hamburger-icon

Kliker.info

Reakcije na medijsku kampanju: Zlokobne najave raspada Bosne i Hercegovine

Reakcije na medijsku kampanju: Zlokobne najave raspada Bosne i Hercegovine

09 Oktobra
05:40 2011

Politička kriza u državi, instruirano divljanje huligana i pojaèane separatističke kampanje medija kojim se dirigira iz Srbije, ali i Hrvatske kontinuitet su politike iz 90-tih godina protiv BiH i njene državnosti, smatraju ugledni bh. intelektualci, koji upozoravaju da stanje u državi mnoge podsjeæa na poèetak 90-tih godina prošlog stoljeća.

Beogradske filijale               Posljednjih nekoliko dana u tome prednjače beogradske medijske filijale u Banjoj Luci poput "Pressa RS", koji, iscrtavajući kartu podijeljene BiH, zlokobno najavljuju raspad države već sa 1. januarom naredne godine!? Ne treba zanemariti da se radi o listu koji ima duge i duboke veze s obavještajnim centrima moæi bliskim radikalnim strujama s obiju strana Drine.Akademik Muhamed Filipović smatra da se sve mora kvalificirati kao sistemska kampanja protiv jedinstva BiH koja, zapravo, nikad nije ni prekinuta.- Sve je dirigirano iz Srbije! Sve ovo gledamo već 15 godina zbog toga što je Dejton stvorio uvjete u kojima BiH potpuno zavisi od toga da li će svi elementi koji je sastavljaju funkcionirati – ističe Filipović, koji stoga naglašava iznimnu važnost da BiH nakon godinu krize vlasti poène funkcionirati kao država.

Stare teze                                Ni za profesora Envera Imamovića nema dileme; sve otvoreniji ataci na opstojnost BiH dolaze iz srpskih, ali i hrvatskih krugova.- Opet se javljaju stare teze o podjeli BiH, o negiranju bosanskog jezika i naroda. Svi ti krugovi i pojedinci iz Beograda i Zagreba koji to rade ne samo da produžavaju agoniju BiH nego i Srbije i Hrvatske – uvjeren je prof. Imamović.Za profesora Nedžada Mulabegovića, predsjednika VKBI-ja, eskalacija problema u bh. društvu posebno je potencirana dešavanjima na Kosovu. – Pokušava se povuæi paralela između Kosova i Srbije te entiteta RS i države BiH, što je apsolutno nemoguće. Ovo je ujedno politièka igra na srbijanskoj sceni pred predstojeæe izbore u Srbiji – smatra prof. Mulabegović.

Kukić: Destruiranje države

Univerzitetski profesor Slavo Kukić upućuje na to da se radi o procesu koji se mogao očekivati još 1996. godine.- Ovo smo mogli oèekivati onog trenutka kada su za sugovornike o izgradnji drugačije BiH uzeti ljudi koji su tijekom četiri godine rata pokušali uništiti BiH kao državu i društvo! Danas gledamo posljedice – ističe profesor Kukić.  (Kliker.info-Dnevni  avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku