaraju oči pred masovnim ubojstvima muslimana, okreću glave od masakra djece u Gazi", rekao je Erdoan na konferenciji Euroazijskog islamskog vijeća u Istanbulu.

 "Zbog toga razloga, ja kažem da je Izrael teroristička država i njezina su djela teroristička", kazao je, prenijela je Hina. Veze između Izraela i Turske, nekoć jedine muslimanske izraelske saveznice, prekinute su nakon što su izraelski marinci napali 2010. godine brod koji je prevozio pomoć za Gazu. Pritom je ubijeno devetero Turaka.Ankara je protjerala izraelskog ambasadora i zamrznula vojnu suradnju nakon objave izvještaja UN-a o tom incidentu u septembru prošle godine. Izvještaj nije sadržavao zahtjev Izraelu da se ispriča. Prema izvještaju, izraelska blokada Pojasa Gaze bila je legalna, ali je upad izraelskih komandosa na brod predstavljalo neopravdanu upotrebu sile, unatoč snažnome otporu posade broda. Ranije ovoga mjeseca Turska je počela suđenje u odsutnosti četvorici izraelskih vojnih zapovjednika zbog napada 2010. godine. Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutolu trebao bi otputovati u Gazu u utorak sa skupinom ministara vanjskih poslova iz Arapske lige.  (Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku